Skip to content

8. Juni 2011

4

Rabarbrasyltetøy, slik farmor kokte det

I helgen plukket jeg med meg en hel bærepose med rabarbra fra hytta. Da jeg satte meg ned for å rense dem angret jeg litt på at jeg tok så mye. Hvert år lager jeg litt, men nå har junior fått smaken på dette fabelaktige syltetøyet og da må jeg ha litt å ta etter i løpet av vinteren.

Rensing av rabarbra

Som sagt så starter jeg med å rense all rabarbraen, på den måten slipper jeg å ha lange “tråder” i syltetøyet mitt. Jeg hakker opp stilkene slik at de blir små terninger, da tar det kortere tid å koke det. Så skyller jeg rabarbraen i kaldt vann.

Rabarbraterninger i kaldt vann

Neste steg i prosessen er å ta en kjele og putter alle bitene oppi den, og heller på litt kaldt vann. Så lar jeg det hele få et oppkok og så får det stå og småputre til rabarbraen er gått i oppløsning. Da vil den ha en gylden farge, nærmere brun. Med all denne rabarbraen tok det omtrent to timer.

Rabarbrasyltetøy koking

Når rabarbraen har fått en tykkere konsistens er det på tide å ha i farmors hemmelige ingrediens, nemlig stenfrie svisker. I denne store porsjonen brukte jeg en bokser og neste en av posene med svisker. Da får disse småputre inn i syltetøyet til det blir mørkebrunt og enda tykkere i konsistensen. Sviskene er kokt ut og kan ikke sees lenger. Dette tok meg nok en time denne gangen.

Brunt rabarbrasyltetøy

Dette syltetøyet er fortsatt VELDIG syrlig, så nå tilsetter jeg litt sukker og lar det putre inn i noen minutter. Da vil syltetøyet tykne enda mer og bli enda et hakk mørkere i farge. Jeg har aldri prøvd med brunt sukker, kanskje det er noe jeg vil huske på og prøve en gang. Her er det i alle fall ikke noen kunstige tilsetningsstoffer i syltetøyet.

Rent sukker tilsettes

Vips – rabarbrasyltetøyet, slik farmor lagde det er ferdig.

Nå får det stå og avkjøle seg over natten og så skal det i små beger for frysing. Dermed har vi noe godt å se framover mot i løpet av vinteren.

Rabarbrasyltetøy i boks

Stebarna mine ble lykkelige over nykokt syltetøy til frokost i dag. Det smakte helt fortreffelig.

Brødskive med rabarbrasyltetøy

Tusen takk til min kjære farmor som overlot så mange gode oppskrifter til oss etterkommerne.

 

– Trinity

Read more from Flink, Puslerier, Takknemlighet, Tips
4 Comments Post a comment
 1. Linda
  Jun 16 2011

  Dette så utrolig godt ut. Jeg skal gjøre et forsøk.
  Er det noe forskjell på når du tar rabarbrastilkene? Tidlig eller sent på året, mener jeg..

  Må lese mer i bloggen din – dette ser jo spennende ut.
  Vennlig Linda

 2. Trinity
  Jun 16 2011

  Hei, så hyggelig med en kommentar.
  Jeg syns kvaliteten på rabarbra er best nå tidlig på sesongen, men jeg kan ikke si at jeg har noen stor erfaring i forhold til spørsmålet ditt.
  – Trinity

 3. Astrid
  Jul 1 2014

  Dersom man høster rabarbraen før st.hans,slipper man rense stilkene,det holder å vaske den godt. Etter juni mnd,kan den bli såkaldt «trenet», dvs,litt tørrere og hard ytterst,så da bør man rense den,og se hvordan stilkene/kjøttet e inni. Noen kan være like fine,og noen,spes de tykke,kan kreve at man skjærer av dem litt

 4. Trinity
  Aug 23 2014

  Ja, det stemmer, Astrid. Rabarbra er også best på smak før St.Hans. Jeg husker farmor sa den ble «treen» etter juni. Takk for påminnelse :-) – Trinity

Legg inn en kommentar