Skip to content

Posts from the ‘Sykepleie’ Category

22
sep

Gode råd mot kvalme

På jobben har vi hatt en del gravide og andre som ikke har vært i form i den siste tiden. Kvalme har vært noe vi har hatt fokus på. Som sykepleier vet jeg at det finnes gode medikamenter mot kvalme, men det finnes også veldig gode alternativer mot kvalme. Vi har forsøkt det meste for å finne ut om kjærringråd og erfaringer har noen effekt. Vi kom fram til at det har de. Har du vært kvalm noen gang og ønsket at det var noe du kunne få i deg for å slippe den vonde smaken i munnen, eller tomhetsfølelsen i magen? Her er noen av de botemidler vi forsøkte.

1) Raspet eple – ja vi forsøkte både raspet eple, men også vanlig eple. Vanlig eple var ikke fristende, men det var virkelig eplerasp. Og det hjelper. Vi endte med å skrelle et eple og raspe det med et rivjern, så fikk pasienten småspise av denne syrlige friskheten og det hjalp.

2) Ingefæravkok – med litt sukker i så ble dette både kvalmestillende og energigivende. Det kunne oppleves som at ingefæravkok hadde god effekt på å roe magen ned også. Hvis du ikke liker ingefær så er ikke dette noe for deg.

3) Små biter av Mariekjeks – tørr kjeks roer også magen. Utfordringen lå i å finne noe å drikke til kjeksen som virkelig er tørr.

4) Eplejuice har også en effekt du kan forsøke.

5) Frisk luft i rommet er også godt.

6) Å ha det ryddig rundt deg er effektivt, det skaper den roen du trenger for å føle deg bedre.

7) Demp flombelysningen til et mer behagelig lys, det hjelper så du ikke blir så sliten.

8) Å ha noe du kan kaste opp i, og tørke deg med i nærheten.

9) Så raskt som mulig begynne å spise grovt brød, eller annen mat med fiber, slik at magen og tarmen har noe å jobbe med. Å opprettholde tarmperistaltikk er også kvalmereduserende. (Tarmperistaltikk er den bevegelsen tarmen gjør for å føre mat og andre ting nedover og ut, dette er sammentrekninger som skjer automatisk uten at du kan påvirke det – hører med det autonome nervesystemet).

10) Sist, men ikke minst. Pass på å holde roen, sov litt og slapp av så henter du styrke og er på bena igjen før du vet ordet av det.

Lykke til neste gang du føler deg litt uvel og kvalm.

 

– Trinity

21
nov

Dag 138 – Nå må vi ta i et ekstra tak mot den verste epidemien som har herjet menneskeheten, nemlig “ønsker-ikke”-epidemien, og avarten “vil-ikke”-epidemien

Dag 138:

En epidemi, verre enn noen pest som menneskeheten noensinne har sett, har rast i århundrer. Det er "ønsker ikke"-epidemien! Folk holder denne epidemien i live når de hovedsakelig tenker, snakker, handler, og fokuserer på hva de "ikke ønsker". Men dette er den generasjonen som vil endre historien, fordi vi får kunnskap som kan fri oss av denne epidemien. Det begynner med deg, og du kan bli en pioner innen denne nye tanken bevegelsen bare ved å tenke og snakke om hva du vil.

Smittevern mot epidemier som "ønsker-ikke"-epidemien

Det hadde vært deilig om vi sluttet å snakke om alt det vi ikke vil – å ha vondt i viljen er noe jeg har hørt om siden jeg jobbet på barneavdelingen på Ullevål sykehus i sin tid. Spesielt var det én av sykepleierne som alltid i spøkefull tone snakket om at hun hadde vondt i viljen. Hun hadde mange morsomme kommentarer. Det er galgenhumor som er med på å lette hverdagen til helsepersonell. Skjønt jeg syns det føles som at det ikke er rom for spøk og latter i helsevesenet lenger heller. Alle er så slitne og matte. Alle er preget av denne epidemien. Veldig få er villige til å yte ekstra, det er så mange som bare er på jobb for å få lønningsposen – dette blir det ikke ordentlig barmhjertighet og god omsorg av. Hvor har det blitt av helsepersonell med et kall? Har kallet blitt helt borte i samfunnet vårt i dag? Jeg som har arbeidet med sykepleierstudenter i flere år har hatt følelsen av at mange av dem er oppriktig interessert i å gjøre gode gjerninger – de er engasjerte for pasientene, men så kommer den harde virkeligheten når de skal ut og arbeide og de blir slukt av et system som bare tenker effektivitet og økonomi. Er dette bra da? De som bestemmer og regjerer i dag tenker ikke på hvordan det skal bli når de selv blir gamle og trenger pleie og stell. Vi slipper nok ikke unna noen av oss, i og med at vi blir så gamle og mette av livet. For gamle blir vi, den teknologiske og medisinske utviklingen er med på å holde oss i livet mye lengre enn tidligere, på godt og vondt.

