Vanilje eller Vanillin
Jeg kjenner meg naiv og godtroende. Ikke visste jeg at matvarer med vaniljesmak ikke har blitt smakssatt med noen form for vanilje.
Ekte vanilje finnes i 2-3 % av alle matvarer som «inneholder» vanilje. Ekte vanilje kommer fra en spesiell type orchidé og er veldig kostbart.
Den vaniljen jeg smaker er kunstig framstilt og heter Vanillin. Vanillin framstilles av råttent grantømmer – fra de dype svenske skoger.
Det er ikke morsomt å lese at vi er utsatt for så mange kunstige smakstilsetninger at vi ikke liker den originale smaken av de ekte råvarene hvis vi får det. Vi kan ikke engang stole på at matvarer med «ekte vaniljestang» er produsert på ren vanilje, her brukes det nemlig begge deler for å redusere produksjonskostnader og for at vi skal like det.
Når det er skrevet er det ikke så ille at matvarer er tilsatt fiber fra gran, verre er det å vite at japanske forskere har funnet en ny måte å framstille Vanillin. Denne måten er fra ren kumøkk. Hva syns du om det?
Det er ikke kjent at denne formen for Vanillin brukes til annet enn parfyme, kremer ol som lukter vanilje. Men før vi vet ordet av det så finnes dette i yoghurten eller i iskremen vår.
Så mye for den deilige smaken av vanilje. Det neste jeg får vite er vel at fn vaniljestang faktisk ikke er vanilje, men en kunstig framstilt bark fra et eller annet tre som heller aldri har kommet fra et eksotisk sted som Mexico eller Madagaskar. – Trinity