Skip to content

5. august 2011

Endret immunitet & Lekk Tarm Syndrom (LGS)

Dette er et utdrag av Dr. Zoltan P. Rona, MD, MSc som jeg fikk av min helhetsterapeut, Bjørg Jeppesen. (i dette innlegget har jeg bare skrevet det som står i “brosjyren” jeg fikk)

Lekk tarm syndrom av Dr. Zoltan P Rona, MD, MSc

Lekk tarm syndrom (LGS, Leaky Gut Syndrome) er et navn gitt til et svært vanlig helseproblem der den grunnleggende organiske defekten (skaden) er en tarmvegg som er mer permeabel (porøs) enn normalt. Unormalt store avstander mellom cellene i tarmveggen tillater opptak av giftige stoffer i blodet som under sunnere omstendigheter, ville blitt frastøtt og eliminert.

Tarmen blir lekk i den forstand at bakterier, sopp, parasitter og deres giftstoffer, ufordøyd protein, fett og avfall som normalt ikke absorberes i blodstrømmen i sunn tilstand, passerer gjennom en skadet, hyperpermeabel, porøs eller “lekk” tarmvegg. Dette kan bekreftes av spesielle urinprøver, mikroskopisk undersøkelse av slimhinnen i tarmveggen eller fase kontrast eller mørkefelt mikroskopi av levende blod.

Hvorfor har lekk tarm syndrom så stor betydning? Lekk tarm syndrom er nesten alltid forbundet med autoimmune sykdommer, og å reversere autoimmune sykdommer avhenger av helbredelse av slimhinnen i tarmkanalen. All annen behandling er bare symptom undertrykking. En autoimmun sykdom er definert som en sykdom hvor immunsystemet lager antistoffer mot eget vev. Sykdommer i denne kategorien omfatter:

 • Lupus
 • Alopeci
 • Revmatoid artritt
 • Psoriasis
 • Polymyalgia rheumatica (reumatiske lidelser i mange muskler)
 • Multippel sklerose
 • Fibromyalgi
 • Kronisk tretthetssyndrom
 • Sjøgrens syndrom
 • Vitiligo
 • Thyroiditis
 • Vaskulitt
 • Chrons sykdom
 • Ulcerøs kolitt
 • Elveblest
 • Diabetes
 • Raynauds sykdom

Leger kjenner i økende grad viktigheten av mage-tarmkanalen i utviklingen av allergiske og autoimmune sykdommer. Å forstå lekk tarm fenomenet hjelper oss til å gi en sikrere og mer effektiv behandling for å få kroppen tilbake i balanse. Grunnet større mellomrom mellom cellene i tarmveggen enn normalt, absorberes større protein molekyler enn det som er vanlig før de har sjansen til å bli helt brutt ned. Immunsystemet begynner å lage antistoffer mot disse større molekylene fordi det identifiserer dem som fremmede, invaderende stoffer.

Immunsystemet begynner å gå til motangrep på dem. Det lages nå antistoffer mot proteiner som stammer fra ufarlige matvarer. Det menneskelige vev har steder som det kan skapes antistoffer mot, som likner svært på dem som mat, bakterier, parasitter, Candida eller sopp har.

Antistoffene skapt av lekk tarm fenomenet kan komme inn i ulike vev og utløse betennelsesreaksjoner når den tilhørende maten er konsumert eller mikrober er funnet. Autoantistoffer er således skapt og betennelsen blir kronisk. Hvis den oppstår i hjernen, kan Myalgisk encephalomyletis (også kjent som kronisk tretthetssyndrom) bli resultatet. Dersom dette skjer i blodårene, blir vaskulitt (betennelse i blodårene) det resulterende autoimmune problemet. Hvis antistoffene angriper slimhinnene i tarmen, kan resultatet bli kolitt eller Chrons sykdom. Hvis det oppstår i lungene, utløses astma på et forsinket grunnlag hver gang man forbruker samme type mat som utløste produksjon av antistoffer i første omgang. Det er lett å se at vevet i praktisk talt alle organ i kroppen kan bli påvirket av matintoleranse skapt av lekk tarm. Symptomer, særlig dem man ser i forhold som kronisk tretthetssyndrom, kan være mange og alvorlig svekkende.

Betennelsen som forårsaker lekk tarm syndrom skader også det beskyttende belegget fra IgA familien som normalt finnes ien sunn tarm. Siden IgA hjelper oss å avverge infeksjoner, gjør lekk tarm problemer at vi blir mindre motstandsdyktige mot virus, bakterier, parasitter og Candida. Disse mikrobene blir da i stand til å invadere blodet og kolonisere nesten alle kroppens vev eller organer. Når det skjer i tannkjøttet, resulterer det i peridontal sykdom. Hvis det skjer i kjeven, kan det være nødvendig med tanntrekking eller rotfylling for å kurere infeksjonen.

I tillegg til etableringen av matintoleranser ved lekk tarm, blir blodet invadert av bakterier, sopp og parasitter som ikke vil ha trengt gjennom den beskyttende barreren i tarmen ved en sunn tilstand. Disse mikrobene og deres giftstoffer, hvis de finnes i store nok mengder, kan overvelde leverens evne til å avgifte. Dette resulterer i syndromer som f.eks forvirring, hukommelsestap, hjernetåke eller hevelse i ansiktet når individet er utsatt for en parfyme eller sigarettrøyk som han eller hun ikke hadde noen reaksjon mor før utviklingen av lekk tarm syndrom.