Jeg gleder meg over å høre at dagens tekst foreslår at vi er generasjonen som vil endre historien. Kunnskap om vil-ikke, ønsker-ikke epidemien skal være nok til å endre denne inngripende negativiteten. DET høres fantastisk ut.

Nå føles det som om vi er de første menneskene på jorden som hører om dette – og det er vi neppe – men vi er i alle fall noen få mennesker på jorden som leser om dette i dag og som vet at vi kan være med på å endre historien.

Å fokusere på det vi ønsker oss er mye bedre enn å fokusere på alt det vi ikke ønsker oss. For å få Universet til å arbeide for oss må vi alltid ytre det vi kan og det vi ønsker. “Jeg kan” “Jeg vil” “Jeg ønsker” – jeg kan helt sikkert bli flinkere til å ytre meg på den måten. Jeg forsøkte meg med å si “det er jeg faktisk god til”, “det er noe jeg kan” til en venninne – hun kommenterte spydig “ja, du er jo så flink til alt mulig du” og “finnes det noe du ikke er god til” – og vips så ble jeg mer tilbakeholden med å sette ord på det jeg virkelig er flink til. Noen små ord kan virkelig drepe en positiv-væremåte og en måte å endre holdninger overfor meg selv. Nå er jeg i gang igjen for å lære meg å sette ord på det jeg er flink til.

 

Ønsker-ikke og Vil-ikke epidemien er inngripende i vårt samfunn. Arbeidsmoralen, empatien for andre, omsorg for andre, alt blir rammet av denne epidemien.

Med ønske om en helt “ønsker-ikke”-fri dag!

 

– Trinity

7
sep

Dag 62 – Alt kan kureres – Mirakler skjer

Dag 62:

Jeg tror og vet at ingenting er uhelbredelig. På et tidspunkt, har hver såkalt uhelbredelig sykdom blitt kurert. I mitt sinn, og i verden skaper jeg at "uhelbredelig" ikke finnes. Det er god plass for deg i denne verden, så kom bli med meg og alle som er her. Det er den verden hvor "mirakler" er dagligdagse hendelser. Det er en verden full av total overflod, der alle gode ting eksisterer nå, i deg. Høres ut som himmelen, gjør det ikke?

Mirakelkurer finnes

Sykdommer som var veldig vanlige og drepte mange mennesker før, slik som kolera, tuberkulose, tyfus, lepra, kopper, syfilis, kikhoste osv, har mennesket funnet behandlingsmetoder for og utryddet i store deler av verden. Vi har til og med fått medisiner mot AIDS/HIV som gjør at de som er smittet med det lever mye lengre enn de gjorde bare for et drøyt tiår tilbake. På midten av 1800-tallet fant legen Ignaz Semmelweiss ut at en enkel håndvask kunne redde liv. Dette forsto han ut fra at mange barselkvinner døde. Kort fortalt oppdaget han det da han var med på en obduksjon av et lik og så gikk inn i føde- og barselavdelingen etterpå. Dette var noe de andre legene gjorde daglig. Da Semmelweiss forlangte at legene skulle vaske hendene mellom obduksjon og kvinneundersøkelser lo de av han. Han trodde kvinnene døde av “likstoff”, det var fordi de enda ikke hadde oppdaget bakteriene og penicillinet. Penicillinets gjennombrudd under 2. verdenskrig har vært med å redde mange liv. Vi kan takke skotten lege Alexander Flemming for det, dette skjedde på tidlig 1900-tallet i England der han arbeidet.

I dag har vi fått et motsatt problem, vi har brukt penicillin og antibiotika så mye at vi har blitt resistente, det vil si at kroppen tåler store mengder uten at det har effekt. Så nå jobber det forskere på spreng, verden over, for å finne en løsning på dette.

De fleste har kanskje hørt om Placebo-effekten? Det er den som oppstår når hjernen tror den får medisin og dermed blir kroppen frisk. Placebo-effekten er veldig effektiv, men det er også et etisk dilemma ved å anvende denne. De fleste av oss liker ikke tanken på at vi er “hypokondere” eller at det er tankene våre som har gjort oss syke. Ingen liker å ha vondt noe sted der ingen kan se det heller, for da får mange en følelse av at vi “bare sutrer”, og det gjør vi jo ikke. Hvis det viser seg at vi har fått Placebo, i stede for virkelige medisiner, kan vi bli like syke igjen etter endt “behandling”, nettopp fordi det er hjernen vår som gir den beste kuren. Og hvis hjernen slutter å tro på behandlingen eller føler seg ført bak lyset, ja da er vi tilbake til utgangspunktet. Dessverre.

Plaster på såret

For barn utgjør et lite plaster all verden i forhold til sår og smerter. Det er akkurat som om alt blir borte når plasteret er satt på og såret ikke vises lenger. Eller å blåse på hvis noe er ømt, litt omsorg er det som trengs. Kanskje er det litt sånn med oss alle? Litt omsorg og vips så er vi lettere kurert?

