Skip to content

Archive for

29
Sep

Hjortelusflue – finnes det noe eklere i vår fauna? Torill Moseng og Vår Staude er enig.

Har jeg noen gang fortalt deg hva jeg hater mest ute i naturen? Ikke det? Jo, det må være – hjortelusfluen.

Min verste fiende i skogen - HjortelusfluaHjortelusflue i pelsen på et dyr

Denne kravlende hjortelusflua ble jeg kjent med for første gang i Sør-Sverige for et par sensomre siden. Og jeg skal innrømme at jeg nesten fikk litt panikk! Hunden min fikk også massevis av dem på seg, men hun ser ikke ut til å reagere noe spesielt på dem. Men jeg der i mot. Jeg liker ikke at de setter seg i håret mitt. For det er det eneste de går etter – hår (eller pels). Når de først har flydd inn slipper de ofte vingene og begynner å kravle. De er knallharde og nesten umulig å få has på. Jeg greier nesten ikke å drepe dem med fingrene. Det er jo bare så vidt det er mulig å ta tak i dem og dra de ut av håret også.

Tips for å beskytte deg mot hortelusflua når du er ute i skogen på høsten

Så jeg ble oppfinnsom. Jeg har jo myggnetting i kamuflasjeutstyret mitt. Denne som er til å skjule ansiktet og ørene for at myggen skal få som best bitt når jeg skal sitte musestille og vente på dyra – ble redningen.

Jeg endte med å tre den over alt håret mitt, under haka – rundt halsen og med lue eller caps på toppen så ble det ikke noe hår tilgjengelig og etter det har jeg vært uten en eneste hjortelusflue – HURRA!! Ok, det ser ikke videre lekkert ut, men som pappa’n min alltid sa når vi skulle ut på tur: “Det er jo ingen mannekengoppvisning du skal på heller!” – og da hadde ikke jeg flere argumenter. Jeg ser heller litt underlig ut i marka/skogen enn å bli plaget av hjortelusflua – og mygg/ knott/ fluer.

Så til dere, Torill Moseng og Vår Staude, som tok opp dette på tv2s God Morgen Norge 28.9.11, så anbefaler jeg virkelig å finne fram camo utstyret ditt slik at du fortsatt kan jogge rundt i marka uten tanke på hjortelusflua. Smilefjes som blunker Jeg har også erfart at glatt tøy ikke er like fristende som ulltøy for disse små, flyvende terroristene.

Stikk innom en jakt- og friluftsbutikk så vil du finne en sånn myggnetting, for eksempel denne fra xxl.no.

Hjortelusflua er ikke bare ekkel å få på seg, men den skaper også store skader for hjortedyr i naturen. Vertsdyra får tynnere pels og blir svakere, noe som fører til at de ikke overlever vinteren. Spesielt kan dette forverres av de kalde og snørike vintrene vi har hatt i Sør-Norge og Sør-Sverige de siste årene.

WWF i Norge skriver på sin side at vi trenger å tynne ut i rekkene av hjortedyr. Dette er ikke gjort bare ved å øke jaktkvoten, men også ved å øke bestanden av rovdyr. Årsaken til at de ønsker at rovdyr skal tynne ut i hortedyr bestanden er at jegere ikke skiller mellom sterke og svake hjortedyr, mens rovdyrene gjør det. Dette ville igjen være bra for å få sterkere gener og større dyr blant hortedyrene igjen. Hortedyr består, i Norge, blant annet av; elg, rådyr og hjort.

 

– Trinity

29
Sep

Dag 84 – For å kobles til Universets intelligens må du finne din kreativitet

Dag 84:

For å kobles til all visdom og alt det gode i Universets intelligens, må du være i tråd med det. For å gjøre som tidligere storheter gjorde, og komme videre til hyppigheten av ubegrensede muligheter, all visdom, all makt og alt godt, noe som er permanent tilgjengelig til hver og en av oss, må du vite at denne uendelige kreative kraften eksisterer, og utstråler alt godt i ditt sinn og ditt hjerte.

kreativitet_rutine_min_endring

For å finne din kreativitet er det viktig å skru av din indre kritiker, denne stemmen som de fleste av oss har inne i oss som forteller oss at vi må være produktige, effektive, flinke, snille, gjøre som det forventes av oss osv. Denne stemmen er en gjennklang fra urtiden, da den indre kritiker hjalp mennesket å overleve. Vel, vi trenger ikke denne kritikken og påpasseligheten for å være trygge i en hver situasjon. Det vi trenger er mer kreativitet.

Mange av oss lever som “pissmaur” – vi følger den samme stien hver eneste dag, med bare små avstikkere. Vi står opp, spiser frokost, rydder opp, får barna på skolen, kommer oss på jobb, gjør jobben vår flittig og litt mer enn det vi burde (?), vi drar hjem, henter barn, lager middag, ut til litt ymse aktiviteter, hjem, nyheter, sove –> og så er vi igang igjen neste dag. Her er det ikke veldig mye tid til kreativitet og det å gå inn i kraften for å få kontakt med de ubegrensede mulighetene, visdommen, makten og alt det gode. Livet må da leves mens vi har det. La oss nyte de mulighetene som finnes for oss. Jeg sier ikke at vi skal slutte i jobbene våre for å sveve avgårde, nei, det jeg prøver å si er at vi kanskje skal avbryte fra rutinene en gang i uka. Etterhvert blir det kanskje enklere å bryte rutiner. Jeg tror dette er en av de små nøklene til lykke og indre harmoni.

Høres det skummelt ut sier du? Ja, jeg er helt enig. I går lærte jeg at jeg skal forsøke å ha en to timers date med meg selv pr uke i en måned framover. På denne daten skal jeg være alene, jeg skal gjøre noe morsomt/barnslig – kanskje noe jeg likte å gjøre som barn, men som jeg ikke har gjort siden den gangen. Jeg skal komme tilbake i kontakt med min kreative side. Blir ikke det spennende? Jeg har foreløpig ingen peiling på hva jeg skal finne på på date med meg selv, men kjenner jeg meg selv godt så kommer jeg nok til å finne på noe. Om jeg står fast så får jeg slå opp i en bok med gamle leker Smilefjes som blunker

Når jeg er kommet i gang med dette – vet jeg at jeg er inne på store endringer i mitt liv. Mitt liv har blitt for alvorlig, det har skjedd så utrolig mye på det personlige plan i mitt liv at jeg hele tiden har måtte begynne på nytt og da er det lett å trekke fram kritikeren som hele tiden minner meg på at jeg må overleve. Jeg er utrolig takknemlig for at denne kritikeren har tatt vare på meg og latt meg greie meg så godt som jeg har gjort, men nå er det på tide at den slipper taket så jeg kan leke litt igjen Smilefjes

Ha en lekende, deilig dag.

Vil du være med og leke?

 

– Trinity