Skip to content

Archive for

28
feb

Å gjøre inntrykk

Hvis det hadde vært skuddår i år skulle denne kommet

29.2: “Og likevel, gjennom alle år har jeg vært livredd for å bli steinet til døde om folk gjennomskuet fasaden min (Sara Davidson).

Så mye tid og krefter vi bruker på å gjøre inntrykk! Vi tror at om vi bare kler oss riktig, kommer andre (spesielt menn) til å tro at vi både er profesjonelle, intelligente, dyktige og har full kontroll. Vi tror at bare vi kler oss riktig kommer andre (stort sett menn) til å tro at vi er tiltrekkende, sexy, ettertraktede og verd å kjenne. Vi tror at bare vi er tilstrekkelig omsorgsfulle, forståelsesfulle og trofaste, kommer noen til å ha lyst til å være sammen med oss.

Vi er så redde for at noen skal gjennomskue oss og oppdage (til vår store skrekk!) at det ikke er noen der. Vi tror at om andre virkelig finner ut hvem vi er, kommer de ikke til å interessere seg for oss i det hele tatt. Vi tror det er inntrykket vi klarer å gi som er redningen.

Om noen forelsker seg i det inntrykket jeg gjør, er det selvsagt ikke meg de elsker; de elsker bare det ytre bildet av meg.

28
feb

Signatur – cover for iPhone4 og iPad

Nå som jeg har både iPhone og iPad ville jeg finne et pent omslag til begge to. Jeg har hatt omslag på iPhonen i alle år, men det har vært vanskelig å finne noe til iPhone4 – hadde en kul en fra 13Tretten, som var resirkulert banner fra Barcelona, men så kjøpte jeg et nydelig deksel til min iPad – alle jeg har sett har kjedelige sorte, vanlige fra Apple, men jeg vil jo ikke være som alle andre. Så jeg surfet på nettet og fant et rødt, sexy cover.

P1020952

Det er i “skinn”, og det er preget croco – rødt – lakk, det skinner og ser virkelig eksklusivt og sexy ut Smilefjes

Jeg har fått utrolig mange positive kommentarer for dette. Og jeg tenkte at jeg vil jo ha et omslag – cover som matcher for min iPhone også – så jeg fant maken – i samme nettbutikken – og vips så har jeg likt til begge to.

 

 

 

 

 

P1020950

Stedatra mi syns jeg må finne meg lommebok som matcher nå. Så blir det min fulle signatur Smilefjes vel – du kommer nok ikke til å se meg med håndveske og sko i samme utforming, men nesten Smilefjes som blunker

Jeg hadde ønsket meg at dette fantes som cover for skriveboken min også – men det har jeg bare sett på film så langt.

Det jeg er virkelig glad for er at mine tekniske herligheter ikke blir ripet opp og de ser flotte ut i tillegg.

Dessuten er det en annen fordel med å ha det røde omslaget, det er ikke særlig mange spørsmål om å låne med seg iPaden min på jobb Smilefjes som blunker

 

 

 

– Trinity

28
feb

Latter

28.2: “Latter kan være mer tilfredsstillende enn heder og ære, mer verdifull enn penger, og den kan rense hjertet bedre enn bønn (Harriet Rochlin).

Hvor lenge siden er det du hadde skikkelig latterkrampe? Det virker som latter er en sjelden skatt nå til dags.

De fleste av oss er mistroiske og flaue over vår egen latter. Som barn ble vi alltid bedt om å holde den tilbake. Ofte er den helt borte for oss. Vi er redde for å le alene, og det er flaut å le sammen med andre. For en vanvittig situasjon!

Latter er en av gavene ved å være menneske. Vi kan ikke tvinge den fram, men vi kan så visst slutte å undertrykke den både i oss selv og i barna våre.

Latter hos mennesket tilsvarer hundens logring med halen.”

27
feb

Pay It Forward og Levinas

For en historie, og så utrolig vakker og trist film. Etter å ha grått en bøtte tårer og fått en mild hodepine etterpå ble jeg inspirert til å skrive noen ord.

Tenk å være 11 år og tenke ut en så enkel måte å forandre verden på. Bare fordi hans verden var helt forferdelig.

PayItForward

Skoleprosjektet skulle være å finne en måte å gjøre verden til et bedre sted og å sette ideen ut i live. Dette er hva han kom fram til.

Hvis han gjorde én god gjerning – mot tre vanskelige oppgaver – han ville blant annet hjelpe sin mamma, en uteligger, en gutt på skolen og læreren sin. Han så ikke resultatet av de han hjalp etter en liten stund, så han hjalp et par ekstra. Kravet for å få hjelp var at de måtte love å hjelpe tre andre mennesker som virkelig trengte det og som de ikke forventet noe tilbake fra annet enn at de skulle bringe godheten videre (Pay It Forward).

