Skip to content

Archive for

17
Mar

St. Patricks day – den grønne øyas nasjonaldag

I dag, 17. Mars, er det Irlands nasjonaldag – de feirer sin store helgen St. Patricks. St. Patrick er en av verdens mest kjente og populære helgen. St. Patrick var misjonær i Irland og innførte kristendommen dit, men veien var lang før han kom så langt. Det er mange sagn knyttet til Patrick, han skal blant annet ha forvist alle slanger fra Irland. Dessuten skal visstnok Gud, like før Patricks død, oppfylt hans ønske om at han alene og ikke Kristus skulle dømme alle irer på dødens dag (Wikipedia).

stpatrick_helgensaintpatrickstpatrick_forviser_slanger

Som gutt var Patrick sønn av en prest, han var oppvokst i Britannia, men han vokste ikke opp i et spesielt kristent hjem på den tiden. Tidlig i tenårene ble han kidnappet og ført til Irland, der var han slave og ble satt til å gjete sauer. Det var i fangenskap han begynte å be. Han hadde en drøm som fortalte han at han skulle vende hjem, den veien var lang for den førte han til Gallia og Italia, der han studerte for å bli prest. Da han kom hjem til Britannia hadde han en ny drøm, han skulle vende tilbake til Irland som misjonær. Patrick ble ordinert som biskop og fikk med seg et følge av prester og dro til Irland, der han innførte kristendommen. Det er vanlig å se han fremstilt i fargen grønn, som er et kjennetegn for Irland.

stpatrickdance

Den dansende alven er et av de tradisjonelle symbolene for denne dagen. Er det en alv eller en helgen som er det egentlige symbolet på den irske nasjonaldagen?

stpatrick

Det er mange symboler for St. Patricks dag, men det mest kjente er lykke-kløveren, den varierer fra å være både tre- og firekløver. En trekløver (= Shamrock) er nasjonalsymboldet for Irland, og de lærde strides om hvorfor denne ble et så sterkt symbol. Noen hevder at St. Patrick brukte en trekløver til å forklare Treenigheten, nettopp fordi en trekløver er ett blad, men alikevel tre – akkurat som Treenigheten er tre, men én. Noen hevder at den gamle før-kristne tro i Irland også hadde mange tredelte symboler – Keltiske guder hadde tre ansikter, de opptrådte tre og tre, eller visete seg på tre måter (Wikipedia). Derfor tenker jeg at det må ha vært lett for dem å akseptere et symbol med tallet tre.

gullkrukke

Gull er et av de andre symbolene, det er ofte en regnbue med en stor krukke med gullmynter i enden av denne regnbuen. Dette skal symbolisere det de kaller: The Luck O’ The Irish – den irske flaksen.

luck_o_the_irish

luck_o_the_irish_gold

Uansett hvilket av symbolene de bruker, så er dette dagen da det foregår festivaler, parader og fest for alle irer i hele verden. Gå innom en irsk pub i dag og du vil få servert lammegryte og irsk øl, Guinness. De fleste vil være kledt i grønt – og musikken de spiller er tradisjonelle irske folketoner – noe som garantert vil vekke dansefoten og gleden.

stpatrick_klover

Med ønske om vennskap (friendship) og tro (faith), lykke (happiness) og helse (health), kjærlighet (love) og hell (luck), fred (peace) og velstand (prosperity). Håper alle som er innom en irsk pub og feirer nasjonaldagen sin har en fantastisk dag. Dette er en av de nasjonaldagene jeg ser på som like markert som vår 17. Mai. Bortsett fra at vi feirer med rødt, hvitt og blått – så feirer irene med grønt og oransj som er deres nasjonalfarger. Gratulerer med nasjonaldagen og all ærbødighet til St. Patrick av Irland.

firklover

I Norge har vi også stor tillit til en firkløver. Den er brukt i politikken, i ulike kommuner, i 4H og i næringslivet og den jeg liker aller best er den fra Freia

freia_firklover

Nå håper jeg at litt av denne irske lykken vil smitte over til meg Smilefjes

Ha en strålende St. Patricks dag – eller bare en fantastisk 17. Mars følelse Smilefjes

 

– Trinity

17
Mar

Å bli/ Å godta

17.3: “Det fantastiske med å bli eldre er at du ikke mister noen av de alderstrinnene du tidligere har vært gjennom (Madeline L’Engle).

Livet er en prosess. Vi er en prosess. Alt som har skjedd oss i livet har vært godt for noe og er blitt en del av oss.

En av utfordringene vi møter, er å sy sammen de forskjellige delene i livet mens vi lever det. Av og til er det fristende å prøve å fornekte eller glemme betydningsfulle begivenheter, særlig hvis de har vært smertefulle. Å prøve å viske ut fortiden er å berøve seg en møysommelig oppspart visdom.

Det finnes ikke et barn eller en tenåring inne i oss. Det er barnet og tenåringen som er blitt til oss.

Når vi oppdager at livserfaringene fra våre ulike alderstrinn er en mektig kraft i vårt daglige arbeid, trenger vi ikke lenger beklage oss over at vi blir eldre.

Visdommen vokser i takt med viljen til å godta alt vi har vært og alt vi har opplevd.