Skip to content

Archive for

16
Jan

Hvordan rydde–i tråd med FlyLady

Bruk 15 minutter hver dag for å rydde et område, bruk 27-Fling Boogie, og rydde dine hotpots er et av de viktigste verktøy du kan bruke for et fredfullt hjem. Husk: Du kan ikke rydde og organisere rot – du kan bare organisere de tingene du liker og er glad i!

FlyLady har inkludert sine tips i hvordan rydde. Sett hjemmet ditt på diett. Hvis dette er vanskelig så anbefaler jeg at du leser en av favorittbøkene til FlyLady; "Clear Your Clutter with Feng Shui" av Karen Kingston.

flylady_toon

1. Når rydde: Bestem hvor ofte du ønsker å rydde en sone. Gjør litt hver dag – bruk tidsuret. Vær advart – dette kan bli vanedannende! Når du først har begynt kommer du til å ønske å rydde som en Banshee [en irsk demon?]! Ikke slit deg ut! Gjør små ting av gangen! Huset ble ikke rotete over natten og det vil ikke bli ryddig i løpet av natten. Når du setter på tidsuret, får du bare gjøre to sessioner av gangen. Dette målet kan syns uoppnålig akkurat nå, men du kan gjøre det med små skritt. Om noen måneder vil hele huset være ryddig.

2. Utstyr til rydding: Du vil trenge søppelposer, bokser, markeringstusjer og støvkost. Merk boksene: “Gis bort”, “Kastes” og “Lagre”. Fôr boksen med “Kastes” med en søppelpose.

3. Sett på tidsuret: i 1 time (eller 30, 15, eller 10 minutter – det kommer på det samme hvor lenge). Gjør jobben så raskt som du kan og ta ikke fram flere ting enn du greier å sortere og legge bort i løpet av en time. Dette betyr; bare én skuff i ett skap, en stabel med magasiner eller under møblene i én av sonene. Ikke alt på én gang!

4. Begynn ved inngangen i rommet: Jobb deg gjennom rommet med klokkens retning. Ikke hopp over en flekk eller et område. Uansett hva som er neste oppgave, så gjør det.

5. Rydd vekk! Med bokser ved dine ben og en støvfille ved hånden, begynn å rydde vekk og bli kvitt de tingene som ikke hører til i dette rommet. Legg søppel i boksen med “Kastes”, det du vil gi bort i boksen med “Gis bort”, og ting som skal andre steder i boksen “Lagres”. Ikke tenk på at du ikke har et sted å gjøre av alt enda, for når du er ferdig har du allerede tenkt ut et sted å gjøre av alt. Dette lover FlyLady!

6. Hva skal ryddes? Ting du kan spørre deg selv om når du skal kvitte deg med rot:

  • o Hvor godt liker jeg denne tingen?
  • o Har jeg brukt den det siste året?
  • o Er det virkelig søppel?
  • o Har jeg én til som er bedre?
  • o Skal jeg virkelig beholde to?
  • o Har den sentimentale verdi som tvinger meg til å beholde den?
  • o Gir den meg dårlig samvittighet når jeg ser den?

Rensk rommet for alt som ikke får deg til å SMILE.

7. Syng denne sangen: "Sett meg fri, la meg gå (Please release me, let me go)" som om det var tingene som synger. Ting må bli likt av noen, og om du ikke liker de så kan du godt kvitte deg med dem. KVITT DEG MED DET DU IKKE LIKER/ IKKE BRUKER!

8. Kvitt deg med søppel! Når “Kastes” boksen blir full, ta ut posen, lukk den, og ta den ut i søppeldunken eller der du kaster ting du skal kvitte deg med. Sett en ny pose i boksen “Kastes” og fortsett til tidsuret ringer.

9. Gis bort: Når “Gis bort” boksen blir full, lukk den med en tape og sett den i bilen. Neste gang du er ute og kjører kan du donere den til en bruktbutikk eller et Fretex-mottak. Det vil føles godt å gi bort noe til noen som kan ha bruk for det du ikke bruker lenger. Husk du forsøker å gi bort rot og søppel – ikke sett det et annet sted i huset ditt. Nå, ta en ny boks og merk den “Gis bort”, fortsett til tidsuret ringer.

10. "Lagres" ting: Når boksen med “Lagres” blir full, ta boksen med deg, løp rundt i huset (bra du har sko på deg, ikke sant?) og plaser de tingene som skal i andre rom der de hører hjemme, (eller lagre det i en bod eller på et loft hvis du ikke skal ha tingene liggende tilgjengelig lenger). Hvis ting ikke har en plass enda så legg dem der de logisk hører hjemme. Innen du er ferdig vil alt ha funnet sin plass.

11. Tidsuret ringer: Når tidsuret ringer, må du legge alt i boksene, men først må du tømme dem. Jobb så raskt du kan for å bli ferdig.

16
Jan

Frihet

16.1: “Om vi litt etter litt lærer å frigjøre våre egne sinn og hjerter, gjør vi det mulig for alle i verden å bli fri (Sonia Johnson).

Frihet begynner innenfra. Avhengighet er det motsatte av frihet. Avhengighet gjelder hva som helst som tar styring over livet vårt og utvikler seg med døden som følge. Å være avhengig av å gjøre for mye er ikke annerledes enn å være avhengig av alkohol eller narkotika. Vi er “hekta”, og vi kan dø av arbeidsnarkomani.

Å frigjøre seg fra avhengighetsforhold er det første viktige steget mot personlig frihet. I kretser som jobber med A.A.s tolvtrinnsmodell hører vi ofte: “Disse avhengighetssykdommene er de eneste dødelige sykdommene du garantert kan bli helbredet for, hvis du går inn for det.” Når vi lever i et avhengighetsforhold, har vi tapt både sjel og sinn til “sykdommen”. Etter hvert som vi jobber med å komme ut av det, verdsetter vi ordet frihet på en ny måte.

Enten jeg tror det eller ei, vil det jeg gjør for å bryte avhengighetsforhold virke inn på andre. Frihet er en oppnåelig drøm.”