Skip to content

8. mars 2011

Feittirsdag med rotgraut og tilbehør

I dag er det feitetirsdag, eller feittirsdag som vi sier på trøndersk. For meg betyr det rotgraut, saltkjøtt og røkte kjøttpølser til middag. Rotgraut er kålrabistappe. Jeg lager den fra bunnen av ved å koke kålrabi og potet. Så moser jeg begge deler sammen og blander i litt kraft etter koking av saltkjøtt. Smaker til med salt og pepper. Nam – det er godt. Saltkjøttet står og koker til det er mørt og nesten ramler fra hverandre. Pølsene får et lett oppkok. Vi serverer det hele med kokte poteter og litt sprøstekt bacon.

feittirsdag_rotgrautfeittirsdag_saltkjott_rotgraut

Dette er dagen før fasten begynner (wikipedia). I går var det blåmandag, søndag hadde vi fasetlavenssøndag og i morgen er det askeonsdag. Grunnen til at det kalles feittirsdag er at det var meningen at vi skulle spise oss opp på skikkelig næringsrik mat for å ha noe å tære på når fasten satte igang.

Feittirsdag er kjent under mange navn rundt i verden. På engelsk kalles det Fat Tuesday eller Shrove Tuesday. På fransk kalles dagen Mardi Gras og er den dagen da karnevalet avsluttes med en stor fest som introduksjon til fasten. Tysktalende land kaller denne dagen Fastnacht Day. Tradisjonene er noe ulike, men har alle et snev av likhet i seg. Mye mat, feiring og fest, før de harde 40 dagene kommer.

feittirsdag_mardigras

 

– Trinity

Legg inn en kommentar