Skip to content

Posts from the ‘Afrika’ Category

26
okt

Pumba og Timon, de beste venner på jord. Hakuna matata

Her er det påståtte beviset for at Timon og Pumba faktisk lever i beste velgående og at de fortsatt er perlevenner. Eller er det perler for svin å tro at dette bildet er ekte? Det påstås i alle fall at en turist tok dette bildet av radarparet i Tsavo Nasjonalpark i Kenya for en ukes tid siden. Her var de på vei for å se etter noe godt å spise. Eller kanskje de var på leting etter sin veldig gode venn Løven Simbad, men etter at han ble konge og fikk egne barn har han vært noe fraværende i å følge opp sitt vennskap med disse to artige krabatene fra Afrika.

Timon og Pumba i virkeligheten?

Timon og Pumba lever gjennomført i forhold til den livsfilosofien undertegnede forsøker å nå fram til. Hakuna Matata – som er en problemfri filosofi. Hakuna Matata er swahili og betyr noe sånt som “ingen problemer”. De to gode vennene tenker positivt og vet at alt løser seg uten videre bekymringer. Akkurat i tråd med Loven om Tiltrekning.

 

– Trinity

26
sep

Mat-Marked eller Matteater, nå kommer det ett til Oslo også

I slutten av august skrev jeg om at jeg ønsker meg et marked som Mercat de Sant Josep/ Barcelona.

Mercat Sant Josep, Barcelona

Etter turen til Barcelona har jeg drømt om å få et marked som , Mercat Sant Josep i Norge. Tenk så herlig å få gå rundt og handle ferske råvarer hver eneste dag, på en sånn måte. Nam!

Ferskvare markedet i Barcelona, Mercat Sant Josep

Det ser virkelig ut til at jeg skal bli bønnhørt. På Aftenposten.no, Oslopuls står det at vi får et Matteater i Oslo om 49 uker! Under ett år! Jeg kan nesten ikke vente. Det kommer til å bli så spenende – og jeg håper virkelig det blir kjempe populært. Det ser ut til at Matteateret skal plasseres på Vulkan-tomten, mellom Grünerløkka og Maridalsveien. Dette er veldig sentralt, til og med for turister som besøker Oslo er dette bare en liten spasertur fra Oslo S.

I København åpnet de sitt Matmarked for en snau måned siden og det står i samme artikkelen at det allerede har blitt en stor suksess. Jeg skal en tur til København i november så jeg gleder meg til å ta turen inn til disse 6600 kvm med gourmet mat og lukter.

Det første Matmarkedet jeg var innom var nok i Mombasa i Kenya i 1993. Jeg kan enda huske luktene og inntrykkene etter det besøket. Det fantes så mange frukter og grønnsaker jeg knapt hadde sett i mitt “beskyttede liv” i Norge. Den gangen var det stort sett bare menn som var i Mombasa Market og noen turister. Vi hadde fått høre at vi måtte være veldig forsiktige når vi gikk dit. Tyveri var like vanlig som handel den gangen. Skjønt, denne advarselen gjaldt nok i hele Mombasa for oss turister. Vi var garantert å bli lurt mer enn én gang per dag – og det ble vi.

Mombasa Market - Mombasa Markedet

Jeg tok, dessverre, ingen bilder inne på markedet selv, så jeg har lånt noen fra nettet for å gi et lite inntrykk av hvordan det opplevdes.

Krydder i fleng, luktene er intense på Mombasas MatmarkedMylder av folk som handler matvarerJeg husker best mangfoldet av eksotiske frukter og mat, luktene og at det stort sett var bare menn i Mombasas Market

Alle hjerter burde glede seg til høsten 2012. Jeg skal i alle fall bli en flittig bruker, selv om jeg bor 9 mil fra hovedstaden.

 

– Trinity

14
mar

Mitt magiske Kenya, Afrika

Etter innlegget her i går fikk jeg lyst til å se om jeg hadde noen bilder fra Kenya-turen i 1993, og jeg fant noen av dem. Scannet dem inn og vil bare vise noe av det her. Som jeg sa i går hadde jeg virkelig dårlig fotoutstyr med meg den gangen, men det inspirerte meg til å ønske å fotografere mer.

