Skip to content

9. Oktober 2010

1

Jakten på parabenene

Paraben

I løpet av dette året har jeg blitt oppmerksom på parabener av ulike slag. Jeg sjekker ingrediensene på alt av kosmetikk, kremer, salver, shampoo osv før jeg handler. Jeg hadde hørt om disse parabenene tidligere, men ikke tatt det til meg. Jeg hadde en venninne som var opptatt av dette for over tre år siden, men jeg skal innrømme at jeg tenkte hun var litt “hysterisk” – og siden jeg aldri sa det til henne så er det vel ikke nødvendig å be om unnskyldning?!

Jeg fikk selv problemer med hormonbalansen i kroppen min, og homeopaten knytter parabener opp mot min ufrivillige barnløshet i tillegg. Og dermed startet min jakt på parabenene – jeg skulle hørt på venninna mi for noen år siden, så kanskje hadde jeg hatt muligheten til å få barn?! Vel, jeg skjønner at bilder rundt ufrivillig barnløshet er mye større og mer komplekse enn parabener og hormonpåvirkning, men den er definitivt til stede hos både

Parabener blir brukt som konserveringsmiddel i ulike skjønnhets- og helseprodukter som salver, kremer og lignende. En av årsakene er i følge Wikipedia at disse parabenene er rimelige å fremstille i forhold til andre konserveringsmiddel som for eksempel grapefruktfrø-ekstrakt (GSE). Parabenene gjør også disse skjønnhetsproduktene mer holdbar enn GSE, så vidt jeg har forstått.

Andrew Smith skriver at parabener har blitt brukt i skjønnhetsindustrien siden slutten av 1920-tallet. Det er utrolig mye vi blir utsatt for som vi ikke forstår konsekvensene av før det har gått flere generasjoner. Dette skremmer meg endel. Hvordan skal det gå med vår planet om vi utrydder oss selv på denne måten? Ut fra hva jeg leser rundt på nettet kan det se ut til at noen parabener er godkjente og ikke skader hormonbalansen vår, men hvem er egentlig sikker på det? Jeg har funnet ut at jeg like godt kan holde meg unna. Siden parabener også gir hudutslett og allergier så trenger ikke jeg å utsette meg for det heller.

http://www.miljostatus.no/Tema/Kjemikalier/Noen-farlige-kjemikalier/Hormonforstyrrende-stoffer/

Fra miljostatus.no kan man lese om hormonforstyrrelser hos dyr, det går på ulike funksjoner knyttet til reproduksjon. Hvis dyrene blir rammet er det kanskje nærliggende å tro at vi mennekser også kan bli det? På wikipedia trekkes også forekomster av brystkreft fram. Parabener svekker hormonet mimic estrogen, som er påvist ved brystkreft.

Forstyrrelse i hormonbalansen observert hos dyr

I forurensede områder er det funnet effekter på dyr som antas å skyldes forstyrrelser i hormonbalansen.

Noen eksempler på funn som er gjort:

  • deformerte kjønnsorganer hos alligatorer i USA
  • nedsatt reproduksjon hos seler i Nordsjøen
  • imposex hos purpursnegler i kystfarvann blant annet i Norge.

Flere av disse effektene er også funnet ved laboratorieforsøk.

Kilde: miljøstatus.no

Her kan du lese enda mer om parabener:

http://www.gronnhverdag.no/Nettsider/Groenn-Hverdag/Tm/Kosmetikk/Bakgrunnsstoff/Fakta-om-parabener#2

Og så har jeg lånt bildet fra denne bloggen: TA en titt innom mymlen også, bloggen er verdt et besøk:

http://mymlens.blogg.no/1262949655_styr_unna_disse_ingre.html

Det finnes mye interessant lesestoff der ute – ikke bare om parabener, men også andre ting vi utsetter oss selv for. Jeg har alltid vært litt forsiktig med lettprodukter og kunstige søtningsmidler. Det er ingen som har testet det noe særlig ut det før vi tok det i bruk heller.

Legg inn en kommentar