Skip to content

Archive for

26
des

Vekst

26.12: “Mens hun lå, satt, vandret rundt i dette rommet, følte hun at hun modnet og fikk farge (Meridel Le Sueur).

Samfunnet vi lever i dyrker ungdommen så sterkt at det er en skremmende erfaring for en kvinne å bli gammel. Det Meridel Le Sueur sier om å “modnes” og få farge”, er beroligende. Hvis jeg opplever at jeg modnes og blir rikere etter hvert som jeg blir eldre, og hvis jeg opplever at jeg får patina ved å eldes, blir aldringsprosessen helt annerledes for meg.

Vi har to store hunder i huset. Den ene er en syv år gammel Grand Danois-tispe (syv år er en høy alder for en Grand Danois). Den andre er en leken schäfer på snaut to år. Selv om Grand Danoisen er travelt opptatt med å herske og schäferen har nok med å vokse opp. Har de et vakkert, hengivent og omsorgsfullt forhold til hverandre. Han lar seg ikke merke med at hun er en gammel dame med grånende hår. Mens jeg ser på dem, tenker jeg ved meg selv at mennesket antagelig er den eneste art som dyrker ungdommen og har ringeakt for modenhet. Det ser ikke ut til å ha noen betydning for dyrene.

Jeg kunne ikke vite det jeg vet i dag, hvis jeg ikke var så gammel som jeg er. Hele tiden har jeg muligheter til å vokse videre.”