Skip to content

Archive for

31
jul

Kurs i fotografering

I vår gikk jeg på fotokurs, med fotograf Tor Høgås som instruktør. Jeg har et ønske om å lære meg å fotografere med digitalt speilreflekskamera. Tidligere fotograferte jeg litt med et vanlig speilreflekskamera, men jeg gikk aldri og lærte det. Som jente så vil jeg jo gjerne lære litt før jeg starter. Jeg leser bruksanvisninger før jeg tar i bruk utstyr også 🙂 Tor Høgås er virkelig en inspirasjon til å virkelig yte mitt beste – så jeg har bestemt meg for å ikke gi opp.

Jeg har sett at det er mange fotoblogger så jeg vil ikke blogge så mye foto, men litt om læreprosessen min 😉 (det går nemlig veldig tregt).

Så det første jeg måtte lære meg var blenderåpning og skarphet og dybde.

Vi svitsjet fra [ ] (auto instillingen) til M (manuell instilling). Fra og med nå skal jeg justere alt selv, finne lysstyrke og hvor stor åpning jeg vil ha på blenderen. Puh, jaggu ble det mye å tenke på.

Blenderen er en mekanisme som regulerer hvor mye lys som slippes inn på filmen (minnebrikken). Liten blenderåpning gir lite lys, stor blenderåpning gir mye lys. blenderåpningen betegnes slik: f 2,8 – f 4 – f 5,6 – f 8 – f 16 – f 22 – osv. Tegnet f står for brennvidde (focal length) Laveste tall er størst åpning, høyeste tall er minste åpning (Tor Høgås)

Vel, om jeg nå forteller at dette er enkelt, så ville jeg ikke si sannheten. Jeg skjønner jo at stor åpning slipper inn mye lys og liten åpning slipper inn mindre lys, MEN hvorfor må det være de små tallene som er den store åpningen og de store tallene som er de små åpningene?? Og hvor finner jeg justeringen som gjør at jeg raskt kan endre denne åpningen når jeg ser at jeg trenger mye eller lite lys?

Så som instruktøren sa videre; du må nesten bli kjent med ditt kameras innstillinger før du blir en god fotograf!! Og det har han jo helt rett i. Nå har jeg brukt noen måneder for å prøve meg litt fram, og jeg har fotografert en god del i sommer. Det har blitt til at jeg må øve meg på ting som står stille, for jeg fomler for mye til å ta bilder av ting i bevegelse. Jeg har kjørt forbi mange gode objekter, men vært for høflig til å stoppe for å ta bilde. DET må jeg jo se til å endre på 😉 IMG_5300

Mye lys; altså et lavt tall.

IMG_5299

Lite lys; altså et høyt tall

IMG_5302 

Ganske passe lys; sikkert f 5,6 eller f 7,1 😉

Som du ser så er det ikke lett å stille inn riktig blenderåpning. Dette er bilder fra den praktiske delen av kurset. (Nå kan det tenkes at det er lukkeren som er brukt for å få dette resultatet på bildene, men for å illustrere blenderen så valgte jeg disse siden de var så ulike i lys).

31
jul

Lykke/ Depresjon

31.7: “Da jeg var barn… trodde jeg at suksess var det samme som lykke.

Jeg tok feil, lykke er som en sommerfugl som viser seg og gleder oss et kort sekund, men snart flyr bort (Anna Pavlova).

Det er ingen forskjell på lykkefølelse og depresjon. De utvikler seg likt. Det er bare innholdet som ikke er det samme. Begge kommer og går. Hovedforskjellen mellom dem ligger i hva vi gjør med dem.

Vi søker alltid lykken. Når vi ser den kommer, sier vi: ”Kom hit, jeg ser deg nok. Bli hos meg for bestandig.” Lykken ler og sier: ”Nå har du sett meg, så nå kan jeg dra.” – Og så drar den sin vei.

Når vi ser depresjonen komme, sier vi: ”Gå din vei, jeg vil ikke ha deg. Ikke jeg, nei.” Og depresjonen sukker og sier: ”På’n igjen. Jeg må visst bli enda større hvis hun overhodet skal høre på meg og ta lærdom av meg.” Dermed klapper den oss på skulderen og roper: ”Her er jeg, her er jeg!”, helt til den får påkalt vår oppmerksomhet. Så drar den sin vei.

Både lykke og depresjon har noe å lære oss. Begge vil komme og gå. Begge vil vende tilbake. Det er vår åpenhet og viljen til å lære av dem begge som gjør den store forskjellen.

Lykken er en gave. Depresjonen er en gave. Begge er som sommerfugler i mitt liv.”

Ja, så lenge det ikke er snakk om “manisk-depresivitet” så kan jeg godt ta imot både lykke og depresjon for å se om jeg skal lære noe av dem begge. Sommerfugler er lette som små fjær, og det kan jeg kanskje tenke mer på når enten lykken eller depresjonen kommer innom i mitt liv 🙂