Skip to content

Archive for

9
Aug

Plutselig ble jeg én i mengden – av arbeidsledige

Så kom den uhyggelige arbeidsledigheten og tok meg! Det føles helt underlig – jeg har ingen jobb å gå til nå som alle er ferdig med ferien. Jeg har brukt store deler av sommeren til å gruble og bruke energi på å ikke havne i spiralen av negative tanker. Skjønt det er lettere sagt enn gjort.

En sky over horisonten

Regjeringen definerer arbeidsledighet som følger: “Arbeidsledige er personer uten inntektsgivende arbeid, men som forsøker å skaffe seg arbeid og kan begynne i arbeid straks.”

Så har jeg hørt at det ikke ser bra ut på søknaden at jeg er arbeidsledig og kan tiltre straks – det påstås at folk tar det som et tegn på udugelighet?! Har du hørt! At jeg er arbeidsledig har ikke noe å gjøre med at jeg har fått sparken eller noe, NEI, heller det motsatte. Det finnes ingen økonomiske midler for å beholde meg. Min siste arbeidsplass sliter med at de har brukt alt for mye penger og må nå praktisere innsparinger. Avdelingen jeg jobbet ved er satt under omstilling.

“Omstilling innebærer at en endrer på arbeidssituasjon ved å klargjøre funksjonsansvar, forventninger og mål for hver enkelt i organisasjonen og da spiller det ingen rolle om bedriftene er stor eller liten. Det er ikke nok å endre på toppen, det er individene som teller. Skal en klare å samle alle ressurser mot felles mål må en plassere delansvaret der hvor det hører hjemme, en må ned på hvert enkelt individ. Et lite tannhjul er like vesentlig som ett stort, -mangler det ett stopper maskinen uansett” (Anoco).

Å bli satt under omstilling var ikke et enkelt valg å ta, for nedbemanning ble nødvendig. Jeg skjønner jo arbeidsgiver, men jeg vil ikke forstå. Alle vikarene og timelærererne var de første som måtte forlate det synkende skipet. Jeg hadde jo jobbet der som vikar og timelærer i håp om at det skulle bli en åpning for mer jobb – så skjer det motsatte og jeg føler jeg ramlet ned til null-punktet (om ikke lenger ned). Jeg føler med de som jobber ved avdelingen for dette påvirket miljøet veldig, fra å være en gjeng med sprudlende medarbeidere, ble de stille og nesten borte. For nå blir arbeidsmengden større per person og så lenge det er inntaksstopp og de befinner seg under omstilling vil faren for å bli uten jobb fortsette å være tilstede.

image

Etter jeg var ferdig med utdanningen min har jeg hatt i ulike midlertidige tilsetninger ved to høgskoler på Østlandet. For å være helt ærlig er det ingen ting i hele verden som er så slitsom som akkurat det. Å gå stille i gangene og ikke våge å si det jeg mener er ikke min sterke side. Å stadig få høre at det blir nødvendig med Ph.D. for å få fast jobb. Det er akkurat sånn det føles ut når jeg har jobbet som vikar, midlertidig ansatt, timelektor på ulike høgskoler. Det diskuteres stadig at kravet for fast ansettelse må være på et minimum PhD-nivå. Det er da jeg føler at min 7-årige utdanning ikke er verdt noe som helst. Da jeg hadde vært ansatt i nesten 4 år visste jeg at arbeidsgiver ikke kom til å  ansette meg videre – for da MÅ de gi meg fast stilling, så da ble jeg nødt til å finne et nytt arbeidssted. I den perioden var jeg helt utmattet. Annen hver jul og hver sommer gikk jeg ut med arbeidsledighet, men innen midten av juli hadde det ordnet seg med et nytt vikariat – og jeg kunne leve med det. Jeg likte jo jobben, så da fant jeg meg i å bli behandlet på den måten.

 

Arbeidsledige i prosent av arbeidsstyrken, etter bodstedsfylke

Nå har jeg vært innom SSB og sett på statistikk over arbeidsledigheten i landet, og jeg bor virkelig i et mørkerødt fylke. Jeg har pendlet 20 mil for å jobbe i en periode, men når jeg ikke får full stilling går lønna ut i reisepenger, så da er det ikke verdt å pendle.