Caroline Myss - medisinsk intuitiv

Caroline Myss er en av de jeg har lest noen av bøkene til, de er nok i overkant alternative, hun forteller i en av sine bøker at hun har vært med og hjulpet unge menn å tenke seg frisk fra HIV og AIDS, DET var da jeg leste om det at jeg virkelig begynte å se på muligheten for å tenke oss friske eller syke. Det må da være mirakler, selv om de ikke er helt dagligdagse enda så kan det faktisk skje.

Da min stedatter fikk kreft i skjoldbrukskjertlene sine og måtte fjerne dem for et års tid siden fikk vi beskjed om at hun ville bli nødt til å gjennomgå en behandling med radioaktivt jod for å fjerne evt rester av skjoldbrukskjertelen (thyroidea). Hun var da så sliten og lei av å være på sykehus og å ta blodprøver, celleprøver etc at hun bestemte seg for at hun var frisk. Vi fikk ikke omtale henne som noe annet enn frisk. Hun tok livet sitt tilbake og var frisk. Etterhvert fikk legene andre resultater på undersøkelsene og så fikk vi melding om at det ikke var nødvendig med behandling av radioaktivt jod lengre. Gjett om jenta ble lykkelig, og har selvfølgelig latt alle høre “hva var det jeg sa…” Hun ser på seg selv som frisk, og har vel ikke vært så frisk på årevis. Allergi og eksem er bedre, forkjølelse har hun nesten ikke noe av heller – så kanskje hjelper det å tenke andre tanker?

tenk_deg_frisk

Jeg har vært hos en psykomotorisk fysioterapeut også, for jeg har slitt med musesyke i både armer, nakke, skuldre og øvre del av ryggen. Skulderbladene mine var nesten helt ubevegelige og med en stor porsjon omtanke fra min psykomotoriske fysioterapeut, noe bearbeiding av vanskelige følelser og litt stretching av de såre partene – og hvile fra det som trigger smertene så begynte kroppen min å bli bedre, skjønt den fikk vondt andre steder. Det er en helt annen historie.

WalkToCureDiabetes

Hvis vi ikke helt greier å la tankene våre kurere oss og holde oss friske, så hjelper det alltid å gå en tur for helsas skyld. Å gå turer hjelper å holde blant annet diabetes i sjakk i alle fall. Det skader nok ikke å hjelpe til for å bli kurert. La legene gjøre det de kan, la homeopatene og akupunktørene hjelpe til og til sist litt kosttilskudd i form av vitaminer, mineraler, omega3-9, rød-solhatt og urte tea etc kan vel heller ikke skade på velvære for å bli frisk.

Selv om det kanskje bare er placebo-effekten som hjelper – la meg ha placebo-effekten og troen for da blir jeg i alle fall frisk! La ingen si til meg at det har ingen ting for seg eller at det ikke hjelper, for da slutter det jo å ha effekt. Ha du dine tanker for deg selv hvis de bare er med på å “såre” andre, du vet at ærlighet er best når den er veloverveid.

 

– Trinity

6
sep

Dag 61 – Bruk loven om tiltrekning til din fordel

Dag 61:

For å bruke loven om tiltrekning til vår fordel, gjør det til en vanlig måte å være på, ikke bare en engangs hendelse.

ta_valg_endring

Hold ut! Sammen kan vi greie å tenke tanker som tiltrekker oss fordeler. Det er som en hvilken som helst endring i livet. Vi må holde ut. Vi må fortsette. Hvis du skal endre treningsvanene dine må du gjøre hva du kan for å ikke få hindringer i veien. For å endre kostholdsvanene dine må du være bevisst hele tiden. For å takle en ny rolle, som en ny jobb, eller å bli forelder for første gang, eller å få en kronisk sykdom så må vi endre på livsmønstre og tankemønstre. Sånn er det med loven om tiltrekning også.

Det finnes veldig mange teorier om livsstilsendring og endring av egen helseatferd, disse benyttes i forebyggende helsearbeid.

Atferdsteoretikeren Bandura (Canadisk psykolog – født 1925) har i sin læringsteori sett på de kognitive aspektene som er knyttet til menneskers valg, i tillegg til sammenheng mellom atferd og kognitive prosesser. I følge Mæland (2010) mener Bandura at  mestringsforventningene er med på å påvirke i valg av atferd. Tror vi at vi vil lykkes er sjansen større for at vi vil forsøke, og dermed også lykkes. Han skriver også at vi må tro at atferden fører til ønsket resultat (resultatforventning). Ifølge sosial kognitiv teori bestemmes vår motivasjon og handling gjennom forhåndsvurderingen av hva en bestemt handling fører til, og om vi er i stand til å gjennomføre handlingen (Mæland, 2010).

