Skip to content

Archive for

7
Jan

Veøy Kyrkje, Sølsnes, Møre og Romsdal

IMG_7382

Jeg har vært så heldig å være i bryllup i Veøy Kyrkje. Det er en utrolig vakker kirke, med drakehoder. Den røde fargen gjør at alle raskt legger merke til kirken, der den ligger midt i en sving, rett ved fergeleiet på Sølsnes. Bruden hadde en nydelig, enkel brudekjole i hvitt. Det var så romantisk og hyggelig å være der. Dette er nå 10 år siden, og ekteskapet ser fortsatt ut til å være preget av romantikk.

I november 2010 var jeg tilbake og fikk tatt noen flotte bilder av kirken. Det sluddet litt så været var ikke helt på min side, men jeg er fornøyd med de bildene jeg fikk tatt.

Veøy kyrkje ble bygd i 1907. Kirken er bygd i drakestil. Fra gammelt av og frem til 1907, var Veøy gamle kirke på Veøya kirkested for det som den gang var Veøy Prestgjeld. Veøya låg sentralt for alle som reiste med båt ut og inn fjorden, men etter hvert ble veiene utbygd og det ble mer aktuelt å ta seg frem til lands. Siden det heller ikke bodde folk på Veøya lenger, så valgte en å flytte kirkestedet til fastlandet. Det ble da bestem å bygge tre kirker, Veøy kyrkje på Sølsnes, Holm kyrkje på Holm og Rødven kyrkje som skulle erstatte den gamle stavkirken. Alle kirkene ble bygd i drakestil, som var et arkitektonisk formspråk som skulle uttrykke nasjonal egenart og selvstendighet. Dette var viktig i forbindelse med frigjøringen fra Sverige i 1905. Veøy kyrkje ble tegnet av arkitekt Karl Martin Norum. Karakteristiske trekk ved dragestilkirkene var bl.a. utskårne mønekammer og ornamentmasker. Kirken er en typisk langkirke hvor midtdelen av hovedrommet har stort volum, mens sideskipene har lavere takhøyde og blir mer som tilleggsvolum. (http://www.molde.kirken.no/Kirker/Ve%C3%B8ykirkeS%C3%B8lsnes/tabid/6158/Default.aspx)

IMG_7390

– Trinity

7
Jan

Minus 1 kg på nyåret

Siden mandag 3.1.11 har jeg mistet ca 1 kg vann!! Huttetu – det er slitsomt å kvitte seg med så mye væske i kroppen, men det kjennes deilig ut. Fingrene blir tynne igjen, ansiktet smalere og snart passer småskoene også Smilefjes som blunker

I går laget jeg en form for taco med villsvinkjøttdeig og masse av de «tillatte» grønnsakene og chuncky salsasaus, hjemmelaget «guacamole» og «hvitløksrømme». Endelig litt mat med smak Smilefjes Hvis du har noen gode oppskrifter på mat uten karbohydrater hadde jeg satt stor pris på om du la igjen tips som en kommentar. Tusen takk.

Nå skal jeg snart ut for å spise lunsj med en venninne, så da er en av de første testene igang – greier jeg å finne noe å spise som ikke har karbohydrater i fleng? Jeg både gruer og gleder meg, med andre ord, til å ut på Café i disse dager. Etter at jeg er godt inn i rutinene (sånn som før jul) så er det ikke noe problem lenger – heldigvis.

Jeg har begynt å legge merke til alle slankerådene som florerer i media for tiden, og nå er jeg en del av de som forsøker et nytt liv på nyåret – vel bare én gang i livet mitt har jeg startet et sånt prosjekt i januar, og det endte med minus 20-25 kg. Om jeg bare hadde holdt det nede den gangen… Ja, ja – jeg ser positivt på det og trekker konklusjonen om at det nå eller kanskje aldri…

 

– Trinity

7
Jan

Rigiditet

7.1: “Forandringer er ikke bare mulige og forutsigbare, men å fornekte dem er å medvirke til at vi stagnerer, uten at det er nødvendig (Gail Sheehy).

En av de sprø tenkemåtene som springer ut av et avhengighetsforhold er at vi tror vi blir tryggere bare vi får orden på alt. Når alt er på plass, vil vi det skal holde seg slik. Mye av energien vår går med til å forkalke livet. Forkalkede vesener er dessverre ganske sprø og knuses lett.

Når vi blir rigide, mister vi kontakten med vår egen livsprosess og stiller oss utenfor det pulserende liv – vi dør. Som Lillian Smith sier: «Når du slutter å lære, lytte, se og stille spørsmål, alltid nye spørsmål, da er du klar til å dø.»

Er jeg allerede død? Er jeg en av de «levende døde»? Rigiditet er ikke stabilitet; det er kort og godt noe skjørt som er lett å knuse.”