Skip to content

Posts from the ‘Historie’ Category

5
feb

Viking lover

§ 1 Vær modig og aggressiv

Vær direkte

Grip alle muligheter

Bruk ulike angrepsmetoder

Vær allsidig og smidig

Angrip ett mål av gangen

Ikke planlegg alt til minste detalj

Bruk kvalitets våpen

Vikinglov § 1 Vær modig og aggressiv.

 

§ 2 Vær forberedt

Hold våpnene i god stand

Hold deg i form

Finn gode kamp frender

Bli enig om viktige områder

Velg en leder

Vær alltid beredt

 

§ 3 Vær en god kjøpmann

Finn ut hva markedet trenger

Ikke lov det du ikke kan holde

Ikke krev for høye priser

Innrett deg slik at du kan komme tilbake

Vær en god kjøpmann

 

§ 4 Hold orden i leiren

Hold ting i orden og organisert

Arranger morsomme aktiviteter som styrker gruppen

Sørg for at alle gjør nyttig arbeid

Konsulter alle medlemmene i gruppen for råd

Hold orden i leiren

 

Da jeg ryddet i en del gamle kort fant jeg igjen disse Vikinglovene. De er utrolig relavante også i dag. Det finnes ikke et snev av Jantelov i disse gamle lovene som eksisterte i vikingetiden. Hvor kom egentlig Janteloven inn fra? Hva var det som gjorde at nordmenn begynte å få så dårlig selvfølelse at vi var nødt til å rakke ned på andre som var modigere enn oss selv? Det er kanskje på tide å ta tilbake disse gamle Vikinglovene? Vær modig og aggressiv, Vær forberedt, Vær en dyktig forhandler og Hold orden i leiren. Disiplin, mot og kløkt – det ser ikke ut til å ha skadet noen før. Vi har nok litt for lite av disse gamle, verdifulle dydene i vårt samfunn i dag. Det er bare den enkelte av oss som kan gjøre noe med det. Lykke til.

 

– Trinity

11
jul

Bitterstern – Nordic

På esken skriver produsenten: “Bitterstern er en kraftig og bredspektret bittertinktur for bedre fordøyelse og harmonisering av mage-tarm funksjonen. Oppskriften bygger på tysk, kinesisk, ayurvedisk og nrodisk folkemedisin.

Godt for mage, tarm og ditt daglige velbefinnende. Bitterstern fremstilles ved en alkoholekstraksjon av nøye utvalgte og kontrollerte urter og krydderurter.”

Bitterstern anbefales ved:

  • Uvelhet og lett kvalme
  • Når du har spist og drukket for mye
  • Ved reisesyke
  • Romling og oppblåsthet
  • Godt for fordøyelsen

bitterstern urtetinktur

Nå vil jeg si at jeg var heller skeptisk til disse dråpene, det handler nok mer om meg enn om naturmedisin, for nok en gang ser det ut til at jeg må bøye meg i støvet og innse at naturmedisin har god effekt på kroppen min.

Sankta Hildegard (katolsk.no)

Oppskriften til Bitterstern kan spores tilbake til Hildegard von Bingen. I middelalderens Europa var hun kjent for sin medisinske viten, biologi-kunnskap og sine skrifter. Klosteret Rupertsberg ligger i Bingen, i Sør-Tyskland, der hadde Hildegard sitt virke.

Hildegard von Bingen

Sankt Hildegard von Bingen (1098-1179) som den katolske kirke presenterer som en bemerkelsesverdig kvinne: dypt engasjert i sin søken etter Gud, venn av Herren og en pastor for sjeler. Hun ble 80 år, noe som var veldig høy alder på den tiden hun levde. Hildegard von Bingen, blir husket for å være en abbesse, en reformerer, en teolog, en tekstforfatter, en mystiker, en biolog, en miljøforkjemper og en samtalepartner for verdens herskere (kilde).

ryllikkvannrotlavendel

galangarotkarvegentianarotfennikel

Et lite utvalg av urtene som finnes i Bitterstern.

