Skip to content

29. September 2011

Hjortelusflue – finnes det noe eklere i vår fauna? Torill Moseng og Vår Staude er enig.

Har jeg noen gang fortalt deg hva jeg hater mest ute i naturen? Ikke det? Jo, det må være – hjortelusfluen.

Min verste fiende i skogen - HjortelusfluaHjortelusflue i pelsen på et dyr

Denne kravlende hjortelusflua ble jeg kjent med for første gang i Sør-Sverige for et par sensomre siden. Og jeg skal innrømme at jeg nesten fikk litt panikk! Hunden min fikk også massevis av dem på seg, men hun ser ikke ut til å reagere noe spesielt på dem. Men jeg der i mot. Jeg liker ikke at de setter seg i håret mitt. For det er det eneste de går etter – hår (eller pels). Når de først har flydd inn slipper de ofte vingene og begynner å kravle. De er knallharde og nesten umulig å få has på. Jeg greier nesten ikke å drepe dem med fingrene. Det er jo bare så vidt det er mulig å ta tak i dem og dra de ut av håret også.

Tips for å beskytte deg mot hortelusflua når du er ute i skogen på høsten

Så jeg ble oppfinnsom. Jeg har jo myggnetting i kamuflasjeutstyret mitt. Denne som er til å skjule ansiktet og ørene for at myggen skal få som best bitt når jeg skal sitte musestille og vente på dyra – ble redningen.

Jeg endte med å tre den over alt håret mitt, under haka – rundt halsen og med lue eller caps på toppen så ble det ikke noe hår tilgjengelig og etter det har jeg vært uten en eneste hjortelusflue – HURRA!! Ok, det ser ikke videre lekkert ut, men som pappa’n min alltid sa når vi skulle ut på tur: “Det er jo ingen mannekengoppvisning du skal på heller!” – og da hadde ikke jeg flere argumenter. Jeg ser heller litt underlig ut i marka/skogen enn å bli plaget av hjortelusflua – og mygg/ knott/ fluer.

Så til dere, Torill Moseng og Vår Staude, som tok opp dette på tv2s God Morgen Norge 28.9.11, så anbefaler jeg virkelig å finne fram camo utstyret ditt slik at du fortsatt kan jogge rundt i marka uten tanke på hjortelusflua. Smilefjes som blunker Jeg har også erfart at glatt tøy ikke er like fristende som ulltøy for disse små, flyvende terroristene.

Stikk innom en jakt- og friluftsbutikk så vil du finne en sånn myggnetting, for eksempel denne fra xxl.no.

Hjortelusflua er ikke bare ekkel å få på seg, men den skaper også store skader for hjortedyr i naturen. Vertsdyra får tynnere pels og blir svakere, noe som fører til at de ikke overlever vinteren. Spesielt kan dette forverres av de kalde og snørike vintrene vi har hatt i Sør-Norge og Sør-Sverige de siste årene.

WWF i Norge skriver på sin side at vi trenger å tynne ut i rekkene av hjortedyr. Dette er ikke gjort bare ved å øke jaktkvoten, men også ved å øke bestanden av rovdyr. Årsaken til at de ønsker at rovdyr skal tynne ut i hortedyr bestanden er at jegere ikke skiller mellom sterke og svake hjortedyr, mens rovdyrene gjør det. Dette ville igjen være bra for å få sterkere gener og større dyr blant hortedyrene igjen. Hortedyr består, i Norge, blant annet av; elg, rådyr og hjort.

 

– Trinity

Read more from Tips

Legg inn en kommentar