Skip to content

4. Mars 2011

Følelser/ Frihet

4.3: “Våre hvite forfedre uttalte: “Jeg tenker, altså er jeg.” Vår Svarte formor som finnes i oss alle og hvisker som en poet i drømmene våre, sier: “Jeg føler, derfor kan jeg være fri.” (Audre Lordre).

Vi er blitt opplært til å “slå av” og fryse ned følelsene våre. Vi har fått høre at følelser er noe svakt og irrasjonelt, og at om vi vil ha suksess i denne verden, må vi kunne styre dem. Vellykkethetsmodellene våre er mennesker som aldri har vist følelser.

Men om vi lever slik, oppdager vi at det gjør oss mer sårbare – ikke mindre sårbare. Når vi undertrykker følelser, vet vi aldri når de kommer til å eksplodere, og vi kan være hundre prosent sikre på at det blir med større kraft enn om vi hadde erkjent dem første gang vi merket dem.

I tillegg er følelsene et naturlig innebygd alarm- og informasjonssystem. Det er følelsene og ikke de rasjonelle tankene som varsler oss om fare, som sier oss når noen lyver for oss, og som forteller oss om subtile nyanser som gjør det mulig for oss å skjelne forskjeller og fatte beslutninger. Uten et slikt innebygd informasjonssystem kan vi aldri bli helt fri.

Når jeg kan glede meg over min følsomhet, åpner jeg en vei til frihet.

Read more from Meditasjon

Legg inn en kommentar