Skip to content

8. Februar 2011

3

AA’s tolv trinn og litt til om avhengighet

For å være ærlig har jeg blogget en god del om meditasjonene fra boken; Meditasjoner for kvinner som gjør for mye. Der refereres det ofte til Anonyme Alkoholikeres 12 tilfrisknings trinn – jeg har ikke vært innom og sett på de 12 trinn enda – så i dag først ble jeg nysgjerrig på hva de tolv trinnene egentlig omhandler.

aa

AAs tilfriskningsprogram

Kjernen i det foreslåtte programmet for personlig gjenreisning er i De Tolv Trinn som er basert på erfaringene fra de første medlemmene i vårt fellesskap:

1. Vi innrømmet at vi var maktesløse overfor alkohol, og at vi ikke lenger kunne mestre våre liv.

2. Vi kom itl å tro at en Makt større enn oss selv kunne bringe oss tilbake til sunn fornuft.

3. Vi bestemte oss til å overlate vår vilje og vårt liv til Guds omsorg, slik vi selv oppfattet Ham.

4. Vi foretok en fryktløs og grundig selvransakelse.

5. Vi innrømmet, ærlig og utilslørt, våre feil for Gud, for oss selv og et annet menneske.

6. Vi var helt innstilt på å la Gud fjerne alle disse feilene i vår karakter.

7. Vi ba Ham ydmykt om å fjerne våre feil.

8. Vi satte opp en liste over alle dem vi hadde gjort vondt mot og ble villige til å gjøre alt sammen godt igjen.

9. Vi gjorde opp med disse menneskene når det var mulig å gjøre det uten å skade dem eller andre.

10. Vi fortsatte med selvransakelsen, og når vi hadde feilet, innrømmet vi det uten å nøle.

11. Vi søkte gjennom bønn og meditasjon å styrke vår bevisste kontakt med Gud, slik vi selv oppfattet Ham, og ba bare om å få vite Hans vilje med oss og kraft til å utføre den.

12. Når vi hadde hatt en åndelig oppvåkning som følge av disse trinn, prøvde vi å bringe dette budskapet videre til alkoholikere og praktisere disse prinsippene i all vår gjerning.

 

aa_bridge

Jeg fant en flott tegning som illustrerer broen over alkoholen. Denne syns jeg var veldig flott, så jeg måtte bare ta den med. Den viser hvor sterk de to A-ene er som holder broen oppe. Veldig flott symbolikk her.

Folkehelseinstituttets illustrasjon og beskrivelse av hvordan avhengighet henger sammen er også verdt å ta en titt på.

avhengighet

“Figur 1. Skjematisk oversikt over hva som skjer i hjernens mesolimbiske område ved naturlige stimuli, for eksempel når spedbarnet suger melk. Hjernens belønningssystem sørger for ”liking” (belønning – følelse av velbehag) og ”wanting” (motivasjon – ønske om å gjenta handlingen). Strukturer i området bak pannebeinet (prefrontale cortex) har en regulerende funksjon.

Etter hvert som hjernen modnes, vokser det fram andre hjerneområder som demper og regulerer de mer umodne delene av hjernen. Området bak pannebeinet (frontale og prefrontale cortex) har bl.a. en regulerende/kontrollerende funksjon. Dette området er sentralt når følgende vurdering foregår: ”Å spise er godt, og det er veldig nødvendig, men nå må jeg faktisk gjøre noe annet” (se figur 1, FHI).

Dette gjelder med andre ord all form for avhengighet – slik som Meditasjon for kvinner som gjør for mye antyder med arbeidsnarkomani og penger. Det gjelder helt sikkert også; Mat, Drikke, Sex, Kjærlighet, Gambling, Shopping, Teknologi, Narkotika, Makt, Nikotin, Sjokolade, Mobiltelefonen, Kontroll, Status osv

Caroline Myss hevder at vi er født avhengige av noe – dette antyder også FHI gjennom babyen som drikker melk. Caroline Myss anbefaler å kutte ordet; FORTJENER ut av vårt vokabular – å fortjene noe gjør oss avhengige. Jeg har nesten greid å slutte å bruke det ordet. Jeg sier heller at jeg ønsker meg noe fordi jeg vil ha det – ikke fordi jeg fortjener det. Jeg går ut og handler meg noe fordi jeg trenger det, eller fordi jeg vil ha det – ikke fordi jeg fortjener det. Og det har hjulpet meg veldig til å minske på den dårlige samvittigheten hver gang jeg kjøper noe til meg selv.

Jeg håper denne boka også kan hjelpe meg til en større og dypere forståelse for hvorfor jeg handler som jeg gjør og til syvende og sist vil jeg ikke bruke all min tid på jobb. Jeg jobber døgnet rundt når jeg har fått en arbeidsoppgave – om den er stor eller liten – jeg greier liksom ikke å legge den fra meg. Jeg VET at jeg gjør en god jobb, og at jeg har fått veldig mye gode tilbakemeldinger fra studenter og kollegaer, men jeg gir av hele meg – hele tiden. Dette må da ha noe med avhengighet å gjøre.

 

– Trinity

Legg inn en kommentar