Skip to content

Archive for

8
Mar

Rotgraut

I dag har jeg vært flink og fulgt en gammel tradisjon for feittirsdagen. Jeg har laget skikkelig norsk husmannskost.

Oppskrift – etter dagens rotgraut med saltkjøtt, poteter og røkte kjøttpølser (jeg glemte bacon med vilje…)

Det tar en drøy time å koke det hele, så jeg regner nesten 2 timer for denne middagen med forberedelser.

Jeg begynner med å rense kålrota/ kålrabi og dele den i biter for så å koke den.

Kålrot til kokingPotet og gulrot til kokingSaltkjøtt til koking

Så skreller jeg poteter og gulrot – deler disse i to til tre deler og setter de til koking, med litt salt i vannet.

Deretter er det på tide å dele kjøttet i passe store biter og sette det til koking. Denne gangen brukte jeg svinekam som var saltet og røkt.

Nå lar jeg alt få et oppkok og lar det hele stå og småkoke til de ulike delene er møre og gjennom kokte.

Rotgraut

Når kålrot, potet og gulrot er gjennomkokte bruker jeg min kjære Kenwood kjøttkvern og kjører alt gjennom den. I dag brukte jeg ca 1 stor kålrot, 3 store gulrøtter og 4 poteter. Så siler jeg av en del av kraften på kjøttet som står og trekker, og sper ut rotgrauten med den. Rører godt og smaker til med salt og nykvernet pepper.

Kokt kjøttRøkte kjøttpølser

På toppen av det kokte kjøttet legger jeg de røkte kjøttpølsene så de blir varme.

Jeg serverer alt på en tallerken; potet, rotgraut, røkte kjøttpølser og saltkjøtt (som sagt glemte jeg bacon med vilje i dag).

Familien min liker disse pølsene stekt, men jeg liker de kokt så da gjør jeg litt av begge deler – så alle blir fornøyde.

 

– Trinity

8
Mar

Feittirsdag med rotgraut og tilbehør

I dag er det feitetirsdag, eller feittirsdag som vi sier på trøndersk. For meg betyr det rotgraut, saltkjøtt og røkte kjøttpølser til middag. Rotgraut er kålrabistappe. Jeg lager den fra bunnen av ved å koke kålrabi og potet. Så moser jeg begge deler sammen og blander i litt kraft etter koking av saltkjøtt. Smaker til med salt og pepper. Nam – det er godt. Saltkjøttet står og koker til det er mørt og nesten ramler fra hverandre. Pølsene får et lett oppkok. Vi serverer det hele med kokte poteter og litt sprøstekt bacon.

feittirsdag_rotgrautfeittirsdag_saltkjott_rotgraut

Dette er dagen før fasten begynner (wikipedia). I går var det blåmandag, søndag hadde vi fasetlavenssøndag og i morgen er det askeonsdag. Grunnen til at det kalles feittirsdag er at det var meningen at vi skulle spise oss opp på skikkelig næringsrik mat for å ha noe å tære på når fasten satte igang.

Feittirsdag er kjent under mange navn rundt i verden. På engelsk kalles det Fat Tuesday eller Shrove Tuesday. På fransk kalles dagen Mardi Gras og er den dagen da karnevalet avsluttes med en stor fest som introduksjon til fasten. Tysktalende land kaller denne dagen Fastnacht Day. Tradisjonene er noe ulike, men har alle et snev av likhet i seg. Mye mat, feiring og fest, før de harde 40 dagene kommer.

feittirsdag_mardigras

 

– Trinity

8
Mar

Selvbekreftelse

8.3: “Jeg fant Gud i meg selv og jeg elsket henne lidenskapelig (Ntozake Shange).

Finnes det et bedre sted å oppdage Gud enn i oss selv! Det er bare når vi virkelig kjenner oss selv og bekrefter hvem vi er, at vi sanser det guddommelige som finnes i alle ting. Vi er en del av en helhet… vi er denne helheten. Blir vi fremmedgjort for oss selv, mister vi også kontakten med det som omgir oss.

Å kjenne “Gud” og elske henne lidenskapelig, er å elske seg selv. Å elske denne Gud er ikke det samme som å elske avhengighetens egosentriske “Gud”. Det er å elske en Gud som er én, som er inni oss og utenfor oss. Det er å elske Gud slik vi forstår Gud.

Å ha kontakt med Gud er så enkelt, og så gjør vi det så vanskelig.