Nå har jeg søkt mellom rundt 30 stillinger i løpet av det siste året. Og jeg har virkelig vært kreativ, for jeg har søkt jobber som høgskolelektor, selger i legemiddelbransjen, reiselivskonsulent, som rådgiver i ulike departementer, som it-konsulent innen firma som utvikler data-verktøy for helsevesenet, fagkonsulent, konsulent i administrasjon, rådgiver hos fylkesmannen i tre fylker, virksomhetsleder, og lærer i videregående skole, bare for å nevne noe. Jeg har ikke fått napp på en eneste av søknadene mine. Da jeg ba NAV om hjelp fikk jeg bare beskjed om at de dessverre ikke hadde noe de kunne bidra med for meg. Saksbehandleren min antydet at jeg var for ressurssterk for dem, de hadde ikke noe de kunne være behjelpelig med – ikke en gang å se på søknadene mine og cv-en min kunne de gjøre. Så nå sitter jeg her, og skjønner at jeg gjør noe galt i søknadsprosessen – jeg vet bare ikke hva.

Metoder for avslag på jobbsøknad

Dette er noen av måtene avslagene kommer på, men det er veldig mange som ikke en gang sender en epost for å fortelle at stillingen er besatt, eller at jeg ikke kom i betraktning.

Flotte turstier langs Oslofjorden

Jeg leste i en blogg at en av fordelene ved å være arbeidsledig er jo at en kan være ute hele dagen, men jeg har opplevd at jeg ikke tørr å finne på noe morsomt eller gå ut i tilfelle noen ser meg. Tenk om noen tror at jeg gjerne vil være arbeidsledig.

Jeg har jo fått høre fra flere av de jeg anså som mine trofaste støttespillere at det er lett å få seg jobb i Norge, HVIS du bare vil!! Jeg vil virkelig si meg uenig i det. For er det noe jeg virkelig vil så er det å finne en jobb jeg kan trives i og blomstre i. Jeg ønsker ikke å gå hjemme, bruke timesvis på internett hver eneste dag for å se om det plutselig dukker opp en stilling i dag som jeg kan søke på. I utgangspunktet skulle det være så enkelt for de aller fleste arbeidssteder ønsker at en søker stilling digitalt, i gitte skjemare. Det jeg bruker mest tid på er å fylle inn et slikt skjema (gjerne på flere sider) for hver eneste gang jeg skal søke en jobb. Så inn med alle personalia, utdanninger, yrkeserfaringer, kurser, interesser, språkkyndighet, datakyndighet osv, men det er klart jeg gjør det – for jeg vil jo ikke miste sjansen til å få en jobb.

Hvis noen har én (eller flere) gode – og gjerne kreative – ideer om hva jeg kan gjøre eller du vet om en jobb du tenker – den hadde passet for henne – tips meg gjerne, det hadde jeg satt stor pris på.

Tusen takk

 

– Trinity

9
Aug

Dag 33 – Fra visualisering til virkelighet

Dag 33:

Grunnen visualisering er så kraftig er at når du lager bilder i ditt sinn der du ser deg selv med hva det er du ønsker, og du genererer tanker og følelser av å ha det nå. Visualisering er rett og slett en mektig måte å fokusere tanker på i bilder, og det fører til like mektige følelser. Når du visualiserer, sender du kraftige frekvenser ut i universet. Loven om tiltrekning vil ta tak i de kraftige signalene og returnere de bildene tilbake til deg, akkurat som du så dem i tankene dine. Slik blir visualiseringen din virkelighet.

Bilde av hodeskallen til Jens Birch mens han visualiserer en avansert klatrerute.

Jens E. Birck har forsket på visualisering innen idrett og vi har vel alle fått med oss at flere og flere idrettsutøvere visualiserer metoder for å nå sitt mål. Vel, det er kanskje på samme måte Hemmeligheten vil vi skal forsøke å visualisere det vi ønsker oss. Problemet er at jeg ofte ønsker meg noe, men kjenner følselsen av at jeg ikke fortjener det eller det er for dyrt eller det passer ikke til meg – ja, da ender jeg som regel med å få nettopp det følelsene svinger inn på frekvensen til Universet og ikke det tankene ønsker seg.

Jeg ser sammenhengen fra et par dager siden da jeg skrev om visionboard – det å ha tydelige bilder foran meg og kjenne på følelsen av å allerede ha det, kanskje det blir virkelighet. Som sagt har jeg blitt en kløpper på å få meg parkeringsplass der jeg vil ha det Smilefjes som blunker jeg bare ser for meg at jeg skal ha en plass og så får jeg den.

Bruker du visualiseringsteknikker? Jeg lurer nemlig på om det finnes noen teknikker som er enklere enn andre og som gir bedre resultat enn andre?

 

– Trinity