Skip to content

Archive for

18
sep

Skyldfølelse

18.9: “Jeg har til og med skyldfølelse over å føle skyld (Nicole).

Kvinner er de første til å stille opp for en god sak. Vi kan mobilisere en hær av frivillige for å redde et usikkert skoletilbud, en kirke i forfall eller en haltende velforening. Vi har både evner og vilje til å støtte enhver sak som er ”politisk korrekt”. Vi bryr oss oppriktig om hjemløse, sultende, voldsofre og ensomme gamle, og vi gjør mye godt. Hvem vet om ikke det er skyldfølelse som driver oss til det meste av dette. Bare vi vet svaret, hvis vi kjenner etter.

Den eneste saken vi har vondt for å støtte, er kvinnesaken. Vi drukner i skyldfølelse hvis vi går inn for noe på vegne av oss selv. Vi tror vi bør bruke alle kreftene våre ”der ute”, på andre som trenger det bedre. Kvinner er beryktet for å ikke å vedkjenne seg og stille opp for sine egne behov, og de få gangene vi gjør det, blir vi fort satt ut av spill hvis noen kaller oss egoistiske.

Å gi bort noe av skyldfølelse er som å dele et eple fullt med mark. Vi må sørge for oss selv før vi oppriktig og med rent hjerte kan gi til andre.”

Jeg har en stoooor porsjon skyldfølelse når jeg bruker tid på meg selv, det være seg lese en bok, gå på jobb, gå på do, ta en dusj, gå en tur, trene, være med venner osv… Jeg ser jo at det ikke er noe særlig bra, men det har vært vanskelig å snu denne trenden for meg.