Skip to content

Archive for

10
nov

Å slippe taket/ Å ha styringen

10.11: “Hemmeligheten med å gi råd er at når du har gitt det, skal du gi blaffen i om rådet blir fulgt eller ikke, og aldri fortsette med å rettlede folk (Hannah Whitall Smith).

Egentlig burde vi aldri gi råd, ikke en gang når noen ber om det. Imidlertid kan det ofte være til nytte om man gir informasjon, og lar det bli med det. Altfor ofte blir vi så engasjert når vi skal forklare noe, og er så sikre på at vi har rett at vi må forsikre oss om at den andre godtar det. Innerst inne føler vi at vår egenverdi blir berørt av om de godtar det vi sier eller ikke. Tar de ikke imot vårt råd og følger det, tar vi det som tegn på at de ikke liker oss. Respekterer oss, setter pris på oss, og hele pakka med adjektiver i samme stil.

Etter hvert som vi blir sunnere og legger av oss noen av våre tvangspregede væremåter, kjenner vi at behovet for å styre andres liv blir stadig mindre. Vi har lært oss å gi – og la tingene gå sin egen gang.

Jeg har mye nyttig informasjon å dele med andre. Det er større sjanse for at den blir hørt hvis jeg bare gir den fra meg, og lar tingene gå sin gang.”