Skip to content

Archive for

8
Jun

Rabarbrasyltetøy, slik farmor kokte det

I helgen plukket jeg med meg en hel bærepose med rabarbra fra hytta. Da jeg satte meg ned for å rense dem angret jeg litt på at jeg tok så mye. Hvert år lager jeg litt, men nå har junior fått smaken på dette fabelaktige syltetøyet og da må jeg ha litt å ta etter i løpet av vinteren.

Rensing av rabarbra

Som sagt så starter jeg med å rense all rabarbraen, på den måten slipper jeg å ha lange “tråder” i syltetøyet mitt. Jeg hakker opp stilkene slik at de blir små terninger, da tar det kortere tid å koke det. Så skyller jeg rabarbraen i kaldt vann.

Rabarbraterninger i kaldt vann

Neste steg i prosessen er å ta en kjele og putter alle bitene oppi den, og heller på litt kaldt vann. Så lar jeg det hele få et oppkok og så får det stå og småputre til rabarbraen er gått i oppløsning. Da vil den ha en gylden farge, nærmere brun. Med all denne rabarbraen tok det omtrent to timer.

Rabarbrasyltetøy koking

Når rabarbraen har fått en tykkere konsistens er det på tide å ha i farmors hemmelige ingrediens, nemlig stenfrie svisker. I denne store porsjonen brukte jeg en bokser og neste en av posene med svisker. Da får disse småputre inn i syltetøyet til det blir mørkebrunt og enda tykkere i konsistensen. Sviskene er kokt ut og kan ikke sees lenger. Dette tok meg nok en time denne gangen.

Brunt rabarbrasyltetøy

Dette syltetøyet er fortsatt VELDIG syrlig, så nå tilsetter jeg litt sukker og lar det putre inn i noen minutter. Da vil syltetøyet tykne enda mer og bli enda et hakk mørkere i farge. Jeg har aldri prøvd med brunt sukker, kanskje det er noe jeg vil huske på og prøve en gang. Her er det i alle fall ikke noen kunstige tilsetningsstoffer i syltetøyet.

Rent sukker tilsettes

Vips – rabarbrasyltetøyet, slik farmor lagde det er ferdig.

Nå får det stå og avkjøle seg over natten og så skal det i små beger for frysing. Dermed har vi noe godt å se framover mot i løpet av vinteren.

Rabarbrasyltetøy i boks

Stebarna mine ble lykkelige over nykokt syltetøy til frokost i dag. Det smakte helt fortreffelig.

Brødskive med rabarbrasyltetøy

Tusen takk til min kjære farmor som overlot så mange gode oppskrifter til oss etterkommerne.

 

– Trinity

8
Jun

Kreativitet

8.6: “Rot gir oss uklare tanker, akkurat slik slappet grumser til elva når det strømmende vannet, tankens frie flyt, blir stanset av en hindring (May Sarton).

Rot ser ut til å forfølge oss gjennom livet! Det er rot hjemme, rot på skrivebordet, rot i tankene våre og rot i livet vårt. Rotet er en forbannelse for kvinner som gjør for mye.

Vi finner aldri fram til det kreative i oss hvis vi ikke blir kvitt noe av rotet i livet vårt. Tankene våre må kunne flyte fritt hvis vi skal komme videre og få det bedre.

Vi er jo sterke, mektige, vakre og intelligente kvinner. Verden trenger det vi har å tilby!

Skal vi få det bedre må vi få mudret opp tankene våre.”