Dessuten er det morsomt å se hvor utrolig vakker jeg var den gangen – og det jeg virkelig undrer meg over i dag er at jeg ikke visste det eller skjønte det den gangen. Nå er det jo for sent…

Madrasser_i_gata

Reisen gikk fra Oslo til Mombasa, Kenya via en mellomlanding i London og en i Nairobi. Siden det var i juletider hadde jeg heldigvis med meg en tykk strikkejakke – den trengte jeg virkelig da vi mellomlandet i Nairobi, for der var det kaldt. Når jeg nå skulle sette meg ned å skrive så blir jeg helt overveldet over all informasjon som finnes her på internett. Tenk om jeg hadde hatt mulighet til å forberede meg på denne måten før jeg skulle dra – så hadde jeg nok fått enda mer ut av det oppholdet.

Etter ankomst Mombasa tok vi en liten tur rundt i sentrum, med lokal guide for oss og den andre norske familien som bodde på samme hotell. Det var varmt og utrolig mye spennende å se på. Vi gikk og tviholdt på veskene våre, for vi fikk stadig høre av vår lokale guide at det var mye lommetyveri i sentrum. Vi ble ikke utsatt for noe på denne turen.

walking_the_street

Det var så fasinerende å se hvordan håndtverkere satt og jobbet i gatene. Skreddere, snekkere osv.

working_in_the_street

smykker

Og smykkene var fristende, men vi ble ikke spesielt oppfordret til å kjøpe det i gatene og de små butikkene. Vi ble derimot invitert inn i store gullsmedbutikker, men jeg var student på den tiden, og dessuten veldig ung – så jeg kjøpte ikke noen smykker. Det har jeg angret på mer enn én gang.

Tsavo_East

En dag leide vi minibusser og kjørte til en av Kenyas nasjonalparker. Tsavo East, som ligger rett nord-øst for Mombasa. For en som kommer fra Norge og knapt hadde vært utenfor landets grenser var det helt enormt å oppleve dette.

KenyaTsavoEastMap

Me_at_Tsavo_East

warning_danger

Vi ble advart mot å forlate bilen under kjøreturen i nasjonalparken. Når vi var inne på Logdene var det greit å gå ut av bilen, selv om det faktisk var ville dyr inne på de områdene også.

baboon

Dette er det nærmeste jeg har vært en levende bavian. Bavianene – Baboons satt langs veien og tagg for mat. De var helt super beigeistret for salt chips. Vi fikk ikke ta på dem eller noe, for de var farlige. Og i ettertid har jeg hørt om bavianer som kidnapper babyer og dreper dem. Jeg har vært med og sett tennene på bavianer og de er skarpere enn tennene til en svartbjørn fra Canada.

baboon2

Det var umulig å bli litt begeistret for disse søte bavianene.

giraffer

Så kom disse mektige giraffene mot oss – du kan nesten ikke se dem på dette bildet – men de er der, lengst ut i horisonten. Jeg ble overveldet av både giraffer, elefanter og termittuer.

kenyas_red_sand

Og ikke for å glemme den spesielle røde Kenyanske sanden, luktene og lydene. I mange år kunne jeg huske følelsene av dette når jeg så program fra Afrika.

mer_giraff

Her har vi kjørt enda nærmere giraffene, men jeg beklager at de ikke kom tydeligere fram.

vannboffelbad

I denne gjørma står vannbøflene og koser seg i varmen.

fisherman

Ute på det indiska hav så vi flere lokale fiskermenn i sine karakteristiske trebåter med sine fiskegarn.

dead_tree

På hotellet hadde vi en fast servitør, hver dag. Justin het han og han var utrolig hyggelig. En dag kom vi på en super idé – han skulle jobbe hele julen og nyttåret så vi spurte han om muligheten for at han ville ta oss med ut på landsbygda der han kom fra.

