Skip to content

30. januar 2011

Løvøy Kapellet, Horten, Vestfold

Første gangen jeg hørte om Løvøya var da en venninne av meg fortalte at hun hadde giftet seg der, jeg tenkte ikke noe videre over dette stedet før jeg plutselig befant meg i Horten selv.

Jeg vil begynne med et sagn jeg hørte da jeg først kom til Horten, et sagn om hvordan Løvøy kapellet kom til. Det hadde vært storm ute på havet og et skip, som de antok var nederlandsk, fikk problemer med styringen. Kapteinen ombord begynte å be til Gud; han ba om igjen og om igjen om at hvis de overlevde ville han bygge en kirke der de strandet. Hele natten kjempet de for å holde skipet flytende og for å overleve, men det så mørkt ut. Helt til de våknet helt utmattet og oppdaget at de ikke hadde druknet, men strandet på en liten øy i Oslofjorden. Kapteinen holdt sitt ord og fikk satt opp Løvøya kapellet som takk til Gud for at de overlevde forliset. Om dette sagnet medfører noen form for historisk riktighet vet jeg ikke, men jeg vet at mange i området syns det er en romantisk historie å fortelle om sitt nærområde.

IMG_7633

Løvøy kapellet den minste av Borres tre middelalder kirker (de to andre er; Borre Kirke og Nykirke Middelalderkirke). Den er antagelig bygd på 1200-tallet e.Kr, og er en langkirke.

Kirkens plassering er angivelig valgt ut fra St. Olavskilden som renner ut der det i dag står en brønn.

IMG_7588

St. Olavsbrønnen

St. Olavsbrønnen som ligger ved kirken, var et av de viktigste valfartssteder på Østlandet i katolsk tid. Kapellet var viet til St. Halvard og St. Martin. De trodde kildensvannet hadde helbredende kraft og folk fra hele Norden valfartet til stedet.

 

IMG_7612

Reformasjonen i 1536 satte en offisiell stopper for det katolske pilegrimslivet på Løvøya, men folk fortsatte å komme til kilden og kirken på Løvøya.

Kirken lå i ruiner i en årrekke fram til den ble fredet på 1880-tallet. Etter 20 års restuareringsarbeid ble den gjenåpnet i 1950 og anvendes i dag til kirkelig bruk (Glassmonter utenfor kirken, Wikipedia).

 

 

IMG_7620

I dag tilhører kapellet Horten prestegjeld og det er Horten Menighet som har ansvar for gudstjenestene, som avholdes fra påske til jul. Hele sommeren kan du oppleve kveldsandakter i kapellet.

 

 

IMG_7615

Olsok markeres hvert år ved en høytidelig utendørs gudstjeneste på kirkebakken. Gudstjenesten har som et av sine høydepunkt opplesing av Hugo Frestis prolog, som er skrevet nettopp for Olsokfeiringen på Løvøya. Olsokarrangementet har de siste årene samlet 300 – 400  besøkene.

Det er startet en forening som kalles Løvøykapellets Venner. Denne foreningens formål er å verne om Løvøykapellet og kirketunet, samt holde ved like interessen for, og kjærlighet til, den kristne kultur – skatten som kapellet representerer.

images

Leder Ole Jan Aasen i Løvøykapellets Venner

Read more from Kirkene

Legg inn en kommentar