Skip to content

27. Juli 2010

Å være vellykket

22.7: “Livet består av en rekke øyeblikk. Å leve ut hvert enkelt av dem er å lykkes (Corita Kent).

Kanskje er det ikke begrepet vellykkethet som er problemet, men heller måten vi definerer det på. Hvis vi definerer vellykkethet som mye penger, en toppstilling i hierarkiet, to BMW’er i garasjen og et arkitekttegnet hus, kan det være meget helsefarlig.

Hvis vi definerer vellykkethet som det å leve hvert øyeblikk i fulle drag, kan vi gjerne ha penger, prestisje og eiendeler og anseelse, og den suksessen behøver ikke være skadelig for helsen. Forskjellen ligger i hva slags innstilling vi har, og i innsikten bak innstillingen.

Faktisk er det slik at det er lettere å samle symboler på vellykkethet enn å leve et lykkelig liv. Et lykkelig liv krever at vi er til stede. Det krever vårt nærvær, vårt nærvær hvert øyeblikk.

Det er forvirrende å være vellykket. Er det jeg som har lykkes med vellykketheten, eller er det vellykketheten som har lykkes med meg? Trolig ingen av delene.”

Om det gjelder å leve i nuet så er ikke jeg særlig vellykket. Jeg føler meg ikke vellykket på noen måte heller. Jeg har studert, jeg har gjort alt det riktige, men jeg kjenner meg langt fra lykkelig og vellykket. Vellykket er vennene mine, når jeg ser på dem, det er ikke meg. Jeg føler jeg må prestere enda mer for å kanskje føle meg vellykket. Jeg må slanke meg, jeg må studere mer, jeg må få barn (selv om det er helt umulig) – for i min verden er det dette som er symboler på vellykkethet. Og der kommer jeg faktisk til kort.

Read more from Meditasjon

Legg inn en kommentar