Jeg er så utrolig glad for at homeopat og helhetsterapeut, Bjørg, anbefalte meg å prøve Bitterstern. Nå lurer jeg på om jeg blir nødt til å drikke disse utredråpene hver gang jeg skal spise noe, hele livet? Nå har jeg til og med tatt omega 3 noen dager uten å bli skikkelig uvel, nå er det bare litt lett raping, som alle andre, men ikke oppkast og sure oppstøt hele dagen og natten – hadde det bare vart for alltid. Som sagt – jeg prøver nå ALT for å bli bra i magen.

Er det noen som har erfaring med Bitterstern?

– Trinity

19
jun

Praha – alle byers mor

I Pinsen var jeg så heldig – jeg fikk meg en langweekend i Praha, alle byers mor.

Praha

Jeg var ikke så begeistret i forkant, hadde ingen forventninger eller tanker om hva jeg skulle oppleve. Jeg skulle dra nedover med mitt digitale speilreflekskamera og bare ta det piano. Før jeg dro kjøpte jeg et par bøker om Praha, for jeg liker å være forberedt når jeg reiser. Denne gangen rakk jeg ikke å lese bøkene før jeg dro, så jeg følte meg litt blank når jeg ankom.

Så jeg trakk pusten og bestemte meg for å gå til venstre ut fra hotellet og håpe på at jeg skulle møte noe spennende. Dette viste seg selvfølgelig å være i motsatt retning av gamlebyen, på vei ut fra det jødiske området, bort fra elven, og akkurat i utkanten av det som pulserer midt i byen. Siden jeg ikke hadde spist noe særlig fant jeg ut at jeg ville sette meg ned på en fortausrestaurant og fant en der det var et bord ledig. Jeg satte meg ned, og oppdaget at det var en italiensk restaurant. Så begynte jeg å tenke på hva jeg ville spise. Sjekket menyen, men ble ikke veldig fristet av noe. Så tenkte jeg at jeg fikk se meg litt rundt, hva spiste de andre? Jeg skjønte fort at det var dagens spaghetti de satt og koste seg med. Og med den søte stemmen til en veldig god venninne i bakhodet som sier: “I Spania lønner det seg alltid å bestille “dagens rett (plato del dias)” til lunsj.” – og det gjorde det i Tsjekkia også.

lunchpasta_con_salma

Spaghettien var virkelig al dente. Laksen smakte fortreffelig med det tilbehøret som var sammen med (ruccola, basilikum og tomater).

Dette måltidet skal jeg nok huske resten av mitt liv.

Tsjekkisk mat er som god gammeldags norsk husmannskost. Grillede griseknær sto høyt i kurs i Praha. Jeg smakte ikke på dem. De ble servert med to sorter surkål og dumplings – som er kokt brød, og i noen tilfeller en form for klubb/kumle/potetball. Alt dette er det jeg kategoriserer som tung mat, så jeg holder med Jahn Otto Johansen som foreslår å finne en god salatbar i ny og ne når du besøker Praha.

Jeg fant en koreansk restaurant også, maten var god, men ikke som den koreanske maten jeg har fått servert i Oslo.

Koba_koreansk_Praha

Jeg hadde en del tid for meg selv, så jeg fikk kjørt litt trikk, noe jeg virkelig setter stor pris på  å kunne gjøre. Det er godt utbygd offentligtransport i Praha, jeg reiste både med buss, trikk og t-bane. Alle ruter gikk så og si kontinuerlig gjennom dagen. Jeg ventet aldri mer enn 5-7 minutter før jeg kom meg avgårde.

