Skip to content

4. Juni 2010

Stemor – god eller ond??

Jeg er stemor til to flotte unger. Og jeg har ikke noe å si på dem, men når det gjelder min rolle som stemor så er det en helt annen sak. Jeg har jo ikke hatt den ære å være gravid i 9 måneder for å forberede meg på å ha et barn i heimen. Jeg har heller ikke vært med å oppdra dem til å ha en del av mine verdier. Jeg har ikke hatt gleden av å lære dem å gå slik at de kan komme seg rundt i verden og være modne, modige, trygge og selvstendige individer. Jeg har plutselig kommet i en morsrolle, der jeg stadig blir påmint at jeg har et ansvar i forhold til oppdragelse og trygghet, men også stadig blir påmint om at jeg ikke er deres mor. Det er et vanskelig dilemma når mine verdier og min oppdragelse og mine tanker om oppdragelse er så langt unna det disse barna ha opplevd. Så når jeg er snill mot dem så undrer jeg meg alltid om jeg er for snill og slepphendt, og når jeg setter grenser så lurer jeg på om grensene er for strenge eller om de kanskje kan oppnå noe av den tryggheten og selvstendigheten jeg ønsker de skal ha. Denne balansegangen sliter stadig på meg.

Er det for mye forlangt at barna skal ha plikter og hjelpe til hjemme? Kan jeg tillate meg å forsøke å plukke bort primadonnanykker og dramaqueen oppførsel uten at jeg er mor. Hvis det var mine barn hadde jeg jo ikke tillatt det, eller jeg hadde kanskje ikke hatt barn med denne form for oppmerksomhetsbehov? Eller kanskje jeg tar feil, det er iallefall lett å ta feil når rollen ble kastet på meg så plutselig. Nå har jeg holdt stand i et helt år i forhold til å ikke bruke sminke og ikke farge håret på 11 åringen. Hun har ikke vært særlig glad for dette, men hun har respektert oss nok til å ikke utfordre oss mer enn bare litt. Og til belønning får hun farge håret sitt i dag, slik at hun får vist seg fram på skolen rett før sommerferien. Jeg skjønner jo at det er viktig å få vise seg fram og være “en av de andre” også, men jeg vet at det ikke er bra for hud og hår å begynne for tidlig. Nå som hun har vært så flink bestemte vi oss også for at hun skulle få en belønning for at hun ikke har sminket seg dette året (hun sminker seg de ukene hun er hos sin mor). Belønningen tror jeg må bli et sminkekurs lik at hun kan lære seg hvordan det skal gjøres og hvordan hun skal stelle huden sin samtidig. Dette vet hun ikke noe om enda, så sommeren kan jo gi en annen form for belønning.

Det jeg iallefall er sikker på er at det er en grunn til at man går gravid i 9 måneder for å bli forberedt til en så stor forandring som det er å ha barn i huset, og at jeg har taklet det å plutselig havne i morsrollen (være en foresatt) på en utmerket måte med prøving og feiling. Jeg har lært mye om meg selv på godt og ondt – så ja da kan jeg vel si at jeg har vært både den gode og den mindre gode (onde) stemor. Barna viser og sier i hvertfall at de er veldig glade i meg, og jeg er veldig glade i dem, så det er det ingen tvil om.

stemor

Legg inn en kommentar