KAP-modellen har et annet perspektiv enn Banduras teori. KAP-modellen sier at kunnskap påvirker holdning, og at holdningene våre påvirker atferd. KAP står for Knowledge- Attitude- Practice (Mæland, 2010). Dette er den enkleste modell for adferdspåvirkning. Gjennom en rekke undersøkelser er det imidlertid kommet frem til at det er svake sammenhenger mellom holdninger og adferd. Det har også vist seg at kunnskaper bare i begrenset grad kan forutsi eller påvirke helserelatert adferd. Videre mener noen at det like gjerne kan være at vi tilpasser våre holdninger til vår adferd. Til slutt kritiseres den for at den ikke egner seg til å forklare vanemessige handlinger (Mæland, 2010). Kunnskap ser ikke ut til å være nok til å endre våre holdninger, for i dag er vi opplyst om alt som ikke er bra for oss – og hva som er bra for oss, og likevel gjør vi lite for å endre våre holdninger og handlinger. For nå har i alle fall jeg blitt påmint å tenke positivt, å endre tankeporsessene mine for å få Universet til å handle på mine tanker, alikevel sniker de negative, mørke, blakke, tomme, tunge tankene seg inn. Jeg prøver å være bevisst og endre dem når de dukker opp, men huttetu så slitsomt det er.

positiv_endring

 

– Trinity

23
aug

Dag 47 – Gjennom loven om tiltrekning kan vi produsere helse og helbredelse

Dag  47:

Hvis en pasient er fokusert på sykdom da vil vedkommende utilsiktet bringe mer sykdom til seg gjennom loven om tiltrekning. På den annen side, hvis pasienten fokuserer på å produsere helse og fjerner alle oppfatningen av sykdom fra sine tanker og følelser, så gjennom loven om tiltrekning produseres helse. Hvis det ikke finnes helbredende kraft inne i oss,  kan ingenting bli helbredet.

Regjeringen.no tanker om helse

Helse er så mangt, det er et politisk maktspill der mye av det som foregår presenteres i NOUer (som er offentlige utredninger). Helse er fravær av sykdom, skade og sosiale problemer; WHO (Verdens helse organisasjon) har en veldig stor definisjon: “Helse er ikke bare fravær av sykdom og svakhet, men en tilstand av fullstendig fysisk, psykisk og sosialt velvære.”

Da jeg googlet helbredelse fikk jeg stort sett treff fra Bibelen, og jeg kom ut for flere interessante tanker rundt helbredelse, blant annet at det er gjennom Gud/ Jesus vi blir helbredet. Men om den som helbreder tar for mye plass vil han stille Jesus i skyggen og da må vi være varsomme. Her kan du lese mer om disse tankene. Jeg er nok ikke helt enige i disse.

image

Jeg ser på helse som å være frisk. Jeg ser på helse som vakkert. Jeg ønsker å se på meg selv som frisk, men jeg har aldri tenkt slik som “dagens tekst” sier. Jeg har tenkt på at jeg må bli frisk, eller at jeg må ikke bli syk. Jeg har tenkt at hvis jeg tar disse medisinene blir jeg frisk. Nå har jeg tenkt mye på dette i dag om at jeg skal tenke at jeg er frisk. Jeg skal tenke positivt i forhold til det jeg vil ha helbredet. Sykdom er for meg her det negative og Helse er det positive.

image

Med ønske om en skinnende, helsefull og helbredende dag.

 

– Trinity

5
aug

Endret immunitet & Lekk Tarm Syndrom (LGS)

Dette er et utdrag av Dr. Zoltan P. Rona, MD, MSc som jeg fikk av min helhetsterapeut, Bjørg Jeppesen. (i dette innlegget har jeg bare skrevet det som står i “brosjyren” jeg fikk)

Lekk tarm syndrom av Dr. Zoltan P Rona, MD, MSc

Lekk tarm syndrom (LGS, Leaky Gut Syndrome) er et navn gitt til et svært vanlig helseproblem der den grunnleggende organiske defekten (skaden) er en tarmvegg som er mer permeabel (porøs) enn normalt. Unormalt store avstander mellom cellene i tarmveggen tillater opptak av giftige stoffer i blodet som under sunnere omstendigheter, ville blitt frastøtt og eliminert.

Tarmen blir lekk i den forstand at bakterier, sopp, parasitter og deres giftstoffer, ufordøyd protein, fett og avfall som normalt ikke absorberes i blodstrømmen i sunn tilstand, passerer gjennom en skadet, hyperpermeabel, porøs eller “lekk” tarmvegg. Dette kan bekreftes av spesielle urinprøver, mikroskopisk undersøkelse av slimhinnen i tarmveggen eller fase kontrast eller mørkefelt mikroskopi av levende blod.