kitchen_aid

Det var, som alt annet, en helt uforglemmelig tur. Vi kjøpte med en kasse coca cola (pittesmå glass flasker), og vi måtte love på tro og ære at vi kom tilbake til butikken med tomgodset. Og det gjorde vi selvfølgelig. Her er vi på vei inn i kjøkkenhytta – det var en egen hytte i bakgården. Der kokte de all maten de spiste. Inne i soverommet var det senger, men rundt over hele huset gikk høns og andre dyr fritt. Dette var noe av det jeg reagerte mest på. Bente, den andre norske kvinnen som var med var sykepleier og jeg var sykepleierstudent hjemme i Norge. Kanskje ikke så rart vi reagerte på enkelte deler av opplevelsene.

lovely

Så kom turen til Mamba Village Crocodile Farm. Mamba Village er Øst Afrikas største krokodille farm, og er du i Mombasa er det verdt å ta turen innom.

white_crocodile

Her holdt de på å avle opp hvite krokodiller – du kan se de utpeker seg i vannet. Det var nok bare albino krokodiller. Farmen hadde som politikk at de tok vare på alle krokodiller, de hadde en innhengning med disabeled – funksjonshemmede krokodiller, enten fra fødsel eller etter slåsskamper.

ingen_bading_idag

Det var mange morsomme skilt rundt i parken. “No swimming or bading today” – ironisk, sarkastisk humor. Det fristet ikke med bading i denne dammen – spesielt ikke når vakten hadde fôringsrunde.

big_daddy

Så var det parkens store skrekk; Big Daddy. Den var over 4 meter lang og veide drøye 2000 kg. Denne hadde de fanget ute ved kysten av Kenya og den hadde helt sikkert drept flere mennesker.

big_daddy2

En enormt svær krokodille.

mich

Og jeg avsluttet besøket på krokodillefarmen til å smake krokodille stek – og det var virkelig nydelig.

swimmingpool_Mombasa_Beach_Hotel

Dette er bassenget på hotellet der jeg bodde – Mombasa Beach Hotel, et godt hotell nord for Mombasa sentrum. Det ligger rett ved stranden til det indiske hav. Rundt juletider holdt havet ca kroppstemperatur inne ved land – det var nesten umulig å kjenne om jeg vadet utover i vann, utrolig, men sant.

moi

Med vennlig hilsen fra Afrika – og dette var en helt annen type reise enn den jeg hadde i Namibia. Jeg skulle gjerne hatt muligheten til å reise tilbake til Kenya. Varmen, både temperaturen og fra menneskene jeg møtte. De snakker godt engelsk og er veldig vennlige.

 

– Trinity

13
mar

Mitt magiske Namibia, Afrika

Fotodrømmen

Å få dra til Afrika å fotografere har alltid vært en drøm. Den første turen jeg hadde til Afrika var i 1993, da var jeg i Kanya, men med et veldig dårlig fotoutstyr. Da jeg kom hjem derfra kjøpte jeg mitt første speilreflekskamera. Når jeg nå skulle få muligheten til å reise til Afrika igjen, måtte jeg bare ha bedre fotoutstyr enn sist. Så jeg gikk til anskaffelse av et digitalt speilreflekskamera fra Canon og et zoomobjektiv. Selv om jeg nå hadde oppgradert fotoutstyret fra sist Afrikareise vil jeg si at neste gang skal jeg ha enda bedre utstyr enn denne gangen.

Etter jeg kom hjem bestemte jeg meg for å gå fotokurs, jeg må lære enda mer om hvordan kameraet virker og hvordan jeg kan få best mulige bilder.

Zebraskinn i blodvann

Dette er tatt fra en jakttur i høyfjellet i Namibia, da ble det skutt fjellzebra. Dette er en Hartman Zebra, som lever i fjellet i Namibia. Denne er skutt nær toppen av fjellet som går over til å bli Namibiaørkenen. Disse zebraene bor i fjellet om dagen og om natten, men de er nede i lavlandet og spiser og drikker i løpet av kvelden og på natt-morgenen før de setter kursen mot høyden i morgengryet. Derfor er det viktig å være på plass så tidlig som mulig etter soloppgang for å kunne jakte på disse zebraene. Det var en strabasiøs dag både for jegerne og fotografen.