Så hvis han hjalp 3 og de hjalp 3 hver, ville det bli 9 på forholdsvis kort tid – og litt etter det var det 27 som hadde fått overraskende hjelp og sånn fortsatte det til å bli en bevegelse/ “movement”. Det ligner veldig på tn forenklet pyramidespill – bare med helt motsatt fortegn og effekt. Helt uten vinning for en selv.

Jeg fikk tips om denne filmen etter å ha fått sendt over et “gammeldags” kjedebrev – bortsett fra at det ikke er noe brev, og det er ikke en epost som florerer, men engler på reise. De som startet dette kjedebrevet sammenligner kjedebrevet sitt med denne filmen, eller viser i alle fall til denne filmen for å illustrere tanken bak englene som reiser rundt. Jeg nekter å se sammenligningen. Å sende noen engler rundt som skal oppfylle tre ønsker hvis jeg brenner lys for dem og sender dem videre til tre venner etter en ukes tid har virkelig ingenting med å gjøre gode gjerninger for andre. Å gjøre en god gjerning for andre er å hjelpe dem der de trenger det – uten å forvente noe tilbake, eller å prioritere om på egne planer eller mål for å hjelpe et medmennekse.

Pay It Forward handler mer om empati og moral enn noe annet. Den handler rett og slett om å være et medmenneske – og det å SE den andre. Filosofen Emmanuel Levinas (jeg er noe usikker på om det skrives Lèvinas, så jeg velger her å skrive Levinas) (1906-1995) filosoferte og skrev om hvilke konsekvenser det å forholde seg til hverandre får for det enkelte mennesket. Levinas var opptatt av nærhetsetikk. Levinas filosofi gir ingen regler, prinsipper eller prosedyrer i forhold til hvordan vi skal forholde oss til andre. Hans tanker fokuserer på de etiske krav i forhold til den andre personen i en relasjon (Critchley & Bernasconi, 2002). Han tar utgangspunkt i vårt møte ansikt til ansikt med den Andre i Totalité et infini (1961). Verket har undertittelen «et essay om det ytre», og det sentrale poenget er at vi ikke kan oppdage hva et menneske er ved å søke i vårt eget indre, men bare i møte med et annet menneske som møter oss som et ansikt (SNL). Levinas hevdet at vi er i verden for å være medmennesker, med gode ønsker for vår neste.

Filosofen Rousseau (1712-1778) ser relasjonen til de andre som noe man helst må unngå i så stor grad det er mulig, mens den tysk-israelske filosof og teolog Martin Buber (1878-1965) ser relasjonen mellom to personer som det grunnleggende for vår kunnskap (Tønnessen,T).

– Trinity

27
feb

Perfeksjonisme

27.2: “Dette er perfeksjonismens tidsalder, jenta mi. Alle yter maksimalt, følelsesmessig, mentalt og fysisk. Kjemp, kjemp! Rett opp alle feil! (Judith Gest).

Perfeksjonisme er et av kjennetegnene på avhengighet. Perfeksjonisme er å sette opp et abstrakt, ytre ideal for å prøve å forme oss til det vi burde være eller burde være i stand til å gjøre, som har liten eller ingen sammenheng med hvem vi er eller hva vi har behov for.

Mens vi prøver å bli “den abstrakte fulkommenhet”, mishandler, dømmer og forvansker vi oss selv. Uansett hva vi gjør eller hvordan vi prøver å nå fram, blir det aldri bra nok. Vi strekker aldri til. Å prøve for intenst eller ikke å prøve i det hele tatt, er forsiden og baksiden av perfeksjonismens medalje. Dessverre er ikke denne medaljen stort verd.

Perfeksjonisme er å misbruke seg selv i høyeste grad.

26
feb

Å gi seg selv noe å vokse på

26.2: “Bare å vite at en god bok venter når en lang dag er slutt, gjør at dagen blir triveligere (Kathleen Norris).

Kunsten å styrke seg selv er hverken en del av pensum på gymnaset eller på hovedfagsstudiet i administrasjon og ledelse. Kunsten å styrke seg selv er det faktisk sjelden du lærer i familien også.

Men for å overleve i det høyteknologiske informasjonssamfunnet er det helt nødvendig å lære seg dette. Enkelte garvede arbeidsnarkomane har funnet ut at om de gjør en halvhjertet innsats for å ta vare på seg selv, kan de arbeide enda mer. Dessverre er ikke dette å styrke seg selv, men heller å beskytte sine “forsyningslinjer”.

