Skip to content

Archive for

20
Jan

Høysesong for smittsomme luftveissykdommer

Så har influensaen ankommet landet igjen, og det er på tide å minne meg selv på alle de hygieniske prinsippene vi lærte i fjor da svineinfluensaen var den store trusselen, og for et par tre år siden var det fuglevirus.

Det hang plakater på veldig mange offentlige toaletter, vi fant desinfiserende spritvæske hengende tilgjengelig ved inngangen på restauranter, caféer, legekontor, sykehus og offentlige toaletter. I år ser det ut til å være veldig stille på den fronten. Barna lærte å vaske hendene grundig både i barnehagen, på skolen og på SFO rundt om i landet. Nå har jeg ikke hørt noe om at dette har fokus lenger. Det er helseforebyggende å lære barna å være hygieniske.

handhygiene

I dag var jeg på sykehuset for å evaluere sykepleierstudentene og håndhygiene er noe av det jeg alltid snakker med dem om. Jeg forsøker å legge det fram på ulike måter. 1. De kan smitte pasienen sin hvis de har vært innom noen andre først. 2. De kan smitte kollegaene sine. 3. De kan smitte seg selv. 4. De kan smitte familien sin eller andre de er glade i.

korrekthaandvask

Derfor lærer jeg gladelig bort hvordan de best mulig kan beskytte seg selv og andre gjennom en så enkel ting som å vaske hendene.

Det er viktig å huske på å vaske mellom fingrene, huske begge tomlene og under neglene. En gang hørte jeg at det skal finnes mer bakterier under neglene enn det finnes under ringen på toalettsetet, det var det som gjorde at jeg helt sluttet å bite negler.

Vaner_som_forebygge_163039a

De gode tipsene vi fikk i fjor om å hoste og nyse inn i albuekroken gjelder også i år. OG husk endelig å vaske hendene etter du har snytt nesen i et tørkepapir eller et lommetørkle. Det kommer alltid noen basilusker gjennom disse papirene eller lommetørklene. For min egen del har jeg sluttet med lommetørkle (bortsett fra i bryllup/begravelser for da er det mer tåretørking enn snørr jeg bruker det til, og det ser penere ut) og bruker bare papirtørkle, gjerne den som har en form for balsam i seg fordi jeg har lett for å bli tørr og få sår rundt nesen når jeg snyter meg mye. Og sår er inngangsporter til bakterier, og siden bakteriene ofte sitter i nesen vil de sårene være utsatt for disse.

images33

Som du skjønner er rene hender en nødvendighet for meg. Jeg skyller hendene, tar på såpe, vasker grundig og skyller av. Så bruker jeg papirtørkle til å tørke hendene og bruker dette papiret til å stenge kranen (for da vil ikke mine rene hender komme i kontakt med den skitne kranen) – og jeg bruker dette papiret til å låse opp og åpne døren før jeg kaster det i søppelbøtta. Så smører jeg hendene mine med en håndkrem for at de ikke skal sprekke opp og få sår, spesielt nå på vinteren er det lett å få tørre hender som ender med små sår og det er, som nevnt over, en inngangsport til bakterier.

Hvis vi alle har rene hender når vi tar på ting vil det bli vanskeligere for bakterier som spres ved kontaktsmitte å smitte andre eller oss selv. Jeg har ofte hansker på når jeg tar bussen, for der må jeg kanskje holde meg fast i en stang eller en bøyle og hvem vet hvem som har tatt på de samme plassene…

Etter forrige sesongs influensa ble det mer legitimt å dra på desinfeksjonssprit i små flasker eller i engangspakker – og det setter jeg pris på, for nå er det ikke så mange som ser på meg når jeg drar fram flasken min og renser hendene når jeg er på farten. Flasken tar ikke stor plass, men jeg har vært uheldig med noen patenter fordi de har åpnet seg og lekker i vesken – og dét er ikke morsomt!

Take Care!

Gi barna den fordelen at det er helt naturlig å vaske hendene sine. Som Dalai Lama sier; Det er opp til oss voksne å gi barna kunnskap, ikke bare fagkunnskap, men også den kunskapen som gjør at de greier seg godt i livet.

 

– Trinity

20
Jan

Kontroll

20.1: “Hun var et “hvis-bare” menneske, og derfor kom hun aldri i gang (Anne Wilson Schaef).

Vi som gjør for mye er ofte “hivs-bare” mennesker. Vi bruker “hvis-bare” til å prøve å ta kontroll over fortiden, nåtiden og fremtiden vår.

Hvis vi bare hadde stått på mer, hadde vi nok blitt forfremmet. Hvis vi bare hadde vært mer intelligente, hadde vi nok gjort en bedre jobb.

Med “som-om” prøver vi å mestre nåtiden. Vi later som om vi det hva vi gjør. Vi later som om vi er rolige og avslappet. Det kan vi i det minste – som om det ikke er viktig.

Men det er “hvis-bare” som virkelig holder oss stangen og nærer forestillingen om at vi har kontroll. Vi prøver å tenke oss enhver ytterlighet og forbereder oss på dem før de kommer. Hvis jeg forbereder meg på alle muligheter, er jeg alltid beredt. Alle mine “hvis’er” resulterer i at jeg aldri er til stede i mitt eget liv.

Bare jeg slutter å si “hvis”, kan jeg kanskje begynne å leve.”