Hvorfor har lekk tarm syndrom så stor betydning? Lekk tarm syndrom er nesten alltid forbundet med autoimmune sykdommer, og å reversere autoimmune sykdommer avhenger av helbredelse av slimhinnen i tarmkanalen. All annen behandling er bare symptom undertrykking. En autoimmun sykdom er definert som en sykdom hvor immunsystemet lager antistoffer mot eget vev. Sykdommer i denne kategorien omfatter:

 • Lupus
 • Alopeci
 • Revmatoid artritt
 • Psoriasis
 • Polymyalgia rheumatica (reumatiske lidelser i mange muskler)
 • Multippel sklerose
 • Fibromyalgi
 • Kronisk tretthetssyndrom
 • Sjøgrens syndrom
 • Vitiligo
 • Thyroiditis
 • Vaskulitt
 • Chrons sykdom
 • Ulcerøs kolitt
 • Elveblest
 • Diabetes
 • Raynauds sykdom

Leger kjenner i økende grad viktigheten av mage-tarmkanalen i utviklingen av allergiske og autoimmune sykdommer. Å forstå lekk tarm fenomenet hjelper oss til å gi en sikrere og mer effektiv behandling for å få kroppen tilbake i balanse. Grunnet større mellomrom mellom cellene i tarmveggen enn normalt, absorberes større protein molekyler enn det som er vanlig før de har sjansen til å bli helt brutt ned. Immunsystemet begynner å lage antistoffer mot disse større molekylene fordi det identifiserer dem som fremmede, invaderende stoffer.

Immunsystemet begynner å gå til motangrep på dem. Det lages nå antistoffer mot proteiner som stammer fra ufarlige matvarer. Det menneskelige vev har steder som det kan skapes antistoffer mot, som likner svært på dem som mat, bakterier, parasitter, Candida eller sopp har.

Antistoffene skapt av lekk tarm fenomenet kan komme inn i ulike vev og utløse betennelsesreaksjoner når den tilhørende maten er konsumert eller mikrober er funnet. Autoantistoffer er således skapt og betennelsen blir kronisk. Hvis den oppstår i hjernen, kan Myalgisk encephalomyletis (også kjent som kronisk tretthetssyndrom) bli resultatet. Dersom dette skjer i blodårene, blir vaskulitt (betennelse i blodårene) det resulterende autoimmune problemet. Hvis antistoffene angriper slimhinnene i tarmen, kan resultatet bli kolitt eller Chrons sykdom. Hvis det oppstår i lungene, utløses astma på et forsinket grunnlag hver gang man forbruker samme type mat som utløste produksjon av antistoffer i første omgang. Det er lett å se at vevet i praktisk talt alle organ i kroppen kan bli påvirket av matintoleranse skapt av lekk tarm. Symptomer, særlig dem man ser i forhold som kronisk tretthetssyndrom, kan være mange og alvorlig svekkende.

Betennelsen som forårsaker lekk tarm syndrom skader også det beskyttende belegget fra IgA familien som normalt finnes ien sunn tarm. Siden IgA hjelper oss å avverge infeksjoner, gjør lekk tarm problemer at vi blir mindre motstandsdyktige mot virus, bakterier, parasitter og Candida. Disse mikrobene blir da i stand til å invadere blodet og kolonisere nesten alle kroppens vev eller organer. Når det skjer i tannkjøttet, resulterer det i peridontal sykdom. Hvis det skjer i kjeven, kan det være nødvendig med tanntrekking eller rotfylling for å kurere infeksjonen.

I tillegg til etableringen av matintoleranser ved lekk tarm, blir blodet invadert av bakterier, sopp og parasitter som ikke vil ha trengt gjennom den beskyttende barreren i tarmen ved en sunn tilstand. Disse mikrobene og deres giftstoffer, hvis de finnes i store nok mengder, kan overvelde leverens evne til å avgifte. Dette resulterer i syndromer som f.eks forvirring, hukommelsestap, hjernetåke eller hevelse i ansiktet når individet er utsatt for en parfyme eller sigarettrøyk som han eller hun ikke hadde noen reaksjon mor før utviklingen av lekk tarm syndrom.

Lekk tarm syndrom skaper også en lang liste over mineralmangler fordi de ulike transportproteinene til stede i fordøyelsessystemet som re nødvendig for å transportere mineraler til blodet er ødelagt av betennelsen. For eksempel er magnesium mangel (lav magnesium i de røde blodlegemer) gansek vanlig å finne i forhold som fibromyalgi til tross for et høyt inntak av magnesium gjennom kosthold og kosttilskudd. Hvis transportproteinet for magnesium er skadet, utvikles magnesiummangel som følge av dårlig opptak. Muskelsmerter og kramper kan oppstå som et resultat. Likeledes kan sink mangel på grunn av dårlig opptak føre til håravfall og skallethet, slik som det forekommer i alopecia areata. Kobbermangel kan oppstå i en identisk måte som fører til høyt kolesterolnivå og slitasjegikt. Videre beinproblemer utvikles som et resultat av dårlig opptak av kalsium, bor, silisium og mangan.

Årsakene

Lekk tarm syndrom er i utgangspunktet forårsaket av betennelse i tarmslimhinnen. Denne betennelsen er vanligvis forårsaket av følgende:

Antibiotika, fordi de fører til overvekst av unormal flora i mage-tarmkanalen (bakterier, parasitter, Candida, sopp).

Alkohol og koffein (Sterke tarm irritanter)

Mat og drikke forurenset av parasitter som Giardia lamblia. Cryptosporidium, blastocystis hominis og annen mat og drikke forurenset av bakterer som Helicobacter pylori, Klebsiella, citrobacter, pseadomoas og andre kjemikalier i gjæret og behandlet mat (fargestoffer, konserveringsmidler, oksidert fett).