Å styrke seg selv er å ta seg tid til å kjenne etter hva slags næring vi trenger, og gjøre noe med det der og da.

Det som er nærende i én sammenheng, fungerer nødvendigvis ikke slik i en annen sammenheng. For å styrke meg selv må jeg til enhver tid kjenne meg selv.

25
feb

Smerte

25.2: “Jern som ligger i regn, tåke og dugg, dekkes med rust. Når smerten ruster, kan den bli til skjønnhet (Mary Carolyn Davies).

Vi eier vår egen smerte. Noe har vi fortjent, resten er uforskyldt, men den er vår uansett. Når vi kjemper mot smerten, kjemper vi mot opplevelsen av å være menneske, og vi mister oss selv underveis. Et liv uten smerte er ikke noe liv. Smerten lar oss kjenne og forstå hva det vil si å være menneske. Hvis vi kjemper mot en smerteopplevelse, får vi ikke muligheten til å oppleve at den ruster og blir “til skjønnhet”.

Vi trenger ikke oppsøke smerte, men når den er der, har vi sjansen til å møte en ny side ved livet.

Smerten min er en mulighet. Den er ikke et ansvar eller en straff.

24
feb

Valgmuligheter/ Ansvar

24.2: “Vi kan ikke forføres uten at vi er villige til å la det skje (Nathalie Sarraute).

Når vi snakker om å ta ansvar for våre liv, må vi ha klart for oss hva vi mener med ansvar. I et avhengighetsforhold betyr ansvar at du er medansvarlig og også skyldig. Når kvinner må akseptere denne betydningen av ordet, makter de hverken å ta ansvar for sine egne liv eller å godta at andre kvinner prøver det. De regner med at å ta ansvar er det samme som å ta skylden for hvordan de lever og hvem de er. Dessverre gjør denne tankemåten oss til ofre, og den stjeler krefter fra oss.

Det er bare når vi innser at vi har valgmuligheter, og når vi bruker dem, at vi kan vinne tilbake livene våre. I denne gjenvinningsprosessen er det vesentlig å stå for de valgene vi har gjort (alle valgene!!) for så å ta et skritt videre. På denne måten unngår vi å få skyldfølelse fordi livet vårt er som det er; vi gjør heller krav på å få eie det, og går nok et skritt videre.

Jeg har gjort noen elendige valg, noen halvgode valg og noen utmerkede valg. Det viktigste av alt er at det er jeg som har gjort valgene – alle som ett.

23
feb

Ærlighet

23.2: “Man kan lyve med ord og også med stillhet (Adrienne Rich).

Etter som vi begynner å få det bedre, setter vi ekstra pris på det Jesus sa: “Du må kjenne sannheten, og sannheten skal frigjøre deg.” En konsekvens av å leve i avhengighet er at vi mister kontakten med oss selv, og når vi ikke har kontakt med oss selv, kan vi umulig være ærlige. Vi må vite hva vi tenker og føler for å være ærlige overfor andre. Smått om senn begynner det å gå opp for oss hvor langt fra oss selv vi egentlig har vært… ja, faktisk er det et godt stykke!

Vi har vært engstelige for å komme med det som er sannhet for oss. Vi har vært engstelige for å miste jobben, miste venner, miste alt vi har. Men, etter hvert som vi blir ærligere, begynner vi å løse floken som består av uærlighet, selvopptatthet, kontroll-behov og forvirring. Vi ser hvordan uærligheten har ført til forvirring, og selv i vanskelige situasjoner kjenner vi at vi sukker lettet over å våge å være ærlige.

Smått om senn finner jeg igjen evnen til å være ærlig. Jeg er forbauset over hvor langt jeg har fjernet meg fra meg selv.

22
feb

Å være for seg selv

22.2: “Du kan finne den dype stillheten i ditt eget rom, i hagen eller kanskje i badekaret (Elizabeth Kübler-Ross).

For en velsignelse det er å kunne være alene! Alle trenger tid for seg selv. Ofte er vi engstelige for å være alene, fordi vi ikke møter noen – utenom oss selv. Så godt det er å finne fram til seg selv! Det ligner litt på å vende hjem igjen til en gammel venn eller elsker, etter å ha vært altfor lenge på fremmede og ukjente steder.

Det er bare vi som kan sørge for at vi får alenetid. Det er opp til oss å passe på oss selv gjennom å bruke tid for oss selv. Vi har rett til det, og vi har muligheter til å gjennomføre det. Hvis vi ikke tar vare på signalene om at vi har behov for å være alene, kommer barna våre aldri til å lære at de har rett til å bruke tid på den måten.

La meg huske at jeg har rett til å sørge for tid til meg selv, selv om det bare er for å nyte mitt eget badevann.