Skip to content

Archive for

29
Nov

Dag 146 – Enhver tanke er en reell ting

Dag 146:

“Enhver tanke du har er en reell ting – en kraft.” ~ Prentice Mulford  (1834-1891).

Hemmeligheten - Alt er mulig

Det første som slår meg her på morgenkvisten er fra StarWars – “May the force be with you” – Må kraften være med deg, eller bli din. Grunnen til at jeg tenker på det er selvfølgelig knyttet opp mot dagens tekst, men også den dårlige samvittigheten for at jeg ikke fikk tak i StarWars adventskalender i Lego i år. Nå har vi hatt Lego adventskalender i tre år og dette året da det virkelig var en guttungen ønsket seg så fikk jeg ikke tak i en.

13 åringen har vært noe lettere å finne adventskalender til; hun vil ha “Penge-kalender” – for der får hun et ukjent antall småpenger gjemt ett eller annet sted rundt frokosten. Så setter hun de i banken og sparer til noe hyggelig, en ny reise. For en ukes tid siden hadde vi foreldrestyrt skole for ungdommene. Hele komitéen ønsket å ha juleverksted og lage julekalender til klasserommene, MEN det fikk vi ikke lov til. Vi, flertallet i den norske skolen, må ta hensyn til mindretallet som ikke feirer jul. Hva har skjedd med tanken om integrering? Det var ikke en gang snakk om å ha dyre gaver eller godteri i adventskalenderene, men hyggelige gjøremål for dagen. Jeg syns vi har gått for langt i å forsøke å integrere andre kulturer nå, når vi ikke kan få opprettholde våre egne tradisjoner lenger – ja da ble min grense nådd.

Gjennom hele skoletiden og i tiden som lektor har vi alltid tatt hensyn til studenter og elever som faster og som må ha fri pga sine kulturelle og hellige feiringer, og det er ingen som klager eller stiller spørsmålstegn ved det. Men når vi har lysst til å gjennomføre en hedensk tradisjon – som en adventskalender og litt pynting av et klasserom før jul, da er det ramaskrik fra alle kanter.

Nå har ungdommene kommet opp med en veldig hyggelig variant av adventskalenderen, de vil samle inn hver sin “utgåtte” leke og gi til noen som trenger de. Lekene skal være innpakket – så da må de gis til noen som feirer jul?? – og de skal være merket med alder og kjønn på “til”-linjen og navnet på giveren på “fra”-linjen.

Hvordan er det der du bor? Tar dere så mye hensyn at dere utvisker dere selv? Hva er det vi lærer barna våre? Jo at vi må skamme oss over den tradisjon, tro og kultur vi har – og at alle andre er mye bedre enn oss. ER det ikke frivillig å flytte til og fra Norge? Det hadde aldri falt meg inn å “kreve” at andre kulturer og religioner skulle endre seg så radikalt som det vi har gjort og fortsetter å gjøre om jeg flyttet til et annet land.

Jeg kjenner jeg ble noe provosert av dette. Jeg blir trist av å måtte gi opp de hyggelige tradisjonene i denne mørke tiden fram mot jul.

Adventskalender - noe hyggelig i mørketiden fram mot jul

Må kraften være med deg, det er du som bestemmer.

 

– Trinity