Enzymmangler (for eksempel cøliaki, laktasemangel forårsaker laktoseintoleranse) NSAIDS (non-steroide antiinflammatoriske legemidler) som ASA, ibuprofen, indomethancin etc).

Resept kortikosteroider (f.eks prednison).

Høy raffinert karbohydrat diett – (f.eks sukkertøy, kjeks, brus, kaker, hvitt brød).

Reseptpliktige hormoner som p-piller.

Mugg og sopp mykotoksiner i lagret korn, frukt og raffinerte karbohydrater. Mer vanlig er det faktum at mange mennesker lider av mycotoxicosis (giftig soppforgiftning).

Lekk tarm syndrom kan føre til dårlig opptak av mange viktige mikronæringsstoffer. Den inflammatoriske prosessen fører til hevelse (ødem) og tilstedeværelsen av mange helsefarlige kjemikalier som alle kan blokkere opptaket av vitaminer og essensielle aminosyrer. En lekk tarm tar ikke opp den næringen den skal. Oppblåsthet, gass og kramper forekommer, så vel som en lang liste av vitamin- og mineralmangler. Til slutt utvikles systemiske plager som tretthet, hodepine, hukommelsestap, dårlig konsentrasjon og irritabilitet.

Reseptbelagt bredspektret antibiotika, spesielt når den tas over lengre tid, utsletter alle tarmens vennlige bakterier som gir beskyttelse mot sopp og amøbiske (parasittiske) infeksjoner, hjelper kroppen å bryte ned komplekse matvarer og syntetisere vitaminer som B12 og biotin. Siden den vennlige tarmfloraen er drept, har kroppen nå intet lokalt forsvar mot parasitter eller sopp som normalt holdes i sjakk. Dette utvikler seg fort og kan utløse tegn og symptomer på leddgikt, eksem, migrene, astma eller andre former for dysfunksjon i immunsystemet. Andre vanlige symptomer på denne ubalansen i tarmfloraen og lekk tarm syndrom er oppblåsthet og gass etter måltider og vekslende forstoppelse og diaré. Disse symptomene er vanligvis kalt IBS (irritabel tarm syndrom) eller spastisk tarmsykdom og behandles symptomatisk av allmennleger og gastroenterologer med spasmolytisk medisin, beroligende midler eller ulike typer av løselig (pysllium) og uløselige (kli) fiber.

Lekk tarm og IBS

Den vanlige oppfatningen om IBS (Irritable Bowel Syndrome) er at det er forårsaket av stress. Irritabel tarm syndrom er den fremste årsaken til henvisninger fra allmennlege til spesialist. I godt over 80 % av tilfellene, tester som intestinal permeabilitet test (en spesiell urinprøve med fastsettelse av opptaksgraden av to typer sukker kalt lactulose og mannitol), CDSA eller mørkefeltsmikroskopi kan avsløre tilstedeværelsen av en overvekst av sopp, parasitter eller sykdomsfremkallende bakterier. Den ene encellede parasitten, blastocystis hominis og ulike arter av Candida er de vanligste mikrober sett i IBS. Det eneste stresset forbundet med IBS er det som er generert av lekk tarm syndrom. Hvis det får lov til å vedvare uten riktig behandling, kan IBS utvikle seg til mer alvorlige lidelser som candidasis syndrom, multiple kjemiske sensitiviteter, kronisk utmattelsessyndrom, mange autoimmune sykdommer og til og med kreft. Det er sjelden IBS lar seg kurere med medisinsk behandling. For å behandle det riktig, er det naturlige behandligner som fungerer best, og må omfatte fjerning av årsaken, eller årsakene, forbedring av gastrointestinal funksjon og helbredelse av slimhinnen i tarmen.

 

– Trinity

23
jul

Anders Behring Breivik, om du har gjort det de sier du har gjort skal du vite; – Vi vil ikke la frykten styre oss

Mørke skyer inn over byen med det store hjertet, Oslo

Mørke skyer inn over Oslo

Mørke skyer rullet inn over Oslo og Utøya igår ettermiddag. Mens vi satt som lenket til tv og internett for å få med oss det som er helt uvirkelig. Vi er rammet av terror. Grusomme handlinger har skjedd mot Norge, mot privat personer og ikke minst mot ungdommer og deres familier.

Stortinget, Oslo

Det er viktig at vi nå står sammen og støtter hverandre og kommer oss gjennom det som har hendt. Stortinget og resten av det politiske Norge vil nå handle til vårt beste. Nå har vi blitt oppfordret til å holde oss hjemme, bort fra Oslos gater i kveld, og ut fra hva som rapporteres på nyhetssendingene har vi tatt denne oppfordringen. Det er klart at det letter arbeidet for de som nå har begynt oppryddingen i hovedstaden vår. For noen flittige mennesker er allerede i gang med å få alt tilbake på rett kjøl.