Lekk tarm syndrom skaper også en lang liste over mineralmangler fordi de ulike transportproteinene til stede i fordøyelsessystemet som re nødvendig for å transportere mineraler til blodet er ødelagt av betennelsen. For eksempel er magnesium mangel (lav magnesium i de røde blodlegemer) gansek vanlig å finne i forhold som fibromyalgi til tross for et høyt inntak av magnesium gjennom kosthold og kosttilskudd. Hvis transportproteinet for magnesium er skadet, utvikles magnesiummangel som følge av dårlig opptak. Muskelsmerter og kramper kan oppstå som et resultat. Likeledes kan sink mangel på grunn av dårlig opptak føre til håravfall og skallethet, slik som det forekommer i alopecia areata. Kobbermangel kan oppstå i en identisk måte som fører til høyt kolesterolnivå og slitasjegikt. Videre beinproblemer utvikles som et resultat av dårlig opptak av kalsium, bor, silisium og mangan.

Årsakene

Lekk tarm syndrom er i utgangspunktet forårsaket av betennelse i tarmslimhinnen. Denne betennelsen er vanligvis forårsaket av følgende:

Antibiotika, fordi de fører til overvekst av unormal flora i mage-tarmkanalen (bakterier, parasitter, Candida, sopp).

Alkohol og koffein (Sterke tarm irritanter)

Mat og drikke forurenset av parasitter som Giardia lamblia. Cryptosporidium, blastocystis hominis og annen mat og drikke forurenset av bakterer som Helicobacter pylori, Klebsiella, citrobacter, pseadomoas og andre kjemikalier i gjæret og behandlet mat (fargestoffer, konserveringsmidler, oksidert fett).

Enzymmangler (for eksempel cøliaki, laktasemangel forårsaker laktoseintoleranse) NSAIDS (non-steroide antiinflammatoriske legemidler) som ASA, ibuprofen, indomethancin etc).

Resept kortikosteroider (f.eks prednison).

Høy raffinert karbohydrat diett – (f.eks sukkertøy, kjeks, brus, kaker, hvitt brød).

Reseptpliktige hormoner som p-piller.

Mugg og sopp mykotoksiner i lagret korn, frukt og raffinerte karbohydrater. Mer vanlig er det faktum at mange mennesker lider av mycotoxicosis (giftig soppforgiftning).

Lekk tarm syndrom kan føre til dårlig opptak av mange viktige mikronæringsstoffer. Den inflammatoriske prosessen fører til hevelse (ødem) og tilstedeværelsen av mange helsefarlige kjemikalier som alle kan blokkere opptaket av vitaminer og essensielle aminosyrer. En lekk tarm tar ikke opp den næringen den skal. Oppblåsthet, gass og kramper forekommer, så vel som en lang liste av vitamin- og mineralmangler. Til slutt utvikles systemiske plager som tretthet, hodepine, hukommelsestap, dårlig konsentrasjon og irritabilitet.

Reseptbelagt bredspektret antibiotika, spesielt når den tas over lengre tid, utsletter alle tarmens vennlige bakterier som gir beskyttelse mot sopp og amøbiske (parasittiske) infeksjoner, hjelper kroppen å bryte ned komplekse matvarer og syntetisere vitaminer som B12 og biotin. Siden den vennlige tarmfloraen er drept, har kroppen nå intet lokalt forsvar mot parasitter eller sopp som normalt holdes i sjakk. Dette utvikler seg fort og kan utløse tegn og symptomer på leddgikt, eksem, migrene, astma eller andre former for dysfunksjon i immunsystemet. Andre vanlige symptomer på denne ubalansen i tarmfloraen og lekk tarm syndrom er oppblåsthet og gass etter måltider og vekslende forstoppelse og diaré. Disse symptomene er vanligvis kalt IBS (irritabel tarm syndrom) eller spastisk tarmsykdom og behandles symptomatisk av allmennleger og gastroenterologer med spasmolytisk medisin, beroligende midler eller ulike typer av løselig (pysllium) og uløselige (kli) fiber.

Lekk tarm og IBS

Den vanlige oppfatningen om IBS (Irritable Bowel Syndrome) er at det er forårsaket av stress. Irritabel tarm syndrom er den fremste årsaken til henvisninger fra allmennlege til spesialist. I godt over 80 % av tilfellene, tester som intestinal permeabilitet test (en spesiell urinprøve med fastsettelse av opptaksgraden av to typer sukker kalt lactulose og mannitol), CDSA eller mørkefeltsmikroskopi kan avsløre tilstedeværelsen av en overvekst av sopp, parasitter eller sykdomsfremkallende bakterier. Den ene encellede parasitten, blastocystis hominis og ulike arter av Candida er de vanligste mikrober sett i IBS. Det eneste stresset forbundet med IBS er det som er generert av lekk tarm syndrom. Hvis det får lov til å vedvare uten riktig behandling, kan IBS utvikle seg til mer alvorlige lidelser som candidasis syndrom, multiple kjemiske sensitiviteter, kronisk utmattelsessyndrom, mange autoimmune sykdommer og til og med kreft. Det er sjelden IBS lar seg kurere med medisinsk behandling. For å behandle det riktig, er det naturlige behandligner som fungerer best, og må omfatte fjerning av årsaken, eller årsakene, forbedring av gastrointestinal funksjon og helbredelse av slimhinnen i tarmen.

 

– Trinity

Legg inn en kommentar