Trikk_Tram_PrahaTomas Bican Tram

Så ble det tid til litt sightseeing, dette gjorde jeg noe på instinkt og noe ut fra boken til Jahn Otto Johansen. Det er noe av det flotteste jeg har opplevd; å bruke en ordentlig reisebok i stede for disse reise guidene. Jahn Otto Johansen skriver godt og historiene han skriver er veldig interessante å lese samtidig som jeg opplever det jeg leser om.

jahn otto johansen

Samtidig begynte jeg å lytte til Franz Kafka på lydbok, jeg hørte på “Prosessen”. Dette gjorde opplevelsen av Praha veldig interessant. Det er første gangen jeg utforsker en by eller et sted på denne måten, men jeg er sikker på at det ikke er siste gangen.

Franz_Kafka

Det sto Franz Kafka på denne statuen. Og siden jeg akkurat har begynt å lese/ høre på hans skrevne ord så vet jeg enda ikke hva den skal forestille.

sodiak_uret

Zodiak Uret på Gamletorget i Praha er verdt å beskue. Den er fargerik og vakker, jeg greide ikke å tolke den mens jeg sto der, men når jeg så på bildene mine i etterkant så skjønte jeg at den symboliserer både time, minutt, måned – eller stjernetegnet vi er inne i nå. Hver hele time kommer det figurer ut av klokken og da stopper mengder av turister opp foran klokken. Fra øverst i klokketårnet sto det også en trompetist og spilte livlige toner samtidig.

Karlsbroen

Karlsbroen, Charles bridge eller Karlov Most – det er snakk om den samme gamle broen som går over elven Moldau. Dette bildet ble nok tatt da det var blitt litt for mørkt å fotografere uten tripoden, men lyset ble veldig vakkert så jeg tar det med og viser det fram alikevel.

St.Vitus Katedralen

St. Vitus Katedralen som er en del av slottet som ruver i høyden over Praha, ble påbegynt bygd i år 925, den første kirken var også tilegnet Vitus. Praha har en veldig rik historie. Mange bygninger er bevart gjennom årene – da de ikke ble hardt rammet under verdenskrigene og komunistene ikke rev ned de gamle bygningene under okupasjonen etter 2. verdenskrig.

Vitus katedralen

Inne i St. Vitus katedralen er det utrolig flott. Høyt under taket. Fargene som kommer inn gjennom de store glassmaleri-vinduene er et spill på vegger og tak.

Den_siste_hvile

Inne i katedralen hviler flere av de store lederne av Praha, Tsjekkia.

inspeksjonsrunde

Utenfor katedralen, på slottets område patruljerte gardister. Tsjekkias president holder til i slottet nå.

Prahas_tiggere

Praha var heller ikke uten tiggere, men de var ikke påtrengende og de vistes nesten ikke. Dette var en typisk stilling å se tiggere i. På kne og albuer med hodet vendt ned, mens de hadde en kopp eller en lue i hånden. De sa ikke noe, de så ikke på meg med store triste øyne og plaget ingen der de satt og tagg. Skjønt mitt hjerte ble oversvømt av denne ydmykende stillingen, så de oppnådde nok mye mer enn de tiggerne vi finner i Norge (Oslo).

jødisk_gravplass

Den jødiske gravplassen, der det skal være rundt 12000 gravsteiner, den eldste fra 1439 og den eldste fra 1787. Jeg gikk ikke inn der for det var stapp fult av turister hele tiden, så jeg snek meg til et bilde etter stengetid.

hestedrosje

Flere avlternativer til å gå rundt i byen kan du finne i sentrum. Både hest, veteranbil, sykler (i flere varianter) og segways. De som brukte segway hadde orange vester/ jakker på seg og var godt synlig i trafikken. Neste gang jeg skal på reise skal jeg se på muligheten for å prøve en sånn.

segway_prahasegway_x2

Dette var den kuleste sykkelen i bybildet. Det var en som styrte – han som sitter i kjøreretningen, de andre hadde bare pedaler og holdt seg fast i et fast styre. Det var virkelig mye latter og spetakkel når de syklet rundt, for ingen av de turistene som var med sykkelen syklet i kjøreretningen Smilefjes

alternativ framkomst

 

Takknemlig for en flott helg i vakre Praha!!