Vi må ikke la frykten råde over oss nå, med tanke på hva jeg har blogget om de siste dagene så er det viktig å ikke tenke hat, frykt, usikkerhet. Selvfølgelig skal vi få tenke sorg, men sorgen skal alltid gå over i gleden.

Vi får dresse oss opp og ta igjen Oslo, byen vår med det store hjertet. Vi skal tenke modige, sterke tanker – for vi er modige og sterke og vi er et samlet folk. Når vi kobler oss på Universet med modige og sterke tanker vil vi få mot og styrke til å stå samlet og finne den eller de som står bak det hele og gi dem den straffen han eller de fortjener. Jeg ser på Facebook og Twitter at det har dukket opp et navn, Anders Behring Breivik, det var ikke vanskelig å legge 2 + 2 sammen etter at media publiserte adressen til den siktede som sitter i avhør. Politiet oppga tross alt alder, etnisitet og at de hadde gått inn i boligen til vedkommende. Han kaller seg selv nasjonalistisk, men hvorfor går han da til angrep på sine egne landsmenn?? Det skrives at han ikke er psykisk syk, men jeg kan ikke forstå at det går an å gjøre sånne ting med viten og vilje. Jeg føler sympati med hans familie, de kan heller ikke ha det lett i kveld.

Jeg kjenner takknemlighet til de restauranter, klubber osv som holder stengt i hovedstaden i kveld. Det er å vise at vi bryr oss om de som er rammet. Dessuten vet ingen om det vil skje mer. Stemningen i Oslo i kveld er nok preget av sjokk, uforståelse og tristhet.

Stor respekt til alt helsepersonell, politi, brannberedskap og annet involvert redningspersonell i Oslo idag. Å være satt i alarmberedskapen "worst case scenario" er virkelig ingen spøk. Må dere alle være trygge og sterke nå, og støtte hverandre etterpå. Vi må ikke glemme å vise disse omsorgsfulle menneskene omsorg.

Hvil i Fred

Min dypeste medfølelse til alle de som er blitt rammet av de grusomme handlingene, denne tragedien som har rammet oss alle. Må Gud være med oss alle og gi oss styrke.

Jeg kan virkelig ikke forstå hva meningen med å ta ungdommene som var på leir var. De var helt hjelpesløse på den lille øya i Tyrifjorden. Utøya vil aldri bli det samme igjen. Det er én ting å vise sin misnøye med å gå til angrep på de som regjerer, selv om jeg ikke syns det er en god løsning på problemer heller. MEN barn og ungdommer… Nei, jeg er målløs, sjokkert og trist. Jeg nekter å være redd. Jeg nekter å la noen ta fra meg gleden av å like Oslo. Oslo vil alltid være byen i mitt hjerte. Jeg nekter for at noen skal true oss til å la barna våre være inne og spille dataspill hele tiden for det er eneste gangen vi virkelig vet hva de holder på med. Jeg vil at barna våre skal oppleve den friheten jeg er vokst opp med. Den tilliten og tryggheten jeg følte som barn, DEN vil jeg at barna skal oppleve. Det at de våger å klatre i trær, bli skitne på klærne og få blåmerker i lek og utfoldelse, INGEN skal få bestemme at vi skal være redde i vårt land. Vi bor i Norge, et av de beste land å bo i.

 

– Trinity

4
jun

Sensor – eksamen i sykepleie

Så kom eksamenstiden igjen. Det er et sikkert tegn på at sommeren er nær.

I år fikk jeg muligheten til å dra på hytta for å gjøre sensorjobben. Da var det bare å finne et rolig og behagelig sted å sitte for å lese om akutt sirkulasjonssvikt i ulike varianter. Sykepleierfokus med sykepleieprosessen, nat-vit, etikk, lovverket, forskningsartikler, studieoppgaver som skal inkluderes. Ja, studentene har hatt mye å holde styr på i denne hjemmeeksamen.

En gammel hamock

Siden det er midt i skogen så vet jeg at det blir lite avbrytelser og forstyrrelser.

Jeg har nå lest oppgaver så øyet ble sårt, rødt og tørt (eller kanskje det var det skarpe sollyset som gjorde det?). Jeg var nemlig veldig heldig med været. Sol – +20-30oC – Lite mygg, stort bedre kan det ikke bli.

Alle eksamensoppgavene

Jeg måtte finne fram taket til hammocken – for solen ble i sterkeste laget for å lese. Det er en del oppgaver og pensumbøker som må leses nøye for å yte en rettferdig karakter. Det er slitsomt, men utrolig morsomt.

Frapelini

En liten oppfrisking tok jeg meg tid til. En iskald Frapilini med kaffe til meg, og en med jordbær og pasjonsfrukt til junior. Nam!

Håper alle sammen har hatt en like flott og inspirerende Kristi Himmelfart-helg Smilefjes

Jeg kjenner meg heldig som har hatt denne muligheten i helgen.

