Skip to content

Archive for

12
Mai

Kjærlighet

12.5: “Jeg skulle ønske jeg kjente flere mennesker. Jeg ville elske dem alle sammen. Hadde jeg bare kjent flere, hadde jeg elsket mer (Toni Morrison).

Alle mennesker har ubegrenset evne til å elske. Av og til vet vi ikke helt hva det er å elske. Vi tror vi bare har så og så mye kjærlighet til fordeling. Vi tenker på kjærlighet som en nullsum, det vil si at vi forestiller oss at vi har en begrenset mengde kjærlighet, og hvis vi gir bort noe av den, har beholdningen minket. Vi begynner å fordele kjærlighet på samme måte som vi betaler regninger i slutten av måneden. Når vi møter slike “kjærlighetskrav”, prøver vi å spare litt i tilfelle vi skulle bli opprådd. Tilmålt kjærlighet er ikke å elske. Obligatorisk kjærlighet er ikke å elske. Kjærlighet strømmer ut fra en dypere forståelse av hva det er å elske seg selv. Det er ikke mulig å elske andre hvis vi ikke vet hvem vi er og elsker den vi er.

Elsker vi oss selv, finnes det ingen grenser for hvor mye kjærlighet vi har å gi til andre. Men kjærlighet kan ikke produseres på bestilling, fordi vi må eller fordi vi ønsker å gi noe tilbake. Kjærlighet er energi som vi deler med andre fordi vi har den.

Å elske de menneskene jeg kjenner, gjør det mulig for meg å kjenne de menneskene jeg elsker.