– Trinity

1
mai

Med ønske om en god 1. Mai

Med ønske om en god 1. Mai for alle som kommer innom her og leser i dag. Første sommerdag, det er noe av det beste jeg vet. Fra jeg var liten gikk vi og ventet på at gjøken skulle synge sitt velkjente ko-ko slik at vi kunne gå uten strømpebukse, sitte på bakken og leke. Gå i skjørt og sandaler, altså nyte at det virkelig var sommer.

Summer-feeling

Dette er også en fridag for arbeidere, bortsett fra de som holder hjulene i gang. Sykepleiere, politimenn, brannmenn, de som jobber i storkiosker, på bensinstasjoner, restauranter, osv – tusen takk til alle som gjør en innsats for å kjempe for arbeidstakeres goder OG tusen takk til de som jobber i dag.

ambulanse

Da jeg var liten var jeg med og gikk i 1. Mai-tog og hørte taler, men det jeg husker fra den tiden er alle de morsomme lekene for barna, is, kaker og sykling – så det er kanskje på tide å finne ut litt mer om hva 1. mai egentlig består i. Jeg vet at det er en internasjonal dag.

1. Mai har blitt feiret som arbeidernes dag siden begynnelsen av 1890-tallet. De første demonstrasjonene og kampene gjaldt 8 timers arbeidsdag. (De ønsket 8 timer arbeid, 8 timer fritid og 8 timers hvile). Jeg kjenner at jeg er takknemlig for alle de engasjerte og kampglade generasjoner før meg, som har gjort det mulig for meg å jobbe som jeg gjør. Nå er det vel viktig at vi ikke faller inn på en sovepute og lar arbeidsgivere, staten, politikere og andre stjele alle de godene fra oss – én etter én… Så stå på alle sammen og engasjér deg for det DU syns er viktig.

Jeg skal ikke stikke under stolen at jeg har lurt inn et par arbeidstimer selv. Nettopp for å rekke alt jeg skal til uka.

Å være lærer er ikke en typisk 9-16 jobb, og jeg er ikke et typisk 9-16-menneske.

 

– Trinity

9
mar

I dag er det Askeonsdag

Så er tiden for faste kommet. Fasten innledes med Askeonsdag og skal vare i 40 dager fram mot Påske. Fra et liturgisk synspunkt er dette en av de viktigste dagene i året. Det er på denne dagen den liturgiske sesongen av fasten åpner. På grunn av at denne onsdagen og de påfølgende tre dagene regnes med steg dagene fra 36 til 40 faste-dager. Dette knyttes opp mot at Herren fastet 40 dager i ørkenen. I den kristne fastetiden regnes ikke søndager med, for en skal ikke faste på søndag, derfor regnes fastetiden som 40 dager. På denne dagen skulle palmeblader fra året før samles inn og brennes, helst sammen med eteriske oljer, så skulle asken bli smurt som et kors i pannen på de kristne som deltok i messen.

askeonsdag2kors

I min familie har jeg vokst opp med at vi ikke spiser kjøtt på denne dagen. Vi har alltid spist lutefisk, noe jeg tror var en tradisjon i min fars familie.

askeonsdag4lutefisk

Desto mer jeg leste om askeonsdag på nettet ble jeg litt i tvil på om dette er dagen vi innleder fasten med et måltid uten kjøtt, eller om vi starter fasten idag, og da skulle vi jo ikke spist noe.

askeonsdag3

Så fant jeg dette bildet under RECONnecting to the TRUTH og det var knyttet opp mot askeonsdag, så da kjenner jeg at vi som har spist fisk i dag har vært inne på noe riktig.

askeonsdag1

Bønnen er lånt fra ramblingsfromron.com

Og jeg serverer, tradisjon tro, lutefisk i dag Smilefjes

 