– Trinity

1
mai

Med ønske om en god 1. Mai

Med ønske om en god 1. Mai for alle som kommer innom her og leser i dag. Første sommerdag, det er noe av det beste jeg vet. Fra jeg var liten gikk vi og ventet på at gjøken skulle synge sitt velkjente ko-ko slik at vi kunne gå uten strømpebukse, sitte på bakken og leke. Gå i skjørt og sandaler, altså nyte at det virkelig var sommer.

Summer-feeling

Dette er også en fridag for arbeidere, bortsett fra de som holder hjulene i gang. Sykepleiere, politimenn, brannmenn, de som jobber i storkiosker, på bensinstasjoner, restauranter, osv – tusen takk til alle som gjør en innsats for å kjempe for arbeidstakeres goder OG tusen takk til de som jobber i dag.

ambulanse

Da jeg var liten var jeg med og gikk i 1. Mai-tog og hørte taler, men det jeg husker fra den tiden er alle de morsomme lekene for barna, is, kaker og sykling – så det er kanskje på tide å finne ut litt mer om hva 1. mai egentlig består i. Jeg vet at det er en internasjonal dag.

1. Mai har blitt feiret som arbeidernes dag siden begynnelsen av 1890-tallet. De første demonstrasjonene og kampene gjaldt 8 timers arbeidsdag. (De ønsket 8 timer arbeid, 8 timer fritid og 8 timers hvile). Jeg kjenner at jeg er takknemlig for alle de engasjerte og kampglade generasjoner før meg, som har gjort det mulig for meg å jobbe som jeg gjør. Nå er det vel viktig at vi ikke faller inn på en sovepute og lar arbeidsgivere, staten, politikere og andre stjele alle de godene fra oss – én etter én… Så stå på alle sammen og engasjér deg for det DU syns er viktig.

Jeg skal ikke stikke under stolen at jeg har lurt inn et par arbeidstimer selv. Nettopp for å rekke alt jeg skal til uka.

Å være lærer er ikke en typisk 9-16 jobb, og jeg er ikke et typisk 9-16-menneske.

 

– Trinity

7
feb

Orden–etter januar

Så er januar over, og nesten ingen snakker om de planene de skulle legge i de tomme kalenderene sine lenger. Nå er kalenderen begynt å fylles opp og tiden blir mer og mer dyrebar. Brukte du januar til å rydde, besøke noen du ikke har sett på lenge, holde kontakten med noen du tenkte på i løpet av julen eller skrive liste over alt du skulle gjøre dette året?

januar

På siden til Organized Home leser jeg hva de anbefalte å ta tak i for januar og hvordan de anbefalte å gjøre det. Noe av det mest interessante jeg leste var at vi som forbrukere lar oss inspirere til å handle i forbindelse med alle disse nye forsettene våre. Reklamen sier; Rydd ut av ditt gamle kjøleskap – og så er det bilde av et helt nytt, shiny kjøleskap – og i tillegg er det Januarsalg. Jeg leste heldigvis dette før jeg skrubbet kjøleskapet etter at jeg tømte det for julens rester tidlig i januar, så jeg ble ikke fristet til å kjøpe meg et nytt kjøleskap.

kjoleskap

Nå har februar kommet og jeg har blitt sløvere i forhold til den ordenssansen jeg lot meg inspirere til å utøve av FlyLady – jeg skrubbet oppvaskkummen, shinet kjøleskap – og fikk forholdsvis god orden i hele huset, men jeg ble slappere og slappere i forhold til å fortsette. Det er vel det som er normalt? Så nå vil jeg ta meg selv litt sammen og forsøke å gjennomføre dette prosjektet. For jeg er veldig flink til å starte opp ting og holde det gående en stund, men jeg er ikke en gjennomfører eller en avslutter. Kanskje dette burde si meg noe i forhold til hva slags jobb jeg egentlig ønsker meg også? Det er ganske spennende å bli kjent med meg – finne mine styrker og svakheter.

Jeg har i alle fall lært at rot i huset gjør meg unødvendig sliten og stresset. Jeg føler meg nesten deprimert av uorden. Jeg rydder konstant, mens det samtidig hoper seg opp rundt meg. Det er nesten som jeg bare flytter på rotet når jeg forsøker å rydde. Etter jeg fikk tatt en skikkelig opprydding i januar og har greid å holde det ryddig så kjennes alt bedre ut. Humøret er lettere. Jeg er ikke så sliten. Det kjennes nesten ut som jeg har vårfølelse allerede Smilefjes.

Dette er noe av det viktigste jeg lærer bort til studentene; Gå aldri tomhendt ut av et rom. Det er alltid noe du kan ta med deg, slik at du sparer deg selv noen skritt og kanskje på denne måten holder du orden lenger.

Orden er i følge kildene i hovedfagsoppgaven min en av kardinaldydene, mens uorden er en av de største unnlatelses syndene – og overdreven orden er faktisk verre enn uorden, spesielt innen sykepleieyrket.

Så nå skal jeg finne fram listen min og se hvordan det har gått, men først… en kopp kaffe Smilefjes som blunker

IMG_0143

 

– Trinity