Skip to content

Archive for

21
Apr

MSG – en MEDVIRKENDE årsak til fedmeepidemien?

Jeg fikk en epost for en god tid tilbake, der forfatteren var ukjent og jeg leste at det kunne være en kjemisk reaksjon som forårsaker den massive fedmeepidemien vi opplever verden over, det var, John og Michelle Erb som skrev om det i sin bok: “The Slow Poisoning of America” om dette fenomenet. Han var vitenskapelig assistent ved Universitetet i Waterloo, og jobbet i mange år for den amerikanske regjeringen.
Han gjorde en fantastisk oppdagelse på vei gjennom vitenskapelige tidsskrifter mens han jobbet med boken. I hundrevis av studier rundt om i verden, skapte forskerne overvektige mus og rotter til bruk i kosthold- eller diabetes test studier.
Hverken rotte eller mus er naturlig overvektige, slik at forskerne måtte fete dem opp. De skaper visstnok disse sykelig overvektige skapninger ved å injisere dem med en kjemisk løsning når de blir født. MSG tredobler mengden insulin i bukspyttkjertelen og forårsaker rotter (? Og mennesker) til å bli overvektige. De har en tittel for fete gnagere de skaper: "MSG-behandlede rotter".

msg_kopp

Jeg husker jeg ble forundret over det jeg leste og jeg gikk til kjøkkenet mitt, sjekket skapene og kjøleskapet.
MSG var i alt! Supper, potetgull, frossenmat, krydder, taco-pulver, salatdressinger, spesielt de "sunne med lite fett i seg”. Noen produkter hadde ikke MSG – takk og pris. De hadde noe som heter hydrolysert vegetabilsk protein, noe som er bare et annet navn for Monosodium Glutamate (MSG). Det var sjokkerende å se hvor mange av de matvarer vi bruker i hverdagen som er fylt med slike ting. De gjemmer MSG under mange forskjellige navn for å lure forbrukerne. Glutamic Acid Flavor (Glutaminsyre smaksforsterker) er en av dem.

Når jeg sitter og surfer rundt etter mer informasjon om MSG tenker jeg på hva vi virkelig gjør mot oss selv. Ved den minste mistanke om at disse saltene skal være så farlige så burde vi slutte å ta det inn i kroppen vår. Hva gjør det ikke med barna våre? Til og med i mors mage? Jeg leser i fagtidsskriftet Sykepleien om sukkerbarna, de store barna som blir født for tiden. Kanskje handler det ikke bare om sukker? Men også om MSG?

I Amerika leste jeg om en familie som gikk ut for å spise, og begynte vi å spørre på restaurantene om menyelementene hadde MSG. Mange ansatte, og med lederne, sverget de ikke brukte MSG. Men når vi spør etter ingredienslisten, som de motvillig delte ut, fant de MSG og hydrolysert Vegetabilsk Protein overalt. Burger King, McDonalds, Wendy’s, Taco Bell, hver restaurant, selv TGIF. Kentucky Fried Chicken syntes å være den verste av dem. I følge John og Michelle Erb ser det ut til at MSG er avhengighetsskapende smakstilsetning er det ikke rart mange som spiser take-away-mat er overvektige. Skal tro om det er sånn med indisk mat også? For hvis jeg først får smaken på indisk mat blir jeg helt avhengig i en periode.

MSG-produsentene har til og med sin egen nettside. Fakta om MSG, som viser de positive sidene ved MSG. Dette betrygger ikke meg, for denne siden forklarer at grunnen til at de legger MSG til mat er for å få folk spise mer. Når de viser til at MSG finnes naturlig i proteinkilder, som kjøtt, melk osv blir jeg fortsatt ikke overbevist. At det er et stoff som også finnes naturlig i mennesket er det kanskje ikke så rart siden vi har “blitt tilsatt” MSG som smaksforsterker i over 100 år gjennom matvarer? Og om det er et natrulig stoff som levende vesner kan tåle i små mengder er det jo ikke snakk om små mengder når det er tilsatt i det meste vi spiser i hverdagen.

monosodium_glutamate

Og vi lurer på hvorfor befolkningen i landet blir mer og mer overvektig? Jeg legger ikke skylden på MSG, men det kan være en medvirkende årsak. Inntak av mat og drikke i samspill med bevegelse er til syvende og sist den største årsaken, men hvis vi i tillegg til å spise mer enn det vi trenger får i oss stoffer som gjør at vi bare MÅ ha mer så har vi en virkelig dårlig trend. MSG produsentene selv innrømmer at det gir en rusavhengighet å spise deres produkter. Det gjør folk velger deres produkt over andre, og gjør at folk spiser mer av det enn de ville hvis MSG ikke ble lagt til.

Ikke bare er MSG vitenskapelig bevist å forårsake fedme, det er et vanedannende stoff: MSG er for mat det som nikotin er for tobakk?!

Siden introduksjonen i den amerikanske matvarekjeden for femti år siden, har MSG blitt lagt i større og større doser til prefabrikerte måltider, supper, snacks og rask mat vi fristes til å spise hver dag. FDA har satt noen grenser for hvor mye av det som kan legges til mat. De hevder det er trygt å spise i små mengder.

