Skip to content

Archive for

6
Jan

Selvbedrag/ Illusjoner

6.1: “Vi lever i et system bygd på illusjoner, og når vi gir uttrykk for våre egne inntrykk, får vi beskjed om at vi ikke fatter virkeligheten. Når virkeligheten blir illusjon og illusjon blir virkelighet, er det ikke rart vi tror vi er gale (Anne Wilson Schaef).

All avhengighet er bygd på illusjoner. Illusjonen om å ha kontroll, illusjonen om å være fullkommen, illusjonen om å være objektiv. Uærlighet og fornektelse er byggeklossene i ethvert avhengighetsforhold. Når vi fanges av en av disse illusjonene, mister vi kontakten med oss selv. Hvorfor er selvfornektelse så mye lettere å ty til enn ærlighet? Det kan være fordi vi lever i et samfunn der illusjoner er en del av spillet. Fornektelse sprer seg som ild i tørt gress gjennom hele samfunnet, og det er ikke mye støtte å få for dem som sier sannheten.

Men det er bare jeg som kan fornekte meg selv. Det er bare vi som kan nekte å erkjenne det vi har oppfattet og dermed lyve for oss selv. Det er vi som velger om vi vil fornekte oss selv eller ikke.

Et gammelt ordtak sier: «Samvittigheten er en vakthund som lar deg passere, men du får den ikke fra å gjø.» Av og til når bevisstheten vil tiltrekke seg vår oppmerksomhet, lager den merkelige lyder.”