Skip to content

22. september 2012

Gode råd mot kvalme

På jobben har vi hatt en del gravide og andre som ikke har vært i form i den siste tiden. Kvalme har vært noe vi har hatt fokus på. Som sykepleier vet jeg at det finnes gode medikamenter mot kvalme, men det finnes også veldig gode alternativer mot kvalme. Vi har forsøkt det meste for å finne ut om kjærringråd og erfaringer har noen effekt. Vi kom fram til at det har de. Har du vært kvalm noen gang og ønsket at det var noe du kunne få i deg for å slippe den vonde smaken i munnen, eller tomhetsfølelsen i magen? Her er noen av de botemidler vi forsøkte.

1) Raspet eple – ja vi forsøkte både raspet eple, men også vanlig eple. Vanlig eple var ikke fristende, men det var virkelig eplerasp. Og det hjelper. Vi endte med å skrelle et eple og raspe det med et rivjern, så fikk pasienten småspise av denne syrlige friskheten og det hjalp.

2) Ingefæravkok – med litt sukker i så ble dette både kvalmestillende og energigivende. Det kunne oppleves som at ingefæravkok hadde god effekt på å roe magen ned også. Hvis du ikke liker ingefær så er ikke dette noe for deg.

3) Små biter av Mariekjeks – tørr kjeks roer også magen. Utfordringen lå i å finne noe å drikke til kjeksen som virkelig er tørr.

4) Eplejuice har også en effekt du kan forsøke.

5) Frisk luft i rommet er også godt.

6) Å ha det ryddig rundt deg er effektivt, det skaper den roen du trenger for å føle deg bedre.

7) Demp flombelysningen til et mer behagelig lys, det hjelper så du ikke blir så sliten.

8) Å ha noe du kan kaste opp i, og tørke deg med i nærheten.

9) Så raskt som mulig begynne å spise grovt brød, eller annen mat med fiber, slik at magen og tarmen har noe å jobbe med. Å opprettholde tarmperistaltikk er også kvalmereduserende. (Tarmperistaltikk er den bevegelsen tarmen gjør for å føre mat og andre ting nedover og ut, dette er sammentrekninger som skjer automatisk uten at du kan påvirke det – hører med det autonome nervesystemet).

10) Sist, men ikke minst. Pass på å holde roen, sov litt og slapp av så henter du styrke og er på bena igjen før du vet ordet av det.

Lykke til neste gang du føler deg litt uvel og kvalm.

 

– Trinity

Read more from Sykepleie, Tips

Legg inn en kommentar