Hvordan kan de hevde det er trygt når det er hundrevis av vitenskapelige studier med titler som disse?

*Gobatto, C.A., Mello, M.A., Souza, C.T.& Ribeiro, I.A. (2002). The monosodium glutamate (MSG) obese rat as a model for the study of exercise in obesity. Res Commun Mol Pathol Pharmacol.

*Guimaraes, R.B., Telles, M.M., Coelho, V.B., Mori, R.C. & Nascimento, C.M. (2002). Adrenalectomy abolishes the food-induced hypothalamic serotonin release in both normal and monosodium glutamate-obese rats.  Ribeiro Brain Res Bull.

*Iwase, M., Yamamoto, M., Iino, K., Ichikawa, K.,& Shinohara, N. (1998). Obesity induced by neonatal monosodium glutamate treatment in spontaneously hypertensive rats: an animal model of multiple risk factors.  Yoshinari Fujishima Hypertens Res.

*Tanaka, K., Shimada, M., Nakao, K. & Kusunoki. (1978). Hypothalamic lesion induced by injection of monosodium glutamate in suckling period and subsequent development of obesity. Exp Neurol.

Mange flere studier nevnt i John Erb bok kobler også MSG til Diabetes, migrene og hodepine, autisme, ADHD og til og med Alzheimers.
Men hva kan vi gjøre for å stoppe matproduserer fra å dumpe fetende og vanedannende MSG inn i maten og være medvirkende til fedme-epidemien vi nå ser? Matprodusenter og restauranter har blitt avhengig av at vi får i oss deres produkter gjennom mange år, og nå er vi betaler prisen for det.

Jeg kan ikke si at det er hold i den eposten jeg leste, eller noe av det andre jeg finner rundt om på Internett når det gjelder MSG, men jeg har tenkt å forsøke å gjøre noe med det for min egen del. Jeg skal begynne på å lage maten min fra grunnen av, igjen, slik jeg gjorde for snart 15 år siden. Da jeg virkelig var voksen og ansvarsbevisst Smilefjes som blunker

pubmed

Hvis du er en av de få som også undrer deg over om MSG er bra for oss, og du ikke helt kan tro hva John Erb har å si, se selv. Gå til National Library of Medicine. Skriv inn ordene "MSG Obesity», og les noen av de 225 medisinske studier som vises, 48 av dem er tilgjengelig i full-teks uten kostnad. PubMed er en anerkjent søkemotor for godkjente og publiserte medisinske artikler fra hele verden. Du vil finne artikler som vinkler MSG fenomenet fra flere sider her.

Jeg ønsker ikke å være rotte i et gigantisk eksperiment, derfor har jeg forsøkt å holde meg unna kunstig fremstilt søtningsmidler også. Vi vet jo ikke hva bivirkningene er på lang sikt. Det samme gjelder microbølgeovn, jeg har en, men bruker den veldig sjelden. Jeg bruker så og si alltid handsfri når jeg bruker mobilen og er forsiktig på mange måter. Derfor vil jeg forsøke å finne ut enda mer om MSG før jeg tilfører kroppen min det igjen.

Fra boken: ‘Excitotoxins – The Taste That Kills’ av Dr. Russell Blaylock, MD kommer det fram følgende:

*MSG alltid finnes i matvarer og smakstilsetninger der en av disse står på innholdsfortegnelsen:

Monosodium Glutamate, Hydrolyzed Vegetable Protein, Hydrolyzed Protein, Hydrolyzed Plant Protein, Plant Protein Extract, Sodium Caseinate, Calcium Caseinate, Yeast Extract, Textured Protein (Including TVP), Autolyzed Yeast, Hydrolyzed Oat Flour og Corn (mais) Oil.

*Mat som innimellom kan inneholde MSG :

Malt Extract, Malt Flavoring, Bouillon, Broth, Stock, Flavoring, Natural Flavors/Flavoring, Natural Beef Or Chicken Flavoring, Seasoning og Spices (krydder).

*Mattilsetning som KAN inneholde MSG eller Excitotoxins:

Carrageenan, Enzymes, Soy Protein Concentrate, Soy Protein Isolate og Whey Protein Concentrate.

 

 

– Trinity

21
Apr

Selverkjennelse

21.4: “Inntil vår egen glemte historie blir fortalt, er det ingen annen som kan tilfredsstille oss; i vårt stille sinn vil vi alltid hige etter den (Laura Riding).

Den viktigste reisen vi noen gang kommer til å foreta, er sannsynligvis reisen innover. Med mindre vi vet hvem vi er, hvordan kan vi da få tatt i bruk det vi har?

Hver enkelt av oss er et enestående resultat av arv og miljø. Ingen andre har det vi kan tilby. Men hvis vi ikke har selverkjennelse nok til å underbygge det spesielle ved oss, får vi aldri bidratt med det vi har.

Noe av det mest ødeleggende med måten vi lever på, er at vi aldri tar oss tid til å utvikle vår selverkjennelse, og når vi endelig en gang gjør det, er vi kanskje for slitne til å bry oss om det.

Jeg trenger å kjenne min egen historie… fra ende til annen.