Skip to content

Archive for

5
Feb

Småfisk er også mat–FN vil forby dumping av småfisk

smaafisk

Jeg leser i Aftenposten idag at FN vil forby at småfisk kastes ut i havet igjen. Det gjelder selvfølgelig de 7 millioner tonn fisk som kastes overbord når trålerne er ute og fisker. Disse 7.000.000 tonn dumpes visstnok ikke av Russere, Islendere, Canadiere, Færøyinger eller Nordmenn for disse landene har regler som forbyr dumping av småfisk. EU derimot har regler som påtvinger dumping av småfisk. Så hva regnes som småfisk? Dette finner jeg ikke noe om, og jeg har heller ikke funnet ut hva som regnes som fisk i riktig størrelse. Det er ikke som med hummer – som må være minimum 25 cm for å kunne fanges. Når jeg fisker torks i Oslofjorden så regner jeg den som en småfisk, men vi tar den da med hjem og koker den til middag. Når jeg fisker torsk på Mørekysten så er den mye strørre og enda mer smakfull, så da er det vår luksustorsk, men det stopper oss ikke fra å spise den nokså mindre broren fra Oslofjorden. Jeg kunne faktisk kastet den uti for den ville fortsatt levd, men småfisk er også mat – eller som ordtaket heter; smuler er også brød. Det er helt sikkert mange mennesker i verden som går rundt sulten som hadde satt utrolig stor pris på småfisken som ikke er bra nok å dra med seg i land for disse store industrielle fiskerne.

torsk

WWF fordømmer også dumping av småfisk og bifangst. “Hvert år tas det millioner av tonn med marine dyr som bifangst, noe som forårsaker dramatiske nedganger i flere bestander. Bifangst er et problem både for økosystemet og for fiskerne.”

naeringskjeden

I næringskjeden er alle deler like viktige for å opprettholde en bæredyktig bestand. Hvis vi skal ha fersk mat i generasjoner framover må vi tenke på dette i alle våre handlinger og gjøre noe med holdningene våre. Småfisk er mat, så hvis den først er fanget kan den godt havne på middagsbordet og ikke dumpes i havet.

Næringskjeden består av: Planteplankton, Dyreplankton, Insekter/krepsdyr/mm, Småfisk og Storfisk – Så spiser den ene den andre og den neste den andre og så videre. De nederste delene i kjeden er avhengig av at de som er høyere på rangstigen dør, men ikke i så stor grad som det antydes at det gjøres. Jeg tror at hvis det blir for stor tilgang av avfallsfisk i havet vil det bli økning av plankton og da dør havet etterhvert. Den fisken som skulle holdt plankton og insekts delen stabil er jo død fordi vi har fisket den, slik at det blir store misforhold i næringskjeden.

Jeg har lest blogger som mener at utkast-fisk er bra for det biologiske mangfoldet, men jeg er så langt fra enig. Jeg er ingen miljøaktivist, langt der i fra. Jeg er bare bekymret over hvordan vi behandler planeten vår, samt vår og våre etterkommeres framtid. Mine stebarn er veldig glad i fisk, i motsetning til veldig mange barn. Jeg ønsker at de skal ha mulighet til å spise fisk hele sitt liv og overføre denne gode egenskapen til sine barn, men det blir jo ikke mulig om vi ikke tar tak i dette problemet nå. Det er virkelig flott at FN tar tak i dette.

Også i Norge har trålere blitt anmeldt for å dumpe småfisk. Det skuffer mitt hjerte.

Vi som bor i et rikt land burde gå foran som et godt eksempel, og vi burde markedsføre vårt gode eksempel mye sterkere. Hva kan vi egentlig gjøre for å få en stopper for tømming av mat fra havet? Jeg så et program på tv for ca et halvt år siden om denne problematikken – og den tømmer havet for fisk, noe som gjør at fiskere i u-land ikke får tak i mat og vi får et enda større sultproblem på verdensbasis også. Næringskjede-problematikk blir et globalt problem.

Dessuten skal jeg slenge med et siste hjertesukk. Siden fisk er så bra for oss mennesker, og vi har et voksende fedmeproblem, en voksende hjertekarsykdom statistikk og andre helseproblemer kunne det vært en fordel å selge fisk og grønnsaker billigere for å få et sunnere hverdags-kosthold på de fleste middagsbord. Og jeg vil ikke bare spise oppdrettsfisk – jeg vil ha fisk som har brukt musklaturen sin i havet og svømt rundt for å bli ekstra sunn og god for meg.

 

– Trinity

5
Feb

Utmattelse

5.2: “Samme hva kvinner gjør, må de gjøre ting dobbelt så bra som menn for å bli betraktet som halvparten så dyktige. Heldigvis er det ikke så vanskelig! (Charlotte Whitton)

Selv om noen av oss hater å innrømme det, er det antagelig sant at vi “må gjøre ting dobbelt så bra for å bli betraktet som halvparten så dyktige”. Det er antagelig også sant at vi kan gjennomføre de utroligste ting.

Vi har imidlertid en tendens til å overse hva det koster oss. Å arbeide så hardt og så lenge som vi gjør, er direkte utmattende. Innimellom kvier vi oss for å oppdage hvor trette vi er. Det kan kjennes som om det verker i marg og bein.

Kvinner er utrolig redde for å innrømme at de er trette. Vi er redde for at om vi lar trettheten få tak, kommer vi oss aldri opp igjen.

Jeg er trett. Og jeg har rett til å være det.”