Jakt trofé fotografering

Ved hvert skutt dyr ble det tatt trofébilder. Her er det av et vortesvin med noen flotte tenner. Guiden tok bildene og jeg har tatt bilde av hendelsen.

Solnedgang i Namibia

Solnedgang over steppene

Solnedgang i Namibia

Det er noen fantastiske soloppganger og solnedganger i Namibia, fargene er så intens at det nesten kan ta pusten fra meg. Selv om jeg har forsøkt å fotografere det kan det aldri beskrive den intense følelsen. Det må oppleves.

Wait-a-bit

Mange trær i Namibia har torner, og det er ikke små rosetorner jeg snakker om, det er skikkelige “spyd” – disse var helt suverene som tannpirkere, hvis du bare greide å få tak i en uten å stikke deg for mye. Det var flere sorter torner de kalte for “Wait-a-bit” = “Vent-litt” – de hadde mothaker ytterst på tornen, slik at en ble hengende godt fast om en var uheldig å komme for nære treet.

Oryx - Gemsbuck

Alle dyrene som ble skutt på denne turen ble til troféer. Kokken på stedet der vi bodde serverte middag og lunsjretter basert på de dyrene som ble skutt. Slik at jeg har smakt på det meste av det kjøttet som ble servert. Alt kjøttet ble brukt og hvis de fikk for mye så kom en lokal slakter og hentet overskuddet slik at det ble solgt i butikken. Zebra var ikke et dyr de laget middag av, men det ble en fantastisk god salami. Til lunsj fikk vi alltid med niste, den var ofte innbakt rester fra gårsdagens middag. De ansatte på farmen fikk også del av kjøttet, men de samlet alltid inn magesekken fra alle dyrene – dette brukte de til å lage en tradisjonell-middag. Den fikk jeg meg aldri til å smake.

Bosted i ruiner

Det er svære landområder i Namibia – og det finnes endel ruiner, noe som blir flotte fotoobjekter for meg.

Gnu - Wildebeast ved inntørket vannhull

Gnu - Wildebeast

Vannhull

Det er fuglereiret sitt det

Dette er “et” fuglerede. Hele treet er fult av små reder, samt en busk bak treet er okupert til å være fuglerede. Det var fantastisk mange småfugler som fløy ut og inn av små hull i disse rede-klasene. Vi ble oppfordret til å ikke gå for nære for i ormåder rundt disse trærne er det veldig mye slanger. Slangene spiser sikkert fugler og fugleunger?!

Running Zebra

Vi så mye zebra. Det ga meg en veldig sterk følelse av frihet – de løpende zebraene i flokker.

Namibisk landskap

Å kunne sitte under et tre i afrika

Ofte tenkte jeg på muligheten for å sitte under et akasietre og lytte til naturens lyder, mens jeg kunne meditere under treets skygge. Nå ble det aldri helt sånn, men stort sett hver dag fant vi et stort tre, eller et vannhull i skyggen for å slappe av en times tid til lunsj. De kalte det en “drive-in”.

Speiding

Sitroner

Sitrusfrukter var et vanlig syn inne på farmene. Vi fikk sett både sitron, apelsin og mandarin hengende fra sine trær. Her fikk vi også lov å plukke apelsiner og smake – det er også en helt ufattelig opplevelse. Det samme gjaldt forøvrig rundt disse trærne, som rundt de trærne med de store fugleredene. Vi måtte være veldig varsomme fordi det var mye slanger i trærne og i tillegg bier og veps.

Vadefugl - Namibia

Magiske Afrika

En kort hilsen fra mitt magiske Afrika. Hvis du er interessert i se flere bilder og høre mer om vår jakttur til Namibia kan du gjøre det her: Namibiajakt.no

Neste reise skal bli enda tydeligere i fotografiets-tegn. Jeg kan nesten ikke vente på å få muligheten til å dra.

 

– Trinity