– Trinity

8
mar

Feittirsdag med rotgraut og tilbehør

I dag er det feitetirsdag, eller feittirsdag som vi sier på trøndersk. For meg betyr det rotgraut, saltkjøtt og røkte kjøttpølser til middag. Rotgraut er kålrabistappe. Jeg lager den fra bunnen av ved å koke kålrabi og potet. Så moser jeg begge deler sammen og blander i litt kraft etter koking av saltkjøtt. Smaker til med salt og pepper. Nam – det er godt. Saltkjøttet står og koker til det er mørt og nesten ramler fra hverandre. Pølsene får et lett oppkok. Vi serverer det hele med kokte poteter og litt sprøstekt bacon.

feittirsdag_rotgrautfeittirsdag_saltkjott_rotgraut

Dette er dagen før fasten begynner (wikipedia). I går var det blåmandag, søndag hadde vi fasetlavenssøndag og i morgen er det askeonsdag. Grunnen til at det kalles feittirsdag er at det var meningen at vi skulle spise oss opp på skikkelig næringsrik mat for å ha noe å tære på når fasten satte igang.

Feittirsdag er kjent under mange navn rundt i verden. På engelsk kalles det Fat Tuesday eller Shrove Tuesday. På fransk kalles dagen Mardi Gras og er den dagen da karnevalet avsluttes med en stor fest som introduksjon til fasten. Tysktalende land kaller denne dagen Fastnacht Day. Tradisjonene er noe ulike, men har alle et snev av likhet i seg. Mye mat, feiring og fest, før de harde 40 dagene kommer.

feittirsdag_mardigras

 

– Trinity

8
jun

Smittevern

miasmer og smitte

Her om dagen var jeg innom “gamle rikshospitalet” i Oslo og der henger det små skilt med historier fra fortidens helsevesen. Heldigvis utvikler helsevesenet seg stadig raskere slik at vi hele tiden finner nye måter å beskytte både pasienter og helsepersonell på.

På dette skiltet står det: Miasmer og smitte. Rikshospitalet led under de skoleretninger som den gang preget medisinen mht. smitte og smitte måter; “tiden var saare uheldig for dette arbeide. Man visste jo ikke at man stod paa tærskelen til en helt ny epoke: Antiseptikken”. I utkanten av Europa, på de norske breddegrader, hadde man ikke tatt inn over seg at Semmelweis påpekte renslighetens betydning og at Lister påviste betydningen av antiseptisk metode i kirurgien. Selveste Florence Nightingale gikk i bresjen for plan og orden på hospitalene og begrunnet hvor viktig det var med hygieniske tiltak som sanitære anlegg, diettkjøkken, rent sengetøy og vinduer som kunne åpnes for å slippe frisk luft inn. men disse hygieniske prinsippene ble langt fra allement brukt ved sykehusbyggingen, noe hospitalet senere kom til å lide under til langt ut på 1900-tallet. Legestanden var påvirket av forestillinger om miasmelære og kontagier, og flertallet mente at uren luft var hovedproblemet ved sykdom. “Hospitalsykdommene, den lumske fiende. – de truet jo fra luften, luftbedærvet fra jordbunden eller fra hva der udgaar fra de syge”.

Miasme stammer fra Gresk og betyr en giftig gass eller tåke som de trodde var laget av partikler fra råtnende materier som kunne forårsake sykdom, som kolera og svarte dauen, og den ble gjenkjent pga sin grusomme/ skitne lukt. De så på det som en form for forurensning som de kalte “bad air”. Det fantes en egen teori som ble kalt miasme teorien som bygde på at mennesker ble syke gjennom luften. Det kan være noe riktig i dette fordi på den tiden lå smogen tett over byene pga industri, fyring etc.

På Ullevål sykehus hadde de Miasmetårn utenfor infeksjonsavdelingene. Rundt 1880 ble dette kalt Epidemisykehuset. Disse miasmetårnene ble brukt for å frakte frisk luft inn i avdelingen. Luften ble filtrert og gikk i rør under bakken og inn ventiler på veggene. Avdelingene hadde vinduer eller glugger oppunder takene inne som sto åpne for å få forurenset luft ut av rommet. Utenfor avdelingene var det store hekker med trær som igjen kunne rense den forurensede luften som kom ut.

smittevern

Hver gang jeg har hatt sykepleierstudenter i sykehuspraksis har jeg tatt de med på en omvisning på museet på Ullevål sykehus (Oslo Universitetssykehus), det er like spennende hver gang. De som jobber der gjør virkelig en god jobb for å samle små skatter fra gagne tider. Blant annet så står det en “sykepleier” i fult smittevern utstyr der. (Jeg har sakset inn en som er kledd i dagens versjon i tillegg.)mor barn

I Christiania på tidlig 1900-tallet herjet spanskesyken og barn som ble innlagt fikk ikke være der sammen med sine foreldre. Foreldrene måtte stå på balkongen utenfor vinduene for å se sine barn mens de var innlagt. I dag har vi heldigvis lovfestet at barn har krav på å ha minst en av sine foreldre hos seg under hele sykehusinnleggelsen.

Personlig er jeg interessert i Oslo bys historie i tillegg til Sykepleiens historie så da jeg skulle skrive hovedfaget mitt falt det naturlig å slå disse to temaene sammen. Jeg skrev om Etikkundervisning for sykepleieelever på tidlig 1900-tallet og sammenlignet noe med dagens pensum i etikk i sykepleierutdanningen. På tidlig 1900-tallet inngikk hygiene og orden i etikk. Det var snakk om personlig hygiene, åndelig hygiene og hygiene knyttet til smittevern. Både orden og hygiene er noe vi ser på som medfødt, men det er ikke riktig. God orden og gode hygieniske rutiner kan vi lære oss. De fleste begynner å lære det som barn, men det er også fult mulig å lære det som voksen. Alt som skal til er å få økt fokus på det. Og etter hvert blir det naturlig.

http://www.duo.uio.no/sok/work.html?WORKID=55871

Etikk for  sykepleieelever

Smittekjede

I dag er vi igjen opptatt av hygiene på grunn av smittsomme sykdommer, som svineinfluensaen som herjet i vinter. Barna ble opplært til å vaske hendene, sprite hendene og hoste i armkroken. Store kampanjer ble gjennomført, med plakater om hvordan håndhygiene skal foregå – disse hang på “alle” offentlige toalett og lignende. Det er ikke mange år siden vi hørte om fugleinfluensa, sar-viruset. Vi vil sikkert se enda flere pandemier før vi lærer oss hvordan vi opprettholder god håndhygiene i det daglige. Nå som “faren er over” i forhold til svineinfluensaen observerer jeg at færre og færre drar rundt på sin lille desinfeksjonssprit flaske.

I helsevesenet er sykehusinfeksjoner et stadig voksende problem, selv om vi VET at gode hygieniske rutiner bryter smittekjeden. Det er bare å fjerne en utgangsport eller en inngangsport for å slippe smitte 😉

Håndhygienens far: I Wien på midten av 1800-tallet oppdaget I.P. Semmelweis at enkel håndvask kunne forhindre dødsfall blant de fødende kvinnene som ble innlagt i sykehuset der han var assistent lege. Han og hans kolleger gikk fra å håndtere de døde, som de stelte og obduserte. (Det var på denne måten de lærte hvordan kroppen var oppbygd og hvordan sykdom hadde sammenhenger i kroppen. ) Vanligvis gikk legene rett fra de døde til de fødende og dermed ble de fødende smittet og fikk barselfeber. Semelweiss ble ledd av blant sine kolleger mens han enda var i live, men etter hans død ble denne teorien satt i system. (http://inventors.about.com/library/inventors/blantisceptics.htm)