Skip to content

Archive for

15
Jan

Mer rot, og orden med FlyZone

Tilbake til FlyLady!

flylady_toon

FlyZone!

Hun deler huset/ leiligheten/ hjemmet inni 5 soner. Selv om mange har mer enn 5 soner er det en enkel måte å dele inn huset på. Igjen minner hun om de små skrittene om gangen. Grunnen til at mange av oss går i surr pga rot er at det blir så mye at vi føler oss overveldet, og hvis vi skal være nødt til å ta store utfordringer i å shine opp hus og hjem så må vi ikke øke denne følelsen av å være overveldet.

Hun har fokus på én sone hver uke. Så gjentar hun sonene hver måned. Denne repeteringen fører ofte til at du i løpet av noen måneder oppdager at hovedsonene i huset ditt ser fantastisk ut. Etter det er du klar for å takle noen av de andre områdene i huset.

Dette er sonene for januar – sett av tid i kalenderen:

  • Zone 1: The Entrance, Front Porch and Dining Room (January 3 – 7) (Inngangsparti og Spiseområdet)
  • Zone 2: The Kitchen (January 10 – 14) (Kjøkkenet)
  • Zone 3: The Bathroom and One Extra Room (January 17 – 21) (Badet og et ekstra rom)
  • Zone 4: The Master Bedroom (January 24 – 28) (Soverommet – hovedsoverommet)
  • Zone 5: The Living Room (January 31) (Stua)

Det beste er at jeg fikk helt panikk fordi jeg ikke hadde fått med meg uke 1 – og begynte å lete rundt på siden etter hva de hadde foreslått i uke 1 – jeg ville jo også få ryddet gangen og “spisestuen”. Jeg følte jeg ble hengende etter de andre (hvem er de?? og når ble dette plutselig en konkurranse??) – DET er da jeg oppdager; "You are never behind. Jump in where you are." – FlyLady (Du er aldri på etterskudd. Hopp bare inn der du er). Jippi jeg er reddet.

Når du starter sone arbeid: Du oppfordres til å bruke 15 minutter hver dag på å rydde i den gjeldende sonen. Det er det som er å ta ting med små skritt! Sett tidsuret på 15 minutter og rydd bort de du ikke liker eller ikke trenger/ bruker. Husk flybabyer at dere må gjøre morgen- og kveldsritualene hver dag. (Det er en egen side på nettstedet om dette kalt; FLYing Lessons) Når du har fått en god start på dagsrutinene dine så blir det enklere å gjennomføre sonearbeidet.

Her er reglene for sonerydding, som FlyLady skriver:

1. Vær fullt påkledt, inkludert sko, før du begynner

2. Dine daglige rengjøringsrutiner bør være unnagjort og det er foretrukket at den ukentlige støvsugingen er unnagjort.

3. Rommene bør være ganske ryddig.

4. Ikke ta fram mer enn du kan rydde unna på én time.

5. Rydd og rengjør én skuff eller hylle av gangen.

6. Hvis du ikke vet hvordan du skal rydde så kan du se på forslaget på denne siden; Hvordan rydde.

7. Vær konsistent. Gjør litt hver dag. Ikke prøv å gjennomføre dette på én dag. Da vil du bli utbrent og hate systemet. Husk BabySkritt!

8. Sett tidsuret på og jobb i 15 minutter. Det er alt! Rotet kom ikke i hus i løpet av én dag, og det vil ikke ta bare en dag å rydde det ut. Vær tålmodig – bruk små skritt. Du kan gjøre det!

 

largekitchen

Drømmekjøkkenet!!

 

Flight Plan for Zone 2: The Kitchen

Kjøkkenet er husets hjerte!

Flybabies:

1. Fokuser på en liten del: Ta tilbake oppvaskkummen din. Tøm alt ut av kummen, vask og skrubb den så den skinner. Fyll opp med varmt såpevann og begynn å vaske opp – én kopp av gangen.

2. Gjør noe de kaller en 27-Fling “Søppel Boggie”. Søppel er rot. Når posen er full, ta den ut i søppelkassen, med det samme.

3. Rydd opp i post-bunken. Kvitt deg med gamle magasiner, kataloger og reklame.

4. Rydd rot bort fra benkene dine, én benk av gangen.

5. Rydd bort rotet fra kjøkkenbordet.

6. Clear the clutter off your counters one at a time.

7. Clear the clutter off your kitchen table.

8. Ta en titt i spiskammeret. Ikke ta ut alt og begynn reorganisering. Du skal bare ta en titt, se hva du trenger og skriv en handleliste.

Hvis kjøkkenet ditt er rent, men fortsatt rotete: begynn å rydd. Prøv noe de kaller Kelly’s missions – dette er daglige småoppgaver.

Hvis kjøkkenet ditt er ryddig: (det betyr at du ikke har mer rot – bare de tingene du liker og bruker) Lag en detaljert vaske liste. Du vil bli overrasket over hvor lett den skinnende oppvaskkummen sprer seg til hele kjøkkenet så snart rotet er borte!

IMG_0455

15
Jan

Gaver

15.1: “Søppel og skrot kan bli ti no’ stort. Det du har fått, bruk det godt (Elizabeth Beresford).

Det er i bunn og grunn opp til oss selv hva vi gjør ut av livet. Vi kan ha blitt misbrukt, slått, befølt, voldtatt, skjemt bort eller overbeskyttet. Alle har vi følelser og minner som vi trenger å bearbeide. Ingen av oss har den perfekte familie. Faktisk er det problemfamilier som er det normale i vårt samfunn.

Spørsmålet er hvordan opplevelsene våre har påvirket oss, og hva vi må gjøre for å lære av erfaringene våre for å kunne bearbeide det som har skjedd og ta det opp i oss som en del av livet vårt. Vi må snu og vende på dem for å komme oss videre.

Når vi sitter fast i skyldfølelse, sinne og fornektelse er det vi som lider. Det er opp til oss å bruke søppelet og skrotet til å skape “no’ stort”.

Om livet mitt ligner en søppeldynge, er det min oppgave å sortere avfallet, spavende jorda og så blomster for å dra nytte av all naturgjødselen.”