Skip to content

Archive for

16
Jun

Syklister i trafikken eller på fortauet

Nå må jeg få ut et skikkelig dypt hjertesukk. Som både syklist OG bilist vil jeg bare få dette ut. Selv om det er vanskelig å skille mellom syklisten og bilisten – for det er så innebygd å ta hensyn. Jeg elsker å sykle. Jeg kan ikke få nok av den frihetsfølelsen det gir. Jeg har syklet siden jeg begynte på skolen – eller der omkring. Jeg begynte med landeveissykling som 10-åring, skadet meg i en sykkelulykke som 28-åring og kjempet meg tilbake på sykkelsessen som 30-åring og er nå, igjen, satt av sessen pga en kneskade – men det skal ikke vare lenge Smilefjes som blunker

sykkel_paradisbukta_bygdøy

Som syklist er jeg både “myk” og “hard” i trafikken – og jeg tar ALLTID hensyn både til fotgjengere, bilister og andre syklister. Som bilist er jeg bare “hard” og som fotgjenger er jeg bare “myk” – men det er mye enklere å være fotgjenger (når ikke syklistene prøver å sykle meg ned). Som fotgjenger blir jeg syklet ned og som syklist blir jeg påkjørt. Som bilist blir jeg syklet ned. Ergo er det noen rundt i trafikken med for store ego, om at alle skal ta hensyn til dem?!


SYKKELVENNLIG. Sjansen er stor for å bli meid ned av en sykkel enn av en bil i Kastanienallee. (FOTO: ADRIAN SØGNEN)

Jeg anser det som min plikt som syklist å følge trafikkreglene uansett hvordan jeg velger å sykle. Er jeg “myk” syklist og vil sykle på gangveiene og på fortauet og velger å komme meg over gata i en fotgjengerovergang – ja, da har jeg tatt et valg og må gå av sykkelen og trille denne over FOTgjengerovergangen, jeg må ta hensyn til fotgjengere slik at de ikke er utsatt for fare. Hvis det er mange gående på fortauet så må jeg som syklist stå av sykkelen og trille den. Som bilist stopper jeg bare for de som står av sykkelen og triller over fotgjengerfeltet, for da har jeg som bilist vikeplikt for syklisten. Syklister har nemlig vikeplikt i fotgjengerovergangen, hvis syklisten velger å sykle over.

syklister_fotgjengerfelt

Det er jo en grunn til at det heter FOTgjengerfelt – og er markert med gående menn for rødt- og grønt lys. Det er heller ikke meningen at syklister kan sykle over på rødt lys (selv om de kommer seg raskt over veien).

rød manngrønn mann

Som syklist kan jeg ofte velge å være “hard” syklist (så hard en kan være uten å sitte i en bil eller ha skinnklær på som beskyttelse) – da sykler jeg i veien der bilene kjører, og må selvfølgelig følge trafikkreglene som om jeg var en bilist. Jeg hiver meg ikke frampå for å sykle over veien, nei jeg passer på at det er trygt for meg å komme meg over – OG jeg venter på tur!! Hvis jeg står i en kø der trafikklyset er rødt så venter jeg på min plass i køen og sykler etter bilen foran meg, jeg kaster meg ikke inn til siden og sniker meg forbi alle bilistene for å sykle over gaten når jeg som syklist tror det er greit – sånn på rødt- eller gult lys. Jeg står for de valgene jeg tar. Er det vikeplikt fra høyre så venter jeg til bilisten fra høyre har kjørt – evt til bilisten har vinket meg avgårde.

syklende_gutter

Som syklist velger jeg også å være ekstra forsiktig når jeg sykler i sykkelbaner langs en hovedvei, for om jeg skal over et kryss så er det sjelden en bilist husker å sjekke om det kommer en på sykkel i fullfart ned en bakke – spesielt gjelder dette i kryssene i Ullevålsveien ved St.Hanshaugen i Oslo. Som syklist har jeg nesten blitt påkjørt når biler plutselig skal svinge ut av Ullevålsveien og jeg kommer syklende nedover. Jeg innrømmer at jeg som bilist også har kjørt ut av Ullevålsveien og inn en av sideveiene uten å se meg ordentlig for i sykkelfeltet, syklistene kommer nemlig veldig fort her.

sykkelvei

Nå har du sikkert skjønt at jeg mener at syklister faktisk har mye ansvar og må ta det ansvaret i trafikken. Helt siden jeg var 10 år og begynte med konkurransesykling har jeg vært en tøff – MEN forsiktig syklist i trafikken. Det betyr ikke at jeg har kommet meg gjennom trafikken uten uhell, men jeg er sikker på at jeg kunne vært utsatt for enda flere uhell om jeg ikke hadde tatt dette ansvaret.

Det er mange regler å sette seg inn i både som fotgjenger, syklist og bilist i forhold til hvordan vi skal opptre i de ulike rollene i trafikken. Vi har alle som beveger oss i trafikken et ansvar for å lese disse, forstå dem og handle ut fra disse reglene. Se denne brosjyren fra Trygg Trafikk; Trafikkregler for fotgjengere og syklister. Lær barna dine gode rutiner i trafikken selv om du selv har uvaner trenger ikke de å overføres til barna.

 

– Trinity

(Tusen takk for bilder jeg har lånt litt her og der)

16
Jun

Kontroll

16.6: “Krig er en avdekking av feilberegninger (Barbara Tuchman).

Vi har brukt så mye krefter på illusjonen om å ha kontroll, at vi sjelden tar et skritt tilbake for å se hvor gjennomtrengende og nedbrytende denne illusjonen er.

Mye av det som foregår på internasjonalt plan er bygd på en forestilling om kontroll. Når vi tror vi kan beherske alt eller har alt under kontroll, blir vi rystet over hvor feil vi tar. Feilberegninger på et personlig plan kan være like ødeleggende som på det internasjonale plan. Det er ikke ordet feil i feilberegning som er problemet; det er beregningen. Når vi handler ut fra forutsetningen om at vi kan forstå alt og derfor kan kontrollere alt, da er vi virkelig ute og kjøre.

Kriger er katastrofale, enten de foregår inni meg, mellom enkeltmennesker eller mellom land.”