Skip to content

Archive for

31
jan

Å gi bort seg sevl

31.1: “Noen stakk av med nesten alt mitt (Ntozake Shange).

Kvinner er ofte så sjenerøse, spesielt på egne vegne, at vi gir bort småbiter av oss selv til nesten hvem som helst som ber om det. I øyeblikket merker vi det ikke så godt. Noen ganger er bitene så bitte små at de virker ubetydelige… en tjeneste når det trengs… la urett gå for rett i én sammenheng… bite det i oss når uretten rammer oss selv i en annen sammenheng. Vi kan håndtere hvert tilfelle for seg uten at vi blir klar over den samlede virkningen av å gi bort små stykker av oss selv gjennom mange år.

Vi reiser oss og brøler: “Noen stakk av med nesten alt mitt!!!” Vi har nesten blitt oppspist av alle rundt oss, og vi har latt det skje.

Å gi bort meg selv eller å være gjerrig med meg selv er ikke de eneste alternativene jeg har. Jeg kan gi av meg selv. Men for å gi av meg selv, må jeg ha et selv å gi av.”

30
jan

Løvøy Kapellet, Horten, Vestfold

Første gangen jeg hørte om Løvøya var da en venninne av meg fortalte at hun hadde giftet seg der, jeg tenkte ikke noe videre over dette stedet før jeg plutselig befant meg i Horten selv.

Jeg vil begynne med et sagn jeg hørte da jeg først kom til Horten, et sagn om hvordan Løvøy kapellet kom til. Det hadde vært storm ute på havet og et skip, som de antok var nederlandsk, fikk problemer med styringen. Kapteinen ombord begynte å be til Gud; han ba om igjen og om igjen om at hvis de overlevde ville han bygge en kirke der de strandet. Hele natten kjempet de for å holde skipet flytende og for å overleve, men det så mørkt ut. Helt til de våknet helt utmattet og oppdaget at de ikke hadde druknet, men strandet på en liten øy i Oslofjorden. Kapteinen holdt sitt ord og fikk satt opp Løvøya kapellet som takk til Gud for at de overlevde forliset. Om dette sagnet medfører noen form for historisk riktighet vet jeg ikke, men jeg vet at mange i området syns det er en romantisk historie å fortelle om sitt nærområde.

IMG_7633

Løvøy kapellet den minste av Borres tre middelalder kirker (de to andre er; Borre Kirke og Nykirke Middelalderkirke). Den er antagelig bygd på 1200-tallet e.Kr, og er en langkirke.

Kirkens plassering er angivelig valgt ut fra St. Olavskilden som renner ut der det i dag står en brønn.

IMG_7588

St. Olavsbrønnen

St. Olavsbrønnen som ligger ved kirken, var et av de viktigste valfartssteder på Østlandet i katolsk tid. Kapellet var viet til St. Halvard og St. Martin. De trodde kildensvannet hadde helbredende kraft og folk fra hele Norden valfartet til stedet.

 

IMG_7612

Reformasjonen i 1536 satte en offisiell stopper for det katolske pilegrimslivet på Løvøya, men folk fortsatte å komme til kilden og kirken på Løvøya.

Kirken lå i ruiner i en årrekke fram til den ble fredet på 1880-tallet. Etter 20 års restuareringsarbeid ble den gjenåpnet i 1950 og anvendes i dag til kirkelig bruk (Glassmonter utenfor kirken, Wikipedia).

 

 

IMG_7620

I dag tilhører kapellet Horten prestegjeld og det er Horten Menighet som har ansvar for gudstjenestene, som avholdes fra påske til jul. Hele sommeren kan du oppleve kveldsandakter i kapellet.

 

 

IMG_7615

Olsok markeres hvert år ved en høytidelig utendørs gudstjeneste på kirkebakken. Gudstjenesten har som et av sine høydepunkt opplesing av Hugo Frestis prolog, som er skrevet nettopp for Olsokfeiringen på Løvøya. Olsokarrangementet har de siste årene samlet 300 – 400  besøkene.

Det er startet en forening som kalles Løvøykapellets Venner. Denne foreningens formål er å verne om Løvøykapellet og kirketunet, samt holde ved like interessen for, og kjærlighet til, den kristne kultur – skatten som kapellet representerer.

images

Leder Ole Jan Aasen i Løvøykapellets Venner

30
jan

Bevissthet om seg selv

30.1: “Vi mennesker er en rotete flokk. Vi ville mistet armer og bein om de ikke satt godt fast (Elizabeth Beresford).

Lever vi i et avhengighetsforhold, krever det at vi overser kroppen.

Faktisk er ofte hensikten med all avhengighet å få oss til å koble ut følelser, tanker, sanser og intuisjon. Måten vi misbruker tid og krefter på, gir lite rom for å kjenne etter hva kroppen forteller om hvordan vi egentlig har det.

Det er blitt til at vi betrakter kroppen vår som noe som ikke eksisterer, og vi opplever lite av det som foregår nedenfor halsen. Noen av oss tilbringer til og med det meste av tiden “utenfor kroppen”. I stedefor å se på kroppen som en medspiller og en kilde til viktig informasjon, er den blitt et redskap for vår avhengighet. Vi bruker den som en gjenstand. Vi har glemt måten kroppen beveger seg på og hvordan bevegelsene føles.

Det er best jeg legger merke til hva kroppen min sier. Hvis ikke, vil den tvinge til seg oppmerksomhet med ganske smertefulle virkemidler.”

29
jan

Maktesløshet

29.1: “Når vi står overfor en hindring som er umulig å overvinne, er det dumt å nekte å gi seg (Simone de Beauvoir).

Det er ubehagelig for noen av oss å høre dette, men det er en del ting i livet vi står maktesløse overfor. Når alt kommer til alt, er det egentlig få forhold i livet vi virkelig kan styre.

De områdene i livet som faktisk gjør oss mest maktesløse, er uten tvil de ubevisste, men styrende vanene våre som gjør oss stresset, overbelastet og altfor travle. Vi nærmer oss en definisjon på hva det vil si å være avhengig. Et avhengighetsforhold er hva som helst som tar kontroll over livet vårt, som gjør oss maktesløse, og som gjør livet vanskelig å leve. Det at vi ikke klarer å bryte et arbeidsmønster som faktisk tar knekken på oss, passer utvilsomt inn i dette.

Å innse at jeg må slutte, kan bli min største seier.”

28
jan

Tanketrening, en ny side på bloggen

hjerne

Jeg blir så glad over å se denne hjernen – og nå skal jeg fordype meg mer om hjerneforskningen som har foregått de siste 10-15 årene, for myter om hjernen er virkelig til for å knuses Smilefjes som blunker

Se den nye siden; Tanketrening – så kan du bli inspirert til å øke selvfølelse og selvtillit – eller bare bli påminnet hvor fantastisk det er å tenke positive tanker.

Inspirasjonsfyrverkeri; Birgit Semundseth er et nydelig menneske, i alle fall som foredragsholder. Skulle du noen gang trenge inspirasjon så anbefaler jeg å høre på henne.

Vi fikk utdelt en CD for bedre selvfølelse og selvtillit på seminaret, og jeg har en del cd’er med meditasjoner, affirmasjoner og lignende – så jeg tenkte at jeg kommer sikkert ikke til å høre på den, men tusen takk!!! Nå har jeg hørt på den 2 ganger daglig siden jeg var på seminar!!! Og gjett om det får meg til å føle meg bra!! Bedre enn bra, faktisk :-) Jeg anbefaler å kjøpe denne. Hun som prater har en god stemme å høre på – og når jeg har på lytte-volum så blir jeg så glad av alt det fine jeg begynner å tenke om meg selv. Så har jeg hatt den på nesten lydløs, så jeg ikke direkte hører på hva som blir sagt – og det gjør også noe med meg – helt ubevisst.

Du kan lese mer på siden, se link øverst på bloggen.

– Trinity

28
jan

Uunnværlighet/ Kontroll/ Frykt

28.1: “Da jeg var seksten år, sa mor at jeg ikke var uunnværlig. Om jeg ikke jobbet hardt, kunne jeg bli oppsagt fra jobben. Jeg jobber seksti til sytti timer i uka, tar aldri fri. Mannen min og jeg har ikke tatt ferie på tolv år. Jeg er arbeidsnarkoman, og det er jeg glad for (Anonym kvinne).

Hoi! Behøver jeg si mer? Denne kvinnen har kjøpt hele pakka.

Mange av oss tror som henne at vi kan bestemme oss for å bli uerstattelig ved å gjøre oss uunnværlige. For en fiks måte å prøve å få kontroll på! Å arbeide som besatt er ikke det samme som å være glad i arbeidet.

Vanligvis er det slik at folk som er glad i arbeidet sitt, også har glede av fritiden og hobbiene sine. Arbeidsnarkomane er ikke det! Vi arbeider av ren frykt og prøver å overbevise oss selv om at vi er glad for det. Frykt og selvfornedrelse går ofte hånd i hånd.

Kan jeg erstattes, for min egen del? Det er det som er spørsmålet.”

27
jan

Det Suser i Sivet på Tolvsrød

I dag har jeg vært innom en ny butikk (eller den er ny for meg). Tenk at jeg finner så mange perler i Vestfold – dette er morsomt!

IMG_0561

I går fikk jeg et tips av en kollega om å stikke innom en butikk på Tolvsrød, og i dag skinte sola og jeg hadde litt tid til overs så jeg tenkte jeg fikk ta en tur. Jeg kjørte avgårde og var sikker på at jeg skulle finne fram uten gps, ei heller hadde jeg sjekket kartet, men tror du det fantes så mye som et skilt hvor det sto Tolvsrød? Jeg stoppet på Maxbo Ilebrekke og spurte om veien til Tolvsrød til slutt – og da fant jeg fram. Valløveien 50, Tolvsrød. For meg som ikke er kjent i området var det vanskelig, men for deg som er kjent er det sikkert veldig lett å finne Suser i Sivet.

Og for en herlig butikk. Skjønt i dag var det veldig rotete – de hadde fått inn mange kasser med vårens varer som de holdt på å pakke ut – og gjett om det kommer mye flott.  Jeg gleder meg allerede til å stikke innom til uka for å se. Vel, de har en liten kafébar i butikken – og så er det veldig hyggelige damer som jobber der.

Det er mulig å finne klær, sko, støvletter, vesker, skjerf, smykker og alt et kvinnehjerte må ønske seg på den fronten.

IMG_0562

Det er virkelig en god atmosfære i og rundt butikken, MEN jeg vil bare be om at du er forsiktig på den glatte isen som omgir parkeringsplassen og butikken i disse dager. Selv ble jeg faktisk inspirert til å kjøre innom FK-butikken på Barkåker på vei hjem for å ta med meg litt strøsingel – og det ble veldig bra å komme meg inn hjemme etter at jeg strødde.

Her er et av mine nye skjerf – det er faktisk litt mer rosa og grått enn det kommer fram av bildet. Det lille bildet viser fargene best. Frynsene er grønne – veldig stilig. 100% bomull. Kommer ikke til å angre på det.

3

Når våren kommer litt mer i gang her i Vestfold skal jeg ta med meg min aller beste venninne på en aldri så liten runde i alle de flotte små butikkene jeg har fått kjennskap til de siste dagene – men aller først skal jeg ta en runde selv og blogge om det.

27
jan

Tilgivelse

27.1: “Det er lett å tilgi når andre gjør feil. Det krever mer mot å tilgi at de har vært vitne til at du har feilet (Jessamyn West).

Som vi hater å bli sett når vi føler oss avkledd! Vi føler oss edle når vi tilgir andres feil, men vi lammes av skyldfølelse og skam når vi innser at de har sett oss i våre verste øyeblikk. Det er så fristende å prøve å finne feil ved dem, for å få oppmerksomheten bort fra det vi har gjort. Angrep er det beste forsvar, har vi hørt. Så vanskelig det er å lære seg å vedkjenne seg sine egne feil! Men så befriende!

Vi har muligheten til ikke bare å tilgi dem som har vært vitne til våre feil, men også til å omfavne dem fordi de hjelper oss til å være ærlige.

Noen ganger er gavene mine så godt innpakket at jeg har vondt for å se at de er gaver. Etter som jeg åpner meg selv, kan jeg åpne enhver gave.”

26
jan

Økonomisk trygghet

26.1: “Mennesker må puste, men bedrifter må tjene penger (Alice Emby).

Det er vel og bra å tjene penger. Det er greit nok at bedrifter må tjene penger. Men dessverre er vi blitt så avhengig av penger i samfunnet vårt at vi mister alle perspektiver. Vi er blitt hektet på å tjene penger for pengenes skyld. Uansett hvor mye vi har, blir det aldri nok. Akkurat det samme skjer på bedriftsnivå. Mye vil ha mer. Vi har utviklet en besettelse rundt det å samle oss kapital. Vi samler, vi forbruker, vi hamstrer. Vi har glemt at penger i virkeligheten ikke er noe i seg selv. De er symboler. De er et lovlig betalingsmiddel. De er en form for byttemiddel. Penger har fått en egenverdi som gjør dem mer verdifulle enn helsa vår, enn venner og familie, enn livet selv. Pengemani og arbeidsnarkomani går ofte hånd i hånd.

Økonomisk trygghet er et illusorisk begrep. Det endrer seg etter hvert som vi når våre fastsatte mål.”

 

He who sacrifices freedom for security deserves neither? Benjamin Franklin – Jeg så dette sitatet for en liten tid tilbake og grubler veldig over det for tiden. Den som ofrer friheten for for sikkerhet/ trygghet fortjener ingen av delene! Jeg har alltid forsøkt å sikre meg for å kunne oppleve frihet – det er vel derfor jeg ikke føler meg fri eller rik… Økonomisk trygghet er det eneste jeg har tenkt kan gi meg frihet til å gjøre det jeg virkelig vil fordi jeg har tenkt at hvis alt var sikret økonomisk ville det vært ok å reise bort fra alt. Drømmen er å reise bort – oppleve nye ting og mennesker, hjelpe mennesker som trenger hjelp og være fri til å dra dit hjertet fører meg. Det ser på en måte ut som at det ikke er slik Benjamin Franklin mener det fungerer.  -Trinity

25
jan

Å slippe taket

25.1: “Når jeg er helt forkavet over noe, stopper jeg opp iblant og spør meg om hva dette vil bety for menneskehetens utvikling de neste ti millioner år. Det spørsmålet hjelper meg alltid til å få perspektiv på tingene (Anne Wilson Schaef).

Detaljene er viktige, spesielt når vi bruker all vår oppmerksomhet på dem, tenker på dem dag og natt, grubler over dem og ikke greier å gi slipp på dem. Noen ganger når vi er opphengt i våre egne avhengighetsforhold, snur vi og vender på problemene, og tror sikkert vi kan greie å finne en løsning om vi bare tenker lenge nok og ser saken fra alle sider.

Når vi begynner slik, er det et sikkert tegn på at vi er midt i en avhengighetsprosess. Vi holder på å tenke oss i hjel. Jeg har alltid erfart at når jeg er i et avhengighetsforhold, mister jeg perspektivet. Jeg blir plutselig universets midtpunkt, og problemene mine er de eneste som finnes i hele verden.

Det hjelper meg alltid å ta et skritt tilbake, så innser jeg at problemet mitt neppe har universelle proporsjoner. Dette perspektivet hjelper meg til å innse at jeg er maktesløs, og at tankene mine gjør meg sprø. Når jeg er kommet så langt, kan jeg gjenopprette kontakten med det jeg vet om krefter som er større enn meg selv, som kan hjelpe meg til å forstå. Jeg kan slippe taket i problemet, for det finnes hjelp å få.

I ethvert avhengighetsforhold mister vi perspektiv!”