Skip to content

7. januar 2011

Veøy Kyrkje, Sølsnes, Møre og Romsdal

IMG_7382

Jeg har vært så heldig å være i bryllup i Veøy Kyrkje. Det er en utrolig vakker kirke, med drakehoder. Den røde fargen gjør at alle raskt legger merke til kirken, der den ligger midt i en sving, rett ved fergeleiet på Sølsnes. Bruden hadde en nydelig, enkel brudekjole i hvitt. Det var så romantisk og hyggelig å være der. Dette er nå 10 år siden, og ekteskapet ser fortsatt ut til å være preget av romantikk.

I november 2010 var jeg tilbake og fikk tatt noen flotte bilder av kirken. Det sluddet litt så været var ikke helt på min side, men jeg er fornøyd med de bildene jeg fikk tatt.

Veøy kyrkje ble bygd i 1907. Kirken er bygd i drakestil. Fra gammelt av og frem til 1907, var Veøy gamle kirke på Veøya kirkested for det som den gang var Veøy Prestgjeld. Veøya låg sentralt for alle som reiste med båt ut og inn fjorden, men etter hvert ble veiene utbygd og det ble mer aktuelt å ta seg frem til lands. Siden det heller ikke bodde folk på Veøya lenger, så valgte en å flytte kirkestedet til fastlandet. Det ble da bestem å bygge tre kirker, Veøy kyrkje på Sølsnes, Holm kyrkje på Holm og Rødven kyrkje som skulle erstatte den gamle stavkirken. Alle kirkene ble bygd i drakestil, som var et arkitektonisk formspråk som skulle uttrykke nasjonal egenart og selvstendighet. Dette var viktig i forbindelse med frigjøringen fra Sverige i 1905. Veøy kyrkje ble tegnet av arkitekt Karl Martin Norum. Karakteristiske trekk ved dragestilkirkene var bl.a. utskårne mønekammer og ornamentmasker. Kirken er en typisk langkirke hvor midtdelen av hovedrommet har stort volum, mens sideskipene har lavere takhøyde og blir mer som tilleggsvolum. (http://www.molde.kirken.no/Kirker/Ve%C3%B8ykirkeS%C3%B8lsnes/tabid/6158/Default.aspx)

IMG_7390

– Trinity

Read more from Kirkene

Legg inn en kommentar