Skip to content

12. Oktober 2010

1

Sukkersøte valg; mellom sukker og kunstige søtningsstoffer

Etter å ha skrevet innlegget om parabener kom jeg til å tenke på kunstige søtningsstoffer og søkte litt på google om det.

Vi vet alle sammen at sukker ikke er bra for oss. Vi utvikler sykdomer relatert til for mye sukker. Diabetes er et eksempel. Sukker innholdet i blodet påvirker hormonet insulin og dermed oppstår faren for sykdom.

Generelt spiser vi for mye sukker og sukkerholdig mat i Norge i dag. Ved å benytte kunstige søtningsstoffer er det mulig å redusere sukkerinntaket. Kunstige søtningsstoffer deles inn i to hovedgrupper. Sukkeralkoholer, som for eksempel xylitol og mannitol, inneholder kalorier, mens de såkalte intense søtningsstoffene cyklamat, acesulfam K, aspartam og sakkarin er kalorifrie (praktisk talt). Disse har en intens søtsmak og kan være opptil flere hundre ganger søtere enn vanlig sukker (http://www.roche.no/portal/no/sotningsstoffer).

Ut fra hva jeg leser har innsjøer, vann og elver, både i Norge og i Sverige, blitt testet for sukralose. Sukralose er et kunstig søtningsmiddel som mennesker spiser/drikker. Dette kunstige søtningsstoffet tar det mellom 5 og 10 år å bryte ned, dermed blir innsjøer, elver og vann søtere enn de har vært tidligere. Ekspertene er bekymret for hvordan dette vil påvirke økosystemet i innsjøene, vassdragene, vann og fjorder. Det sies også at sukralose ikke er farlig for levende vesener, men hva vet vi egentlig om det? Her finnes det et eksempel som forklarer at det ikke er farlig for mennesker eller dyr å spise/ drikke sukralose: http://www.sukralose-norsk.org/experts/default.asp

Her kan du lese mer om de studiene som er gjennomført av norsk institutt for luftforskning. http://www.nilu.no/index.cfm?ac=news&folder_id=4316&text_id=28513&view=text

Jeg har aldri lest om kunstige søtningsstoffer og hvordan de påvirker oss, men nå ble det virkelig interessant. Selvfølgelig skjønner jeg at mange skeptikere er nettopp det – skeptisk. Og at de overdriver litt og finner konspirasjonsteorier der de leter, men forskningen som er positiv er vel ikke alltid riktig heller? For om to forskere med hvert sitt utgangspunkt skulle studere det samme fenomenet ville de ikke nødvendigvis komme fram til samme resultat. Mange ganger har forskere kommet til helt motstridende resultat – og det er nettopp det som gjør forskning så spennende, og det er det som gjør at vi videreutvikler oss og øker vår kunnskap.

Jeg kom over et nettsted som heter: nyhetsspeilet.no og der fant jeg en artikkel om aspartam – og alle bivirkningene dette søtningsstoffet virkelig kan gi oss. Jeg er glad jeg aldri har brukt store mengder kunstige søtningsstoffer. Jeg har stortsett alltid sagt at skal jeg ha noe søtt, skal jeg ha ekte sukkerholdige produkter. Jeg vil vite hva slags sukker jeg har i meg, og jeg vil heller ha litt, med ekte sukker, enn mye med falskt sukker.

http://www.nyhetsspeilet.no/2009/06/de-skadelige-lightproduktene/

På nettstedet: norgesnytt.eu finner jeg mer av samme slaget: http://norgesnytt.eu/?p=2730 – her går de så langt som å forklare hvorfor kunstige søtningsmidler, som aspartam, gjør deg feit og dette fettet ofte sees som mave fett. Det fettet som kommer rundt magen er det som er mest skadelig for oss. Det er med på å trigge hjerte- / karsykdommer og diabetes, så ved å forsøke å redusere sukker mengden med kunstige søtningsmidler oppstår bare andre helsemessige problemer.

Jeg kommer nok til å følge enda mer med i studier, når jeg kommer tilbake på jobb skal jeg se om jeg får tid til å finne noen vitenskapelige forskningsartikler som bekrefter/ avkrefter mine bekymringer.

Siden jeg jakter har vi også satt oss som interesse å fôre for dyrene på vinteren når det er vanskelig for dyrene i skogen å finne mat. Vi ønsker ikke at de skal dø fordi de sulter ihjel, derfor har vi lagt ut høy og sukkerbeter. Disse sukkerbetene er veldig søte og brukes som sukker hos blant andre Dan-sukker. Jeg har tatt en liten bit og smakt på det, bare fordi jeg er nysgjerrig. Det var virkelig søtt, ikke rart dyrene elsker det. Nylig hørte jeg at rådyr som har kalv i magen kan spontanabortere hvis de spiser for mye av disse sukkerbetene og det er jo ikke ønskelig. Det er ikke lett å balansere, og det er ikke lett å vite hva som er sunt og ikke sunt, hverken for dyr eller for oss mennesker.

Lykke til med sukkersøte valg.

IMG_7117

Naturlig sukker i naturen

Read more from Filosofiske tanker, Tips